Annonce
Vestjylland

Lukning af varmeværk kan koste forbrugerne penge

MåbjergVærket afbrænder årligt 180.000 tons affald, som bliver til fjernvarme - eller cirka 500 tons om dagen. Nu kan denne del af værket bliver tvunget til at lukke, før gælden er betalt i 2032. Og det kan ramme forbrugerne. Arkivfoto: Morten Stricker
Hvis MåbjergVærkets affaldsforbrænding bliver lukket før tid, kan det ramme prisen på fjernvarme. Pulje til kompensation er nemlig stærk begrænset.
Annonce

HOLSTEBRO: Der er en gæld på 370 millioner kroner i MåbjergVærket, som Vestforsyning og Struer Forsyning købte af Dong for fem år siden. Og det kan ramme prisen på fjernvarme, hvis værket bliver tvunget til at lukke for affaldsforbrænding før 2032, som er planen.

- Det er utrolig vigtigt, at vi får kompensation, hvis vi bliver tvunget til at lukke før tid. Ellers vil det koste varmekunderne penge, for det er et hvile-i-sig-selv selskab, siger Christian Hagelskjær, der er adm. direktør for MEC/MåbjergVærket.

Der er afsat 200 millioner kroner til kompensation for værker, der lukker før tid, i den affaldsaftale i Folketinget og regeringen om, at der skal være færre anlæg til affaldsforbrænding. Kapaciteten skal skæres ned med 30 procent over ti år.

MåbjergVærket har også en kedel til biomasse (halm og træflis), som skal fortsætte at producere. Hvad det vil koste selskabet at lukke kedlen til affald før 2032 er ikke analyseret.

- Men anlægget til affaldsforbrænding er det teknisk mest komplicerede - og det samme gælder røgrensningsdelen. Så det vil være den største del af gælden, uden at vi har regnet på det, siger Christian Hagelskjær.

Dermed vil der være en årlig afskrivning - i runde tal - på mindst 15 millioner kroner i affaldskedlen. En lukning seks år før tid - altså i 2026 - vil koste mindst 90 millioner kroner. Og 150 millioner, hvis der blev lukket 10 år før tid.

Men så vil de 200 millioner kroner, der er afsat til erstatning for lukkede anlæg, hurtigt slippe op?

- Så må Folketinget øge puljen. Det vil være urimeligt, hvis forbrugerne kommer til at betale, siger Hagelskjær,  som også er adm direktør for Vestforsyning, der ejer 71 procent af MEC (Maabjerg Energy Center).

Annonce

Har kort i ærmet

Umiddelbart er direktøren dog optimistisk.

- Vi har et velfungerende anlæg - og det er ikke et af de miljømæssigt ringeste anlæg, som skal lukke først, siger Christian Hagelskjær.

Kommunernes Landsforening har fået som opgave at levere en liste over de værker, som skal lukke. Hvis ikke det sker, skal affaldet i udbud, hvor de stærkeste overlever.

- Men her har vi sikret os med en god aftale med Energnist og Nomi4S om levering af affald de næste 12 år. Så vi bør ikke få problemer med at skaffe affald, siger Hagelskjær.

Det fremgår dog ikke af aftalen i Folketinget, om sådanne lange aftaler vil bliver respekteret, eller affaldet skal sende i et nyt udbud.

- Det er en lovlig dansk aftale, så den mener vi, at de får svært ved at pille i. Men jeg har ikke set, at spørgsmålet har været belyst, siger Christian Hagelskjær.

I forvejen er forsyningsselskaberne og MEC ved at se på, hvilke kilder der skal bruges til opvarmning, når der ikke længere skal brændes affald.

Affaldsaftalen og MåbjergVærket

Folketinget og regeringen har lavet en aftale om, at mere affald skal genbruges. Kapaciteten til affaldsforbrænding skal skæres ned med 30 procent frem til 2030, og det betyder, at nogle af de nuværende 23 anlæg skal lukke.

I 2016 var overkapaciteten på 700.000 tons på de 23 anlæg. Herunder blev der importeret 364.000 tons udenlandsk affald. Fremover skal kapaciteten begrænses til mængderne af dansk affald.

MåbjergVærket forbrænder 180.000 tons affald om året. Der er indgået en kontrakt fra 1. januar 2020 og de næste 12 år med Nomi4S og Vestforsyning om levering af mindst 130.000 tons affald om året.

- Vi skal have et andet stort anlæg til varmeforsyning senest i 2032, og det er vi i gang med at se på, siger Hagelskjær.

Dagbladet har skriftligt spurgt Klima- Energi- og Forsyningsminister Dan Jørgensen (S), om sådanne affaldskontrakter på op til 12 år vil blive respekteret. Men har endnu ikke fået svar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Vig bag mig, Satan!

Annonce