Annonce
Skjern

Måske skal der skåles: Stauning Whisky nomineret til pris for fin arkitektur

Nybyggeriet hos Stauning Whisky er tegnet af Aarhus-firmaet LOOP Architects. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Stauning Whisky og LOOP Architects er nomineret til Tyndpladeprisen 2019, der er på 100.000 kroner. Vinderen kåres i midten af november.

Stauning: Stauning Whiskys nybyggeri er kommet i fint selskab med det imponerende Axel Towers i hjertet af København.

I selskab med et tredje byggeri, Køge Nord Station, er Stauning og Axel således nomineret til Tyndpladeprisen 2019, der som formål har at belønne fremragende arkitektonisk anvendelse af tyndplade.

Konkurrencen opererer med tre kategorier - kultur, bolig samt erhverv - og det er i sidstnævnte kategori, at Stauning Whisky optræder.

En tyndplade er kort fortalt en plade af fortrinsvis stål, aluminium eller zink. Én af de helt store forbrugere af tyndplader er bilindustrien.

Sideløbende med selve hovedkonkurrencen er der som noget nyt også indført en publikumspris, hvor vinderen bliver det projekt, der får flest stemmer fra folket.

Som whisky-virksomheden muntert skriver på Facebook, er det dermed muligt - for første gang siden 1935 - at stemme på Stauning. Det var dengang, Thorvald Stauning og Socialdemokratiet under sloganet 'Stauning eller kaos' gik til valg og opnåede flere end 46 procent af stemmerne.

Annonce

Matcher whiskyen

Tyndpladeprisen er på 100.000 kroner, og hvis dommerne ender med at udpege nybyggeriet hos Stauning Whisky som det bedste projekt, går pengene til Aarhus-firmaet LOOP Architects.

I konkurrence-beskrivelsen af domicilet i det vestjyske hedder det blandt andet: 'Tilgangen til byggeriet har, ligesom produktionen af whiskyen, været gennemsyret af en helhedstænkning og frem for alt en stræben efter bæredygtige, energioptimerende og lokale løsninger. I sin enkelhed skal byggeriet matche whiskyens høje kvalitet - og understørre produktets historie og fortælling.'

Blandt de otte dommere er kunstner Bjørn Nørgaard samt stadsarkitekter fra Aarhus, Aalborg og København.

De forskellige priser bliver uddelt 14. november.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce