Annonce
Kultur

Mærk Naturen: Røjklit Havn kommer til at stå på den anden ende

Naturens Dag på Røjklit Havn byder på et overflødighedshorn af oplevelser. Privatfoto.
Søndag den 8. september er der igen masser af aktiviteter i den lille havn ved Stadil Fjord; mottoet er "Mærk naturen".

HOLMSLAND: ”Mærk Naturen” er temaet for Naturens Dag 2019, der finder sted søndag den 8. september. Et af de steder, hvor der plejer at komme mange, er Røjklit Havn på Holmsland. Her inviterer ni foreninger og den lokale skole til oplevelser både på selve havnen og med havnen som udgangspunkt.

Mærk Naturen på Holmsland kunne sagtens udvides til "duft naturen og smag naturen"-dag, når jægerne steger og serverer grillet råvildt. Det samme gælder rundt om bålet, hvor der laves ost, bages fladbrød, bages pandekager og naturens bær syltes. Duft og smag naturen kunne også stå som overskrift på den tilbagevendende snapsetur på Lodbjerg Hede.

Men derudover sker der masser af andre ting, blandt andet outdoor fitness på havneområdet og adventure race på cykler. Man kan sejle til Hindø, enten i kajak eller med en af de lokale fiskere. Er man til bevægelse, så inviterer HGU på Outdoor fitness på havneområdet, mens Holmsland Skole står for Adventure Race. Et cykelløb med sjove og spændende opgaver, som kan give sved på panden.

Annonce

Masser af vandsport

Der bliver masser af aktiviteter på vandet; blandt andet kan man sejle til Hindø, enten på egen hånd eller med en fisker. Har man ikke erfaring med kajakroning, så vil der hele dagen være lejlighed til at komme på vandet sammen med en erfaren kajakroer, ligesom det at balancere på et board bliver en mulighed.

Efterårstrækket er i fuld gang, og på turen med bus til Jens Bjerg Thomsens jagthytte vil fugleinteresserede få et indblik i områdets rige fugleliv. Et andet fugleliv kan opleves, når der med transport med Jyllandsakvariets traktorbus køres til og bydes inden for hos Jettes Strudsefarm. Samme traktorbus vil klare transporten til det nye madpakkehus ved Vonå Engbro.

Der køres i bus fra havnen til den kulturhistoriske vandretur, som i år starter ved Ny Sogn Kirke. En frisk vandretur hjem til havnen, hvor der undervejs vil blive fortalt fra den historiske skattekiste.

Fællesspisning

Faunastriber/blomsterstriber er ikke kun en fryd for øjet. De er tilegnet insekter, bier, fugle og dyr. Det vil landmand Lars Christian Rejkjær og biavler Carola Thaysen fortælle nærmere om.

Rebslagningens kunst, et gammelt håndværk bliver afprøvet, smedene vil hamre, trækfærgen vil sejle i fast rutefart, pølsevognen vil lokke, fiskedamerne serverer frisksteget fisk med fjordudsigt, og kaffen vil være på kanden, lover arrangørerne.

Sidst på eftermiddagen kommer havnen til at danne ramme om en duel mellem Ny Sogn og Gl. Sogn, når kække mænd og damer fra de to områder mødes og prøver kræfter og hurtighed.

Som de foregående år kalder smedens bedeslag klokken 17 til friluftsgudstjeneste, fællesspisning og fællessang. 80 frivillige vil stå på pinde for, at der dagen igennem vil være nye, gode oplevelser for alle, uanset om man er stor eller lille.

Mange af aktiviteterne er gratis, men til de forskellige ture købes billet på havnen. Økonomisk har arrangementet fået hjælp fra Ringkøbing Skjern Kommunen og LAG.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

12 atletikmedaljer ved landsmesterskaber

Leder

Dagbladet mener: Man bliver stolt over de fastboendes 'folkebevægelse'

Man bliver flov overfor turisterne. Sådan lyder den korte, kontante begrundelse for et initiativ, der forleden fik 20 lokale frivillige til at trække i gummistøvlerne og trodse møgvejret for at bruge deres lørdag på at samle de store mængder affald op, som i månedsvis har skæmmet grøfterne langs Klitvejen. Bag initiativet står Hvide Sande-parret Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen. Det er dem, der har følt sig så flove over at se den smukke Margueritrute omdannet til en skamfuld skralderute, at de har valgt at tage affaldssækken i egen hånd og gøre noget ved sagen. I første hug blev 74 sække fyldt med øldåser, flasker, slikposer og meget andet skidt. 74 sække! Men der er såmænd tilstrækkeligt med skrald tilbage til, at man kan samle lige så meget op og mere til, når succesen gentages lørdag 29. februar - selvfølgelig forudsat, at der også denne gang dukker en pæn flok frivillige kræfter op, som vil bruge lidt af weekenden på en fælles forskønnelse af grøftekanten. De store mængder affald dukkede op til overfladen, da kommunens folk for nogle måneder siden rensede grøfterne op for at gøre dem i stand til bedre at kunne tage de store mængder af regnvand. Der var røster fremme om, at kommunen burde rydde op efter oprensningen, men afdelingsleder for Vej og Park Kristian Korsholm måtte med beklagelse afvise, at det kunne komme på tale. Det ville kræve mandetimer, der ikke er budget til, forklarede han. Det er sund fornuft, at kommunens ressourcer lige nu gør bedst fyldest ved at blive brugt på at skaffe afløb for de enorme vandmængder. Og det er udtryk for et beundringsværdigt borgersind, når private mennesker som Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen ikke nøjes med at brokke sig over kommunen eller måske rense lidt på egen matrikel, men i stedet går forrest i en hel lille 'folkebevægelse'. Herfra letter vi på sydvesten og bukker i stor respekt for initiativet. Mennesker som jer er der god grund til at være stolt af! Der er mulighed for at blive en del af 'bevægelsen', hvis man møder op på parkeringspladsen ved genbrugsstationen i Hvide Sande lørdag 29. februar klokken 10. Det er ganske gratis at deltage. Og hvis andre byer skulle lade sig inspirere, fortæller vi gerne om det i Dagbladet.

Annonce