Annonce
Erhverv

Mælkebøtte-likør og brændenælde-eddike: Benny forvandler ukrudt til bæredygtige fødevarer med ”westjysk” smag

Benny Agerbo er brygmester hos Westjysk Smag. Her fremstiller han bæredygtig likør og eddike, blandt andet på basis af mælkebøtter. Foto: Thomas Maxe
Det begyndte som hobby-bryggeri. Nu kan Benny og Dorte Agerbo leve af at sælge smagen af den vestjyske natur.

FINDERUP: For de fleste af os er mælkebøtter og brændenælder en plage, som helst bare skal fjernes fra haven. Men for Benny Agerbo er stort set alt, hvad der gror i naturen, en potentiel smagsoplevelse.

Det er blevet til virksomheden Westjysk Smag med base på hans og hustruen Dortes nedlagte landbrug i Finderup, nær Skjern. Her bliver der brygget likør og eddike i forskellige varianter med smag fra forskellige planter og frugter så som mælkebøtter, brændenælder, hyldeblomst og blommer.

- Jeg smager på alt! Og har det en lidt kedelig smag, så tænker jeg bare: ”Hvad gør du så?” - og måske kan man sammensætte tre-fire forskellige planter, og så kan det give en ”lang smag”, som er det, jeg går efter: Noget, der giver forskellige oplevelser, og som ikke bare forsvinder med det samme, forklarer Benny Agerbo.

Annonce
Det tager et par år at brygge en god likør, men nu flasker det sig for Westjysk Smag, som har oplevet stor vækst i salget. Foto: Thomas Maxe

En af Westjysk Smags største succeser har været at brygge likør på basis af mælkebøtter, tilsat hjemmedyrkede ingefær og lidt appelsin og lakridsrod.

Det smager godt, og - hvordan skal man næsten beskrive det: ”Ikke rigtigt som noget, man har smagt før”. Og ganske rigtigt med et mix af smagsoplevelser, som bliver siddende på tungen et stykke tid efter.

- Det smager overhovedet ikke ”sprittet”. Er det ikke lidt ”farligt”, spørger jeg Benny Agerbo efter at have nippet til likøren.

Han griner og trøster med, at alkoholstyrken trods alt kun er på 14 procent, så man bliver ikke nødvendigvis svimmel, selv om man skulle blive fristet til et ekstra glas.

- Grunden til, at den har den bløde og runde smag, er, at det er brygget over to-tre år, på vildgær og uden brug af sulfitter. Det er ikke helt enkelt at brygge på vildgær, men efter et par år fik jeg dyrket en god portion, som jeg stadig bruger af. Mange slipper nemt om det, når de skal standse gæringen, ved at tilsætte sulfitter, som dræber gæren, men det giver en bitter, sprittet smag. Jeg giver det en varmebehandling i stedet, forklarer Benny Agerbo.

Begyndte for sjov

Han er oprindeligt udlært automekaniker, men på cv’et står også tidligere ansættelse hos øl-bryggeriet i Rækkemøller. Det var, mens han gik der og lavede øl, at han fik ideen om at brygge likør.

- Det begyndte for sjov herhjemme. Jeg tænkte, at jeg kunne lave en lille dunk. 100 liter måtte da være nok, ikke? Men så blive det til en større dunk. Og lidt større. Og nu brygger jeg i 1000 liters palle-tanke, fortæller han og viser det lille bryggeri i husets tilbygning, som oprindeligt var en stald.

En af udfordringerne for brygmesteren er, at det tager to-tre år at brygge en god likør. Og noget af den bliver brugt til eddike, som forlænger processen med yderligere et år.

- Produktionen er fordoblet fra år til år, så i år har jeg lavet 2500 liter likør. Andre køber færdig alkohol, men jeg har sagt fra starten, at det hele skal laves fra bunden. Industri-likør kan fremstilles i løbet af 60 dage, men her tager det altså et par år. Det er dét, der giver den gode smag, siger Benny Agerbo.

Benny Agerbo begyndte med en dunk, så blev det en stor dunk - og en større, og nu brygger han likør i 1000 liters palle-tanke. Foto: Thomas Maxe

2500 liter lyder måske ikke af meget, men det betyder blandt andet også, at Benny har høstet cirka 2,5 millioner mælkebøtte-hoveder.

- Det første år plukkede jeg et par hundrede liter mælkebøttehoveder i hånden med hjælp fra venner og familie. Andet år gik det lidt mere trægt med at få de andre til at hjælpe, og så måtte jeg jo finde på noget, lyder det muntert fra Benny Agerbo.

Annonce

Gratis arbejdskraft i haven

Løsningen blev et ombygget skærebord til en stor havetraktor, så den på 20 minutter kan plukke lige så stor en høst, som man kunne håndplukke på en hel dag.

- Jeg lægger stor vægt på, at produktionen skal være bæredygtig, så mange af frugterne og planterne er fra vores egen baghave, men mælkebøtterne bliver hentet fra i alt fire tønder land i nærheden. Det fungerer bedst på marker til heste, for de bliver hverken sprøjtet eller gødet, forklarer Benny Agerbo.

Havetraktoren bruger cirka 50 liter benzin. Det er den største CO2-belastning ved produktionen, og ellers er det med fokus på bæredygtighed alle vegne.

