Debat

Lukning af specialcentre vil gå ud over hele niveauet

Læserbrev: Ringkøbing-Skjern Kommune overvejer at lukke specialcentrene, fordi de simpelthen ikke penge nok. Det går ud over så mange flere end de elever, der har de særlige behov. Hvad med dem i klasserne? Skal hele niveauet sættes ned på grund af to elever i klassen, der har en diagnose?

Tænk, at de gerne vil sende de børn, der har et særligt behov, ind i en "normal" klasse. Efter min mening er det udstilling. Selv de forældre, der gerne vil have deres børn ind i de "normale" klasser er også imod det. Hvis deres børn ikke er klar til det, så skal de ikke ind i de "normale" klasser. Der er også en grund til, at børnene er endt der, hvor de er. Men det er altså ikke kun de børn på specialcentrene, det går ud over. Hvad med dem i de normale klasser? Hele det faglige niveau skal ikke sættes ned, fordi én elev har et højere temperament. Hvis den elev, der skulle have været i et specialcenter, ikke kan komme det, kan det også gå ud over andre fysisk.

Er det udstilling at have dem i de "normale" klasser eller i specialcentrene? Jeg mener, at det er udstilling at have dem i de normale klasser. Det vil være langt bedre for dem at blive det sted, hvor de føler sig mest trygge. Det påvirker også børnene i en positiv retning rent psykisk hvis de er i specialcentrene, og de har brug for det. En fra min klasse kommer fra specialcenter V. I dag er han heldigvis med på vores niveau, og det er mest, fordi at han var klar til at skifte klasse. Men han var lidt anderledes (måske også lidt udenfor) til at starte med. Sådan virkede det i hvert fald. Sådan lidt alene i verden uden et rigtigt fællesskab. Er det virkelig det, kommunen ønsker? Det håber jeg ikke, og det er en stor chance at tage. Hvis der kommer nogen, der ikke er klar til at skifte klasse, vil de altid være udenfor. Det er vist det man kan kalde - undskyld udtrykket - "Røvhulsagtigt"! Jeg synes, at kommunen skulle hente de penge, de mangler, et andet sted fra. Det kunne være, at de måske skulle holde lidt færre arrangementer, eller måske bare give en lille smule mindre penge til specialcentrene.

Hvad så med Rindum Kjærgaard for eksempel? Det er jo ikke navngivet specialcenter, men hvad så, hvis kommunen tager skridtet videre og også vil overveje at lukke den? Så er kommunen og lærerne på skolerne helt chanceløse. Hvad skal de stille op med alle de unge mennesker? Problemet er ikke så stort endnu, men hvad, hvis det bliver? Det er langt fra alle lærere, der har ressourcer, erfaring eller mulighed for at tage sig ordentligt af disse børn. Jeg syntes snart, at kommunen skal finde på en anden løsning. Det ender med at bide dem selv i røven i fremtiden. Hvis man skal give den mulighed, de tager nu, en karakter ville den helt sikkert være 02! Den er lige bestået, men overhovedet ikke godt nok, og det kræver mere næste gang.

0/0
Klumme

Kommer du til årets grundlovsfest?

Leder For abonnenter

Voksne uden uddannelsesmuligheder

Når skoleåret 2019-2020 begynder efter sommerferien, bliver det med et helt nyt tilbud til unge, der aldrig fik gjort folkeskolen færdig - eller som trænger til at få pudset nogle af karaktererne af for at kunne komme videre i systemet. Forberedende Grunduddannelse hedder den og henvender sig til unge i alderen 15 til 25. Det betyder, at de 18-25-årige ikke længere skal møde op på landets voksenuddannelsescentre, VUC'er, i det nye skoleår. Og det måske ikke verdens dårligste ide at samle unge voksne, der vil opkvalificere sig, i en anden gruppe end midaldrende voksne, der vil det samme; der vil uvægerligt være forskelle i behov, ønsker og forudsætninger i forhold til at tage en grunduddannelse. Nogle står i begyndelsen af deres arbejds- og uddannelsesliv, andre har allerede års erhvervserfaring bag sig og måske etableret familie. Problemet opstår imidlertid, når oprettelse af en ny uddannelse til de unge kan koste koste de voksne chancen for at opkvalificere sig og få en frisk start. Men det er lige nu den den risiko, som VUC i Ringkøbing-Skjern står overfor. Tirsdag meldte undervisningsminister Mette Riisager (LA) ud, at 13 VUC'er kan være truet af lukning, heriblandt den i Ringkøbing-Skjern Kommune. Når centret efter sommer siger farvel til de unge, som fremover skal stemple ind på FGU, så falder elevtallet på VUC, og basis for opretholdelse af skolen vakler. Lad falde, hvad ikke kan stå, må ministeren mene, for hun vil ikke selv aktivt lukke VUC'erne. - De er statsligt selvejede, og det betyder, at det er lokale bestyrelser, som tager beslutningen om lukning. Jeg vil ikke påvirke de beslutninger, som bliver truffet lokalt, forklarede Merete Riisager. Men hvis man gennem beslutning fjerner en del af elevgrundlaget og samtidig har lavet store besparelser på netop VUC'erne gennem de seneste år, må man vel vedkende sig i hvert fald en del af ansvaret. Det faktum, at Danmarks geografisk største kommune kan risikere at stå uden et uddannelsestilbud til voksne, harmonerer dårligt med regeringens ide om, at uddannelse skal være tilgængeligt for alle. Både arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner bliver udflyttet i stor stil, men ideen om et decentralt uddannelsessystem klinger lidt hult hvis man skal transportere sig langt for at få en helt grundlæggende uddannelse som voksen. En tur til Herning eller Holstebro vil afskrække mange uden bil fra at pendle til nærmeste VUC afdeling - og da Grindsted og Varde lukker til sommer, er der ikke mulighed for at tage den vej.

Klumme

Amagerpigens tak til Bork Havn Efterskole: I var vinden under mine vinger