Annonce
Vestjylland

Mårhundejægere ønsker lov til at bruge natsigtekikkerter

Bo Nielsen tester en af de håndholdte kikkerter, der kan gøre natjagten på mårhunde mere effektiv. Foto: John Thomsen
Det er besværligt at regulere de invasive mårhunde ved jagt, for det foregår for det meste om natten. Derfor vil jægerne gerne have lov til at bruge mere avanceret udstyr, som de blev præsenteret for ved et arrangement på Ulfborg Skyttecenter.

Ringkøbing: Bestanden af mårhunde har været stærkt stigende i Danmark de seneste år. Og det er et problem. Mårhundene er stort set altædende, og de er meget hårde ved eksempelvis jordrugende fugle, men også padder og insekter og endda harekillinger og rålam er på menuen.

Som invasiv art må mårhunden reguleres året rundt og døgnet rundt. Den store opgave har en lang række jægere taget del i. Mange mårhunde fanges i fælder, mens andre skydes på foderpladser.

Men det er ikke en let form for jagt. Mårhunde er nataktive, så jægerne tilbringer mange timer i bulder mørke, inden de får en mårhund i sigtekikkerten.

- Derfor vil det være vigtigt, at vi får så gode redskaber som muligt til at drive jagten med, siger Bo Nielsen fra Kloster ved Ringkøbing.

Bo Nielsen ved, hvad han taler om. De seneste år har han sammen med et par andre jægere stået for talrige fældefangede og skudte mårhunde primært omkring Stadil og Veststadil fjord.

Derfor var han troppet op på Ulfborg Skyttecenter sammen med mange andre mårhundejægere fra stort set hele Jylland torsdag aften til et arrangement, hvor det var muligt at se og prøve de forskellige kikkerter, der kan bruges om natten.

Som det er nu, er de fleste foderpladser overvåget af vildtkameraer, der automatisk sender fotos til jægerens mobiltelefon. Når en jæger har fået fotos af mårhund på foderpladsen to-tre dage i træk, tager han ud på jagt i forsøg på at skyde mårhunden.

Mange gange foregår det så ved, at jægeren får en besked på sin mobiltelefon om, at der er mårhund på pladsen nogle meter foran jægeren.

- Så tænder jeg den stærke lommelampe med grønt lys, som jeg har på min riffel. Det giver mig fem-seks sekunder til at skyde, inden mårhunden skræmt løber væk, fortæller Bo Nielsen.

Der er andre muligheder for at spotte mårhunden, når den kommer på foderpladsen.

- Man kan bruge en håndholdt termisk kikkert. Den termiske kikkert kan se den varme, de forskellige dyr afgiver. I de gode kikkerter kan man se forskellen på, om det helt ude på 50-60 meter er en mus eller rotte, der afgiver varme, og man kan også tydeligt se forskel på, om det er en mårhund eller måske en ræv (ræven må ikke skydes om natten), der går rundt på foderpladsen, fortæller Jesper Klokker fra JK Jagt&Fiskeri, der viste de forskellige kikkerter frem i Ulfborg.

Brug af håndholdt termisk kikkert kræver en tilladelse udstedt af Naturstyrelsen.

Det grønne lys fra lommelampen skræmmer mårhundene. Men nogle forsøger at vænne mårhundene til det grønne lys ved at opsætte lamper, der tændes automatisk på foderpladsen, når der er aktivitet. Det er en metode, man eksempelvis med god succes bruger meget til vildsvinejagt i Sverige, og flere forsøger nu med den løsning til mårhundejagten i Danmark.

Men der findes en endnu bedre løsning - natsigtekikkert. En digital natsigtekikkert bruges som lysforstærker og hjælper med at se dyrene i mørke og lyssvage omgivelser. Problemet er, at den slags kikkert er ulovlig til jagt i Danmark. Men man må gerne købe en og få tilladelse til at bruge den i eksempelvis Sverige. En natsigtekikkert skræmmer ikke dyrene, så man får bedre tid og mulighed for at afgive sikre skud.

- Når man nu har prioriteret regulering af mårhundebestanden så højt, som man har, så kan man da lige så godt gøre det så effektivt som muligt. Vi bruger jo masser af tid og penge på jagten, så hvis vi kunne få tilladelse til at bruge natsigtekikkert herhjemme, ville jagten blive mere effektiv, fortæller Bo Nielsen.

Der gives lidt tilskud til indkøb af vildtkameraer, men det koster stadig at sætte fælder op og oprette foderpladser, lige som det koster penge at køre frem og tilbage på jagt mange gange. Mange jægere bruger et stort beløb om året på at regulere mårhunde.

- Derfor kunne det være en kompensation med en skydepræmie. Dem der bruger mest tid på reguleringen, er også dem, der skyder flest, så det vil fint kunne hænge sammen. Det kunne måske motivere flere til at gøre en indsats, for det er et stort problem med de mange mårhunde i naturen. Derfor er det også godt med et arrangement som det her. Det viser de hjælpemidler, man kan bruge for at gøre jagten mere effektiv, og det skal arrangørerne have ros for. Forholdene her ude i den mørke skov er perfekte til at vise de forskellige kikkerters kvaliteter, siger Bo Nielsen, der helt klart ville overveje en natsigtekikkert, hvis de bliver lovlige at bruge til jagt på mårhunde.

En af de natsigtekikkerter, der endnu er forbudt at bruge til jagt i Danmark. Foto: John Thomsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hold nu fast i den sunde fornuft

For mange af de, der har bevæget sig i sportsverdenen, erhvervslivet eller et helt tredje sted, er der noget, der aldrig bliver træls. Det er at komme ind i en god stime og være en del af et vinderhold. Succes avler som bekendt succes og giver samtidig en helt god fornemmelse i maven. Derfor er succes altid godt at have med, når der skal arbejdes videre mod nye mål. Forhåbentlig er det blandt andet succes og en god mavefornemmelse, vi alle sidder med, efter at statsministeren mandag klokken 17.30 igen tonede frem på tv-skærmen for at give en status på landets tilstand. Selv om ingen i disse tider kan sidde med armene langt oppe over hovedet, med årets skæveste smil og være en humørbombe, er der dog noget positivt, vi kan tage med i takt med, at påskedagene nærmer sig med hastige skridt. Danmark kan nemlig være på vej mod at blive åbnet stille og roligt op igen, når vi kommer om på den anden side af påskeferien, lød det forsigtigt fra Mette Frederiksen. Når det er sagt, er det ikke mærkeligt, at statsministeren samtidig slår fast, at en genåbning vil kræve, at vi på alle måder holder fast i den fornuftige opførsel, som langt de flest på flotteste vis har leveret de seneste uger. Så der er vel bare at gentage følgende, selv om det i virkeligheden bør sidde lige så fast i alles bevidsthed som resultatet af regnestykket 2x3: Stå sammen ved at holde afstand. Tænk, hvis de seks små ord kan være med til at overbevise Mette Frederiksen om, at vi danskere faktisk er et folkefærd, der med fornuft og omtanke kan snuppe en af de store sejre sammen. Og lige nøjagtig i april 2020 vil det være en af de sejre, der for mange vil stå skarpest i erindringerne, hvis vi ved at være snusfornuftige kan få lov til at gå på arbejde og sende børnene i skole igen efter påske. Det vil nemlig være et stort skridt på vej mod det Danmark, vi kender bedst. Så lad os stå sammen ved at holde afstand - og lad os holde fast i den sunde fornuft. Så kan du og jeg være med i den gode stime og en del af et hold, der kan hjælpe med at gøre hele Danmark til en vinder.

Annonce