Annonce
Ringkøbing

Luft og lys i anlægget: Nu tyndes der igen ud blandt Alkjær Lukkes træer

Der er allerede blevet tyndet godt ud i Alkjær Lukke, og snart bliver der endnu mere lys og luft i anlægget. Foto Johan Gadegaard.
Ringkøbings "Central Park" bliver lysere og luftigere, og store træer kommer til at tage sig bedre ud; men stigende grundvand er en voksende udfordring.

RINGKØBING: Rågerne i Alkjær Lukke kan se frem til en urolig uge. Folk fra kommunens vej- og parkafdeling går nemlig i gang med at tynde ud blandt træerne i Ringkøbings "Central Park".

Gennem årene har vej- og parkfolkene fældet mange træer i Alkjær Lukke - først og fremmest på grund af træsygdomme som elmesyge, der for en del år siden kostede anlæggets mange flotte elmetræer livet.

Den kommende kupering af parken skyldes dog ikke træsygdomme, fastslår Poul Gregersen, der er skov- og landskabsingeniør ved Land, By og Kultur i Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Vi har allerede fjernet en hel del små træer, især ahorn. Nu går vi så i gang med at fjerne en 30-40 store træer, mest bøg og ahorn, fortæller han.

Der er dog ikke tale om syge træer, men træer, der står sådan - for eksempel i skygge af større træer - at de ikke trives ordenligt.

- Målet er ikke mindst at skabe mere lys til underskoven og i det hele taget gøre anlægget mere åbent, så det bliver lysere og mere gennemskueligt, siger Poul Gregersen.

Annonce
Alkjær Lukkes skovpræg er ved at forsvinde.

Stigende grundvand

Alkjær Lukke - der med sin centrale beliggenhed er meget benyttet af Ringkøbings borgere - har tidligere haft et forholdsvis mørkt skovpræg, men det er gradvist forsvundet med de senere års udtynding; også stisystemet er blevet opgraderet, så anlægget er blevet mere tilgængeligt.

Der er dog også en anden "bagtanke" med udtyndingerne, understreger Poul Gregersen.

- De træer, der bliver tilbage, får bedre vækstbetingelser, og det er vigtigt, for vi har et problem med stigende grundvand i Alkjær Lukke, siger Poul Gregersen.

Derfor spår han også, at over de kommende 10 år vil Alkjær Lukke gradvist skifte karakter.

- I øjeblikket rummer anlægget mange bøgetræer. De trives dog dårligt, hvis de vokser, hvor grundvandet står højt, og derfor forventer vi, at over de kommende år vil mange bøgetræer blive skiftet ud med andre arter, for eksempel rødel.

Rødel er et op til 25 meter højt træ, der findes på fugtig og næringsrig bund i skove og moser, og den trives bedre i de fugtige dele af anlægget end bøgen.

- Et enkelt sted, hvor der ikke er risiko for, at den falder ned over stierne, efterlader vi dog et stående dødt træ, og nogle steder vil man også se døde træstammer i skovbunden. Vi efterlader dem af hensyn til biodiversiteten, siger Poul Gregersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Klar til afgang: Et hyldest-pift med togfløjten

Et højt og triumferende hyldestpift med togfløjten. Det er, hvad Skjern Bank og firmaet Hansen & Larsen har fortjent for deres beslutning om i fællesskab at skænke den gamle remise i Skjern til de lokale folk, der går med spændende planer for et ungdomshus i bygningen. Egentlig bør Hansen & Larsen have to pift, for det var dem, der tilbage i 2016 sikrede remisen mod truende nedrivning ved at købe den af Banedanmark. »Banen er en stor del af historien om Skjerns udvikling, så vi har købt den med øje for, at den skal bevares. Remisen skal gerne indeholde noget, der kan gavne befolkningen,« lød det dengang fra Brian Meldgaard, der er medindehaver af Hansen & Larsen. Meget tyder nu på, at det er lige sådan, det kommer til at gå. Efter en flerårig periode, hvor der var stille om den gamle remise, begyndte der sidste år at ske noget. Gentænk Skjern kom på banen, bogstavelig talt, og køreplanen hang godt sammen: En velbesøgt koncertaften blev efterfulgt af en succesrig fondsansøgning, og dermed var projektet sat godt og grundigt på skinner. Med den netop offentliggjorte donation af bygningen er der masser af lys for enden af tunnellen. De 850.000 kroner fra Realdania - i parentes bemærket 100.000 kroner mere, end de frivillige havde søgt om - skal bruges til at sætte facaden i stand. Næste mål er indvendig restaurering af den mere end 100-årige bygning, og her vil det uden tvivl hjælpe gevaldigt på fondenes lyst til at øse penge ud, når det er en forening med egen bygning, som søger midler. Med andre ord har lokale kræfter med en solid fælles indsats sikret håbet om, at Spillestedet Remisen kan slå dørene op indenfor en ikke alt for fjern fremtid. Der er lang vej og meget arbejde endnu, før Remisen kan fløjte klar til afgang - men mon ikke den hidtidige og meget fornemme opbakning vil give endnu flere skjernboer blod på tanden til at give en hånd eller en skilling med for at få projektet til at lykkes? Det må man håbe! Herfra letter vi i hvert fald på lokofører-kasketten i respekt for en flot indsats.

Kultur

Historisk bolighandel: Over 100 år gammel remise doneres til unge frivillige – nu er vejen banet for et folkehus

Videbæk For abonnenter

Skoler og børnehaver i øst: Vi får ikke nok midler til inklusion

Annonce