Annonce
Ringkøbing

Luftfartsekspert har svært ved at se idéen bag nyt flyselskab: 'Der er masser af ledig kapacitet på markedet'

De to Boeing-passagerfly, som selskabet Airseven har leaset, står lige nu i England. Flyene ventes at komme til Danmark sidst på året, og det er planen, at de skal sættes i drift fra maj 2021. Foto: Airseven / Primo Tours
Luftfartsekspert undrer sig over, at et nyt, dansk flyselskab ser dagens lys. Med en ejerandel på 70 procent er Primo Tours hovedaktionær i Airseven, der i første omgang leaser to Boeing-passagerfly.
Annonce

Ringkøbing: - I første omgang vil jeg kalde det modigt.

Hans Christian Stigaard, der er chefrådgiver og luftfartsekspert i konsulentvirksomheden Realise i Nivå nord for København, har svært ved at forstå timingen i, at der torsdag blev præsenteret et nyt, dansk flyselskab - med Primo Tours-koncernen i Ringkøbing som hovedaktionær med en ejerandel på 70 procent:

- Det er jo ikke ligefrem gyldne tider for luftfarten for at sige det mildt. Hvornår, det bliver det, er svært at spå om, men der går en rum tid. Der er masser af ledig kapacitet på markedet, men man må gå ud fra, at de har en forretningsmæssig idé med det, siger Hans Christian Stigaard, der har en fortid som blandt andet trafikchef og vice president i Københavns Lufthavn.

Bag etableringen af flyselskabet Airseven står - udover Primo Tours - selskabet Copenhagen AirTaxi, erhvervsmanden Carsten Kenneth Jensen og Klaus Ren, der har tæt ved 40 års erfaring i luftfartsbranchen hos blandt andet Maersk Air og Jet Time.

- Det er lidt svært for mig at gennemskue, hvad idéen er, tilføjer Hans Christian Stigaard.

Annonce

Flyene er dyre i drift

Airseven går i første omgang i luften med to, leasede Boeing-fly af typen 737-400, der gik ud af produktion for 20 år siden:

- Det er to tudsegamle fly, og det bekymrer mig lidt. De bliver i hvert fald dyre i drift, da de bruger betydeligt mere brændstof, end moderne fly gør, siger Hans Christian Stigaard.

Ifølge direktør og ejer hos Primo Tours, Bjarke Hansen, har de to Boeing-maskiner med plads til 168 passagerer gennemgået omfattende serviceeftersyn, og flyene er dermed fuldt ud klar til at gå på vingerne.

Planen er, at flyene skal sættes i drift til maj næste år for at flyve chartergæster mod sydlige destinationer.


Det er to tudsegamle fly, og det bekymrer mig lidt. De bliver i hvert fald dyre i drift, da de bruger betydeligt mere brændstof, end moderne fly gør.

Hans Christian Stigaard, luftfartsekspert


Hans Christian Stigaard forklarer, at der venter løbende eftersyn på flyene, men han er usikker på, om Airseven-ejerne har udsigt til store regninger efter besøg på værkstedet:

- Det kommer an på, hvordan leasingaftalen er skruet sammen. Hvis der er taget højde for, at de kun skal betale leasingafgift for de timer, flyene er i luften, vil det gøre den forretningsmæssige idé mere fornuftig, siger luftfartseksperten hos Realise.

Annonce

Brug for optimisme

Da Primo Tours torsdag præsenterede nyheden om Airseven, fortalte direktør Bjarke Hansen, at selskabet om tre år måske råder over en flåde på fem fly.

Om sådan en vision siger Hans Christian Stigaard:

- Man skal være optimist for at sige, at man kommer op på fem fly, for der er masser af kapacitet på markedet. Men det kommer jo an på, hvordan det går nogle af de andre luftfartsselskaber. Og det kommer an på, hvordan forretningen Primo Tours udvikler sig.

Overordnet set forventer Hans Christian Stigaard, at netop charterbranchen kommer til at opleve det første opsving, når det atter bliver muligt at flyve frit ud i verden uden en række corona-restriktioner i slipstrømmen:

- Charterforretningen kommer hurtigere i gang end ruteflyvningen, da kunden har en større sikkerhed ved at booke en pakkerejse. Du er mere sikker på at få dine penge retur, hvis noget går galt, siger Hans Christian Stigaard.

Apropos økonomi nævner eksperten lige en talemåde, han har hørt på et tidspunkt:

- Hvis man er milliardær og gerne vil være millionær, så skal man bare investere i et luftfartsselskab.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Gør dig klar til store test-weekend: Regionen reserverer tusindvis af testtider til Ringkøbing-Skjern

Annonce