Benny Agerbo, brygmester hos Westjysk Smag

I virkeligheden er produkterne fra Westjysk Smag af samme kvalitet som økologiske varer, men det officielle Ø-mærke kan kun opnås, hvis leverandørerne vil lade sig certificere som økologer. Og det er ikke besværet værd, vurderer brygmesteren, som i stedet lægger vægt på at forklare kunderne om ”vestjysk moral”, hvor et løfte om rene fødevarer er noget, man kan stole på.

- Havetraktoren bruger cirka 50 liter benzin. Det er den største CO2-belastning ved produktionen, og ellers er det med fokus på bæredygtighed alle vegne. Vi har for eksempel intet affald: Når smagen er kogt ud af mælkebøtterne, bliver de ikke bare smidt ud, men lagt rundt om træerne udenfor, så det giver næring og samtidig holder ukrudt væk. Og i stedet for at sprøjte mine æbletræer og ingefær ude i haven, har jeg opsat 50 fuglekasser, og så spiser fuglene insekterne. Tænk engang, at de arbejder helt gratis, mens jeg sidder herinde. Det er noget, en vestjyde godt kan lide, siger Benny Agerbo og ser svært tilfreds ud.

Annonce

Hyggeaftener med mad

Bæredygtighed er moderne, men det er på en måde også meget gammeldags. Det er også en del af ideen bag produktion af smagfulde eddiker til madlavning.

- Det var jo sådan, vores mødre og bedstemødre gjorde i køkkenet: De brugte ribsgelé i sovsen eller tilsatte eddike til maden eller salatdressingen for at give et ekstra pift til god mad, der var lavet helt fra bunden, siger Benny Agerbo.

Han er selv en ivrig kok og har nu indrettet loftetagen til showroom og køkken. Her bliver grupper af gæster inviteret til hyggeaftener med god mad, smagsprøver og ideer til, hvordan man kan bruge produkterne i den daglige madlavning.

Corona har spændt ben for en del gæste-arrangementer, men det åbnede andre døre i stedet, da Bennys hustru blev sendt på hjemmearbejde.

- Vi fik pludselig meget tid herhjemme, og så gav Dorte sig til at arbejde på vores hjemmeside. Jeg har ikke meget forstand på den slags, men det har hun, så hun sad derinde i lang tid og fik gjort mere ud af webshoppen. Før var der meget lidt salg online, men det har flyttet sig rigtig meget nu, fortæller han.

I skrivende stund er Dorte af sted på julemesser rundt i Jylland. For mens han elsker at nørde med produktionen, så har hun talent for salgsarbejdet. Så hun sælger produkter og kommer typisk også hjem med bestillinger fra nye forhandlere, hver gang hun har været på messe.

- Vi fik en meget stor ordre på 7000 flasker eddike til firmajulegaver, så i år bliver der også råd til at betale løn til Dorte. Jeg vil gerne fordoble produktionen igen næste år, men så er vi også ved at have ramt niveauet. Vi kommer måske til at hyre et par ungarbejdere til at hjælpe til i perioder, men det behøver faktisk ikke blive ret meget større end det her. Jeg skal ikke have en stor fabrik, siger Benny Agerbo.

Annonce

En meget sund smag

Til gengæld vil han blive ved med at smage på alt godt fra naturen og at eksperimentere. Det går da også galt engang imellem.

- Jeg forsøgte mig med agerkål. Det smagte meget ”sundt” - skal vi ikke bare sige det sådan? Det var næsten ikke til at tygge, og helt ærligt: Det smagte simpelthen skrækkeligt, så ikke engang hønsene ville spise det, fortæller han og klukker af grin.

Westjysk Smag holder åbent efter aftale for gruppebesøg, og ellers er butikken åben hver torsdag. Webshoppen på www.westjysksmag.dk har til gengæld døgnåbent. På nettet er der også opskrifter på både likør-cocktails og mad med et pift af eddike.


Annonce

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Ringkøbing For abonnenter

Købte klitgård for fire millioner kroner og renoverer den for markant mere: - Den kommer til at stå knivskarpt

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande

Freja kunne ikke få en dagplejeplads til datteren Saga: Nu kæmper Hvide Sande for en vuggestue

Hvide Sande For abonnenter

70-årige Ove har fisket fra Tyskerhavnen i over 50 år: Jeg ville være glad, hvis laksefabrikken blev væk

Sport

Trods kritik af Qatar fra hele verden tager Arne og Videbæk-Dannebrog til VM: - Qatar gør alt forkert, men det er ikke min kamp

Ringkøbing-Skjern

TP Kjoler fik navn på tyv på ét døgn

Morten Messerschmidt er ny formand for Dansk Folkeparti, men 40 procent stemte imod ham

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Danmarkspremiere: Arkitekt Flemming Bay-Jørgensen designer stole af vand-rør og andre glimt fra Gamle Dage

Regeringen styrker lånemulighederne for små erhvervsdrivende

Ringkøbing-Skjern

Kjoleforretning offentliggør video af fræk tyv: - Jeg ved godt, det er ulovligt

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Sport For abonnenter

Nogen jagter det perfekte slag hele livet: Jytte fra Hover lavede 'hole in one' to gange på fire måneder

Navne For abonnenter

Christina fra Skjern fandt en konkylie på stranden: Det fund har sendt hende i det internationale modemagasin Vogue

Debat

Troen og tvivlen: Inger skal opstå fra de døde, siger Johannes. Hvis blot der er én af de tilstedeværende, der har troen!

Annonce