Ringkøbing

Mælkebønder kan spare formue på rengøring

Rikke Engelbrecht og Ida Ringgaard har udviklet en model, der både sikrer grøn bæredygtighed, højere ydelse og samtidig fjerner store udgifter til hårde rengøringsmidler og mandetimer til rengøring. PR-foto

Vestjysk-konsulenter har dokumenteret, at ny metode til desinficering ikke bare er meget billigere, men metoden er også bedre og mere miljøvenlig.

RINGKØBING-Skjern: Der er en formue for mælkebønder at spare ved at smide de skrappe rengøringsmidler ud og i stedet bruge ECA-vand i stalden.

Det viser en undersøgelse, som landboforeningen Vestjysk har gennemført sammen med kalveekspert og ph.dk Rikke Engelbrecht.

Gennem to år har Vestjysk undersøgt bakterietallet i vandet i flere malkestalde. Undersøgelsen viste et meget højt bakterieniveau, hvilket har betydning for dyrenes sundhed, trivsel og produktion.

Efterfølgende laboratorietests har imidlertid vist, at mælkeproducenterne kan slippe af med de sygdomsfremkaldende bakterieniveauer på rekordtid, hvis de fører vandet til dyrene gennem et særlig ECA-anlæg.

Men hvad er ECA?

ECA står for elektrokemisk aktivering og er en patenteret teknologi, der blev opfundet i Rusland for over 40 år siden. Den har siden været under udvikling.

Processen bruger vand, salt og elektricitet til at fremstille et kraftigt og naturligt desinfektions- og rengøringsmiddel.

Bakterier har som andre levende organismer brug for en stabil energiforsyning for at overleve. ECA destabiliserer og hæver den elektriske ladning i vandet, hvilket øjeblikkeligt slår mikroorgismerne ihjel. Køer og mennesker tager ingen skade af ECA-vandet.

Bakteriefyldt vand sendes gennem en ECA-generator, der dræber stort set alle bakterier. PR-foto

Effektivt middel

- Vask med ECA-vand dræber 99,9 procent af alle bakterier, og vaskekludene bliver helt sterile, fastslår Rikke Engelbrecht, der sammen med Ida Ringgaard, chef for kvæg og innovation ved Vestjysk, vil fremlægge resultaterne på fagmessen NutriFair midt i januar.

Og de garanterer, at der er penge at spare.

- 500.000 kroner, det lover vi, siger Ida Ringgaard.

Dels sparer landmanden penge til rengøringsmidler og mandetimer til rengøring. Dels bliver besætningerne sundere: Mindre sygdom og højere ydelse.

Vestjysk har udviklet en model, der skræddersys til den enkelte bedrift.

- Det er helt sindssygt, som det rene vand har en kæmpe helbredende effekt på blandt andet yverbetændelse, fastslår Rikke Engelbrecht.

0/0
Erhverv

Nu er Michael Rømer autoriseret osteopat

Ringkøbing

Bjarke Hansen: Fjorden skal i spil!

Ringkøbing

Fjordløbet runder Ringkøbing K

Ringkøbing

Manden bag formodet million-underslæb er død

Ringkøbing For abonnenter

Det koster Ringkøbing K

112

Bil trillede om på hovedet

Ringkøbing

Radikale inviterer på lokale egnsretter og politisk debat

Ringkøbing

Oscar i atletikkens top 10