Skjern

Lystfiskere vil anlægge nye gydepladser for Skjern Å-laksen

Skjern Å-laksens nye gydepladser kommer til at ligge lige bag den store stenlaks ved Karstoft Å, der her er set i fugleperspektiv. Privatfoto
To nye gydebanker 400 meter opstrøms Skarrildhus er netop nu ude i høring

Ringkøbing-Skjern: Lystfiskere er glade for fisk på krogen, men skal man "kroge" noget, så skal der nødvendigvis være nogle fisk i åen. Efter et større naturgenopretningsprojekt ved Skarrildhus har åbnet et nyt stykke åløb og en fri faunapassage med adgang til 85 kilometer af Karstof Å vil Lystfiskerforeningen af 1926 sætte trumf på ved at anlægge to nye gydebanker. Det er vandplejeudvalget i Lystfiskerforeningen, der står bag det nye projekt.

- Efter Karstoft Å har fået frit løb, har strømmen blotlagt flere af Skjern Å-laksens gamle gydepladser i åen. Planen er at de skal suppleres ved udlægning af to nye gydebanker 400 meter opstrøms Skarrildhus. Gydebanker af sten og grus, hvor laks på leg kan grave en brudeseng, lægge deres æg, befrugte dem med sæd, dække det hele til – og hvor lakseynglen siden kan klækkes, siger formanden for Lystfiskerforeningen af 1926, Nils Svalebøg.

Projekt til 30.000 kr.

De to gydebanker, der ventes etableret i løbet af september måned, kommer til at bestå af henholdsvis 25 og 50 kubikmeter grus og sten. Gydebankerne, kommer til at ligge nær den store Land Art Stenlaks og bliver 10-20 meter lange. I forbindelse med gydebankerne placeres der, både opstrøms og nedstrøms hver gydebanke, skjulesten, der skal skabe turbulens, modvirke tilsanding og skabe skjulesteder for ynglen.

Projektet forventes at komme til at koste 30.000 kr. De 15.000 kr. søges hentet gennem midler fra statens fisketegn – den såkaldte gruspulje. Resten af pengene til gydepladserne kommer fra Skjern Å Lystfiskerfestival.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm

Kæmpe fremgang i Brugsen i Hemmet: Der er ansat mere personale for at følge med

Hvide Sande

Blandt legeland, bowling og spillemaskiner: - Fantastisk med sådan et sted til dårligt vejr

Erhverv

21-årige Benjamin har åbnet sin egen webshop: Det kunne jeg gøre bedre

Vestjylland For abonnenter

Turister holder købmænd i live

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Mindeord

Mindeord: Michael bevarede humøret og det positive syn på livet

Vestjylland For abonnenter

Ormefiskeriet i Varde Å vil formentlig blive begrænset

112

Badegæst i nød reddet op af havet

Hvide Sande

Fanø har taget principiel kamp: Nu fjernes forlist Hvide Sande-kutter i 11. time

Annonce