Annonce
Ringkøbing

Mølledag: Oplev tre møller i fuld sving i Ringkøbing-Skjern

På Bork Vikingehavn er håndværkere i fuld gang med at give den levende vikingehavn dens egen vandmølle. Pressebillede
Ringkøbing-Skjern Museum har ikke mindre end tre møller under vingerne. Søndag er der Mølledag, hvor alle tre møller kan opleves.
Annonce

Dejbjerg/Skjern/Bork: Hvert år inviterer Dansk Møllerforening og en lang række danske møller indenfor til Dansk Mølledag. Den nationale Dansk Mølledag er aflyst i år på grund af Covid-19, men på Ringkøbing-Skjern Museum har dog mulighed for alligevel at invitere gæster til at besøge museets møller, der takket være museets frivillige møllelaug, denne dag kan kippe med både vinger og hjul.

Det knirker og knager. Mølleren er i fuldt sving på Bundsbæk Mølle, så vandhjulet drejer, møllehjulet snurrer og vandet pibler hurtigt afsted. Sådan har det været siden møllen blev bygget i 1600-tallet, og sådan er det stadig.

På dagen kan man opleve den historiske stemning, når vandet plasker fra møllehjulet og spillemandsmusikken spiller. De tre spillemænd, Jens Peder, Niels og Jan, spiller op kl. 13 og kl. 14.

Annonce

Vingerne svinger i Skjern

Den hollandske vindmølle i Skjern blev bygget i 1872. Først stod den i Albæk, der ligger lidt øst for Skjern. Så blev den flyttet til Skjern. Her stod den på Torvet. Men så voksede byen den over hovedet, tog dens vigtige vind og dens vinger gik i stå. Så blev den flyttet igen. Ud fra byen. Vingerne svingende igen i vinden. Men byen fulgte med. Og tiden løb fra den gamle vindmølle. Vingerne stod stille igen.

Men efter flere års reparationer er den atter klar. Vingerne på Skjern Vindmølle svinger igen i vinden, og  på mølledagen kan man opleve, hvordan den gamle hollandske vindmølle løfter på hatten mens den viser sig frem.

Annonce

Vikingetidens vandmølle

Vandmøllen var vikingetidens højteknologiske opfindelse, den tæmmede vandets kræfter, og sparede vikingerne for det hårde arbejde med at kværne kornet med håndkraft.

På Bork Vikingehavn er håndværkere i fuld gang med at give den levende vikingehavn dens egen vandmølle. I forbindelse med Mølledag vil vikingerne på Bork Vikingehavn fortælle om vandmøllen - og om hvilken betydning den fik for vikingernes hverdag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm

Ådum/Hoven sogn sagde farvel til præst

Annonce