RINGKØBING-SKJERN: Blandt de meget populære efterskoler for unge i Ringkøbing-Skjern Kommune er Frøstruphave Efterskole lidt syd for Kvong, men beliggenheden et stenkast fra kommunegrænsen ved Lyne er nok til, at skolen ikke kommer til at genåbne på mandag.
Det er nemlig kun efterskoler i 19 udvalgte kommuner, der får lov, og Varde Kommune ikke er en af dem.
Det bringer mildest talt efterskolen i noget af en paradoksal situation. 80 procent af de 138 elever på Frøstruphave Efterskoler bor nemlig i de kommuner, hvor efterskolerne gerne må åbne.
Havde Frøstruphave Efterskole blot ligget 10 kilometer længere mod nord, kunne skolen have budt eleverne velkommen på mandag.
Hvis der eksempelvis er to kammerater fra Skjern, hvor den ene går på Frøstruphave, mens den anden går på Solgården i Tarm, så kan Solgården-eleven vende tilbage på mandag, mens Frøstruphave-eleven må have tålmodighed i hvert fald 14 dage endnu, selvom der fra Solgården til Frøstruphave kun er 25 kilometer.
- Vores elever er dybt frustrerede, og det er hårdt for dem at følge, at elever på andre efterskoler må komme tilbage, siger Anders Østerby, forstander på Frøstruphave Efterskole.
Svært at holde motivationen
I Hvide Sande sidder Lucas Hvas, der går på den prøvefri linje i 10. klasse på Frøstruphave Efterskole. Siden juleferien har han været hjemsendt.
- Det er hårdt og uretfærdigt. Selvom jeg er mega-glad for, at de andre må komme afsted, gad jeg godt, at det var mig, der skulle det, fortæller Lucas Hvas.
Lige nu deltager han i online-undervisningen, men det er svært at blive ved med at holde motivationen oppe, når genåbningen bliver udskudt. Lucas Hvas har også svært ved at forstå regeringens beslutning.
- Det havde været nemmere at forstå, hvis det enten var alle efterskoleelever, der fik lov til at komme tilbage, eller ingen efterskoleelever fik lov. Det er mærkeligt, at det er efterskolens placering, det kommer an på, og ikke hvor eleverne kommer fra, konstaterer Lucas Hvas.
Lucas Hvas, Hvide Sande, elev på Frøstruphave EfterskoleDet havde været nemmere at forstå, hvis det enten var alle efterskoleelever, der fik lov til at komme tilbage, eller at ingen efterskoleelever fik lov. Det er mærkeligt, at det er efterskolens placering, det kommer an på, og ikke hvor eleverne kommer fra,
Han mener også, at eleverne kunne vende tilbage på forsvarlig vis.
- Det ville ikke være et problem hvis vi bare blev testet, og så blev i en bobbel, forklarer Lucas Hvas.
Det er andet år, han går på efterskole. Sidste år blev hans hold ramt af forårets nedlukning, og nu er den gal igen.
- Det er da træls, at det er os, det går ud over, men det ville jo også være træls, hvis det var nogle andre, lyder det fra Lucas Hvas, der savner fællesskabet med kammeraterne,og håber at få grønt lys til at vende tilbage den 15. marts.