Annonce
Ringkøbing

Luther hyldet på Torvet: Økser, CO2 og Instagram

Hover-Torsted Friskoles elever har malet gamle døre og skrevet Luthers teser på papir, der hænges på dørene. Foto: Johan Gadegaard.

I den forgangne uge har 6. og 7. klasserne på Hover-Torsted Friskole haft emneuge om reformationen, og det hele kulminerer i udstilling på Torvet i Ringkøbing.

Hover/Torsted: En hammer falder til jorden med et højt smæld, mens lyden af søm, der bliver banket grundigt igennem mod trædøre overdøver meget andet på Torvet i Ringkøbing.

Bag det hele står en gruppe begejstrede skolelever fra Hover-Torsted Friskole.

Eleverne har gennem en uge haft emneuge om Reformationen. De har lært, hvordan Martin Luthers tanker var med til at skabe grundlaget for skolegang, som vi kender den, selvstændig tænkning og kritiske tanker.

Mandag kulminerer det hele på Torvet, hvor eleverne er i gang med at hænge deres egne moderne og aktuelle teser op på trædøre i bedste Luther-stil.

Dørene har de designet til at ligne noget fra 1500-tallet:

- For os er det vigtigt, at eleverne får en forståelse af den betydning, Luther har haft. Det er første gang, vi gør det på den her måde, og der er både brugt økser og sten til at skabe et ældre udtryk, siger lærer Sofie Sig, der sammen med Maria Møller Iversen er tovholder fra Hoven-Torsted Friskole.

Elevernes teser

Skoleeleverne har lavet deres teser ud fra emnerne miljø, klima, flygtninge, samfundsskabt ulighed og moderne kommunikationteknologi.Nogle af de teser, som eleverne havde lavet handlede om:

- Snapchat, Facebook og Instagram.

- Overlevende flygtninge.

- Sodavandsdåser i vejkanten.

- CO2-udledning.

- Internetadgang ved matematikprøver.

- Forurening og miljøsvineri.

Dørene er en kulmination på en emneuge om Reformationen. De skal udstilles frem til torsdag.Foto: Johan Gadegaard.
Annonce

Dybe emner

To af de elever, der er at finde på Torvet, er 12-årige William Kjeldgaard Stampe og Kathrine Strøm Kristensen på 13 år.

De to unge har gennem emneugen fået et godt indblik i Luther og Reformationen, og de har netop hængt hver deres teser op på de udstillede døre:

- Det er meget spændende, og vi har fået lov at smadre døre, mens vi har lært noget, siger William, der bakkes op af Kathrine:

- Vi har lært meget om Luther, og det har været rigtig spændende.

William og Kathrine har sammen med skolekammeraterne hængt deres egne teser op til skue.

De to har valgt forskellige emner, der er særdeles aktuelle:

- Vi fik nogle forskellige temaer, vi kunne vælge imellem. Jeg har valgt flygtninge og miljø, fortæller William Kjeldgaard Stampe.

- Jeg har også valgt miljø, og så har jeg valgt teknologien som tema, supplerer Kathrine Strøm Kristensen.

Eleverne fra friskolen har selv udsmykket dørene og teserne til at ligne noget fra 1500-tallet.Foto: Johan Gadegaard.
Annonce

Meget bedre end et klasselokale

Teser på gamle døre er ikke det eneste, Reformationsugen har givet de unge.

De har prøvet at skrive bønteksten "Fadervor" med blæk gentagne gange, så de kunne lære, hvor svært det har været at få sine budskaber i flere eksemplarer før i tiden.

Som modspil har eleverne også besøgt et moderne trykkeri, og at se forskellene i praksis er sjovt:

- Det er fantastisk, at vi ikke bare skal sidde med det i en klasse og med bøger, lyder den klare dom fra 12-årige William.

Dørene skal udstilles på Torvet frem til torsdag, og ugen med Luther i centrum har været en stor succes:

- Vores elever er virkelig gået op i det, og det betyder også noget, at deres teser udstilles så centralt. De har virket meget interesserede, og de har talt en del om Luther imens, de har lavet deres værker, understreger lærer Sofie Sig.

Det er næppe sidste gang, at hun sammen med kollegerne på Hoven-Torsted Friskole vil gribe historiske emner anderledes an:

- Det er helt oplagt at arbejde med emnerne på den her måde, slutter hun.

Annonce
Navne For abonnenter

Efterskoleforstander gennem 34 år springer ud som forfatter: - Om 50 år er bogen fuld af gode historier for mine oldebørn

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Sofus fra 5. klasse på Højmark Skole: - Det er meget vigtigere for mig at komme til håndbold igen end at komme tilbage i skolen

Coronavirus

Forsinket vaccineplan chokerer rejsebranchen: 'Vil det så ske igen - og til det værre?'

Annonce