Annonce
Ringkøbing

Luft og lys i anlægget: Nu tyndes der igen ud blandt Alkjær Lukkes træer

Der er allerede blevet tyndet godt ud i Alkjær Lukke, og snart bliver der endnu mere lys og luft i anlægget. Foto Johan Gadegaard.
Ringkøbings "Central Park" bliver lysere og luftigere, og store træer kommer til at tage sig bedre ud; men stigende grundvand er en voksende udfordring.
Annonce

RINGKØBING: Rågerne i Alkjær Lukke kan se frem til en urolig uge. Folk fra kommunens vej- og parkafdeling går nemlig i gang med at tynde ud blandt træerne i Ringkøbings "Central Park".

Gennem årene har vej- og parkfolkene fældet mange træer i Alkjær Lukke - først og fremmest på grund af træsygdomme som elmesyge, der for en del år siden kostede anlæggets mange flotte elmetræer livet.

Den kommende kupering af parken skyldes dog ikke træsygdomme, fastslår Poul Gregersen, der er skov- og landskabsingeniør ved Land, By og Kultur i Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Vi har allerede fjernet en hel del små træer, især ahorn. Nu går vi så i gang med at fjerne en 30-40 store træer, mest bøg og ahorn, fortæller han.

Der er dog ikke tale om syge træer, men træer, der står sådan - for eksempel i skygge af større træer - at de ikke trives ordenligt.

- Målet er ikke mindst at skabe mere lys til underskoven og i det hele taget gøre anlægget mere åbent, så det bliver lysere og mere gennemskueligt, siger Poul Gregersen.

Alkjær Lukkes skovpræg er ved at forsvinde.
Annonce

Stigende grundvand

Alkjær Lukke - der med sin centrale beliggenhed er meget benyttet af Ringkøbings borgere - har tidligere haft et forholdsvis mørkt skovpræg, men det er gradvist forsvundet med de senere års udtynding; også stisystemet er blevet opgraderet, så anlægget er blevet mere tilgængeligt.

Der er dog også en anden "bagtanke" med udtyndingerne, understreger Poul Gregersen.

- De træer, der bliver tilbage, får bedre vækstbetingelser, og det er vigtigt, for vi har et problem med stigende grundvand i Alkjær Lukke, siger Poul Gregersen.

Derfor spår han også, at over de kommende 10 år vil Alkjær Lukke gradvist skifte karakter.

- I øjeblikket rummer anlægget mange bøgetræer. De trives dog dårligt, hvis de vokser, hvor grundvandet står højt, og derfor forventer vi, at over de kommende år vil mange bøgetræer blive skiftet ud med andre arter, for eksempel rødel.

Rødel er et op til 25 meter højt træ, der findes på fugtig og næringsrig bund i skove og moser, og den trives bedre i de fugtige dele af anlægget end bøgen.

- Et enkelt sted, hvor der ikke er risiko for, at den falder ned over stierne, efterlader vi dog et stående dødt træ, og nogle steder vil man også se døde træstammer i skovbunden. Vi efterlader dem af hensyn til biodiversiteten, siger Poul Gregersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Landsbyer arbejder videre med friskoleplaner: - Vi kommer til at stå dårligt uden skole

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Elevtalsprognoser er ret sikre - men der er store afvigelser på en enkelt skole

Annonce