Annonce
Indland

Regeringen lukkede grænsen uden sundhedsfaglig begrundelse

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Det vides ikke, hvor stor en effekt lukningen af de danske grænser fra resten af omverdenen vil have.

Lukningen af de danske grænser for alle, der ikke har et anerkendelsesværdigt formål, er sket ud fra et politisk og ikke et sundhedsfagligt hensyn af frygt for risikoen for spredning af coronavirus.

Annonce

Dermed har hverken Sundhedsstyrelsen, EU-Kommissionen eller Verdenssundhedsorganisationen, WHO, anbefalet det.

Der findes ikke nævneværdig videnskabelig dokumentation for, at det virker, eller hvor stor effekten er. Det bekræfter direktør Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen på et pressemøde lørdag.

- Det er en politisk beslutning ud fra mange hensyn. Der findes ikke betydelig videnskabelig dokumentation for, hvor stor en effekt det vil have. Der findes historiske erfaringer, hvad angår influenza og pandemier, siger han.

Det fremgår af anbefalinger fra Verdenssundhedsorganisationen og det europæiske smitteagentur, ECDC, at det ikke er noget, man anbefaler som udgangspunkt i forhold til epidemikontrol.

- Helt generelt anbefaler WHO ikke grænselukninger, medmindre der er tale om ekstraordinære omstændigheder, og det følger national lovgivning. Det er en politisk vurdering, om man synes, at man har en ekstraordinær omstændighed og vil træffe den foranstaltning, siger han.

Ifølge WHO er Europa nyt epicentrum for coronavirus, der er blevet betegnet som en global epidemi. 827 er eller har været smittet af coronavirus i Danmark. Desuden er der et mørketal af smittede, der ikke er blevet testet.

Grænserne til Danmark er nu på grund af coronavirus lukkede for udlændinge, som ikke har anerkendelsesværdig grund til at rejse ind i landet. Det gælder frem til 13. april.

Regeringens beslutning trådte i kraft lørdag klokken 12.

Ved grænseovergangene i Sønderjylland, i lufthavne, havne og andre steder, hvor folk rejser ind fra udlandet, vil der være en omfattende grænsekontrol, som skal sikre, at restriktionerne bliver overholdt.

Effekten kendes dog ikke.

- Der er ikke særlig god dokumentation for grænselukning, og den dokumentation, der er, viser, at den er beskeden, medmindre der er tale om grænselukning af en ø, siger Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen.

Det er Politiet og Forsvaret, der står for at føre den beslutning ud i livet. Lørdag eftermiddag er der endnu få, der er blevet afvist i lufthavne, grænseovergange, havne og andet. Foreløbig er kun 29 afvist ved de sønderjyske grænseovergange og inden i lufthavnene.

- Det er vigtigt at understrege, at de beslutninger, der bliver truffet, bliver truffet på et fagligt grundlag. I sidste ende er det et politisk tiltag, siger kommunikationsdirektør Anders Frandsen fra Rigspolitiet.

Danmark har lukket grænsen, selv om formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, fredag advarede mod, at EU-lande træffer foranstaltninger, der begrænser den fri bevægelighed.

Hun henviste blandt andet til, at Verdenssundhedsorganisationen ikke ser rejseforbud som det mest effektive tiltag mod coronavirus.

Ud over Danmark har Tjekkiet også varslet en reel grænselukning. Derudover har en håndfuld EU- lande indført eller varslet mere eller mindre kontant kontrol. Polen har indført screening på grænsen og lukker den fra søndag.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Søndervig: Se på Vardes eksempel

Læserbrev: I debatten om udviklingen i Søndervig har tvillinge-borgmestrene Østergaard og Elbæk forsøgt at påvirke den demokratiske debat, åbenbart uden den større succes, det må vælgerne så tage stilling til ved næste valg. Prøv at kigge på Varde Kommune, her er der anlagt en rundkørsel vest for Billum, al trafik til sommerhusområderne Blåvand, Vejers og Grærup fra øst og syd skal passere denne, her er der så udført en speciel afkørsel til et nyetableret Rema 1000. Der er altså nogen der godt kan finde ud af det! Nu anlægger man så en halv omfartsvej med rundkørsel på Søndervig Landevej og afkørsel til det lysregulerede kryds i Søndervig. Det bliver rigtig spændende at se hvordan trafikken vil afvikle sig, når der er rødt lys og trafikken hober sig op i relation til den kilometerlange kø, der forekommer på landevejen, vil det bevirke en proppet rundkørsel og stadig kødannelse og man så er lige vidt, er der trafiktal for disse forhold? Et er, at det selvfølgelig koster flere penge at fuldføre ringvejen mod nord, og dem er der ikke for mange af p.t. Noget andet er, hvorfor har man ikke taget med i udviklingsplanerne, at der i fremtiden skal være mulighed for at fuldføre omfartsvejen? Er det rettidig omhu ikke i det mindste at sikre, at muligheden skal være der for en ”Nordhavn” og en masse bynære p-pladser, der sikkert bliver brug for? Det var rigtig flot at se de mange dannebrogsflag, der i weekenden vajede ved sommerhusene i Søndervig. Trafikken på Søndervig Landevej var tæt, uagtet der ikke var mange udenlandske nummerplader at se.

Erhverv

Destination Vesterhavet holder sommerhusene åbne i påsken: Så længe gæster opfører sig lige så godt som derhjemme

Annonce