Annonce
Udland

Lov mod homofobi fik støtte ved afstemning i Schweiz

Fabrice Coffrini/Ritzau Scanpix
Det nationalkonservative parti SVP er imod ny lov, som forbyder diskrimination af seksuel orientering.

Ved en folkeafstemning i Schweiz søndag har et massivt flertal stemt for en ny lov vendt mod homofobi.

De første foreløbige resultater tyder på, at 60,5 procent af vælgerne stemte for at udvide og skærpe lovene mod diskrimination af etniske og religiøse mindretal.

Fremover kommer de også til at beskytte seksuel orientering.

Det nationalkonservative parti SVP er imod den nye lov. Den forbyder udtrykkeligt diskrimination af LGBT-grupper.

Ifølge forskningsinstituttet GFS Bern har næsten to tredjedele af vælgerne stemt ja til den nye lov.

Til forskel fra mange andre vesteuropæiske lande har Schweiz ikke haft nogen lov, som specifik beskytter LGBT-personer mod diskrimination.

Men i 2018 vedtog parlamentet et lovforslag, som indebærer, at diskrimination af seksuel orientering skal omfattes af samme paragraffer som krænkelser og diskrimination af etnicitet og religion.

Ved lovbrud på området kan der idømmes op til tre års fængsel.

Konservative kræfter indsamlede derefter 50.000 underskrifter for at få holdt en folkeafstemning om spørgsmålet.

Marc Früh fra det lille parti EDU pressede på for at få holdt en folkeafstemning. Men søndag erkendte han at have lidt nederlag.

- Vi kommer til nøje at overvåge, hvordan dette bliver håndhævet af domstolene, siger han.

Hans parti, der har en kristen base i navnlig de østlige, tysktalende dele af Schweiz, har ført valgkamp med plakater, som viser en blond kvinde med udspilede øjne og sort tape - formet som et kors - hen over munden.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hold nu fast i den sunde fornuft

For mange af de, der har bevæget sig i sportsverdenen, erhvervslivet eller et helt tredje sted, er der noget, der aldrig bliver træls. Det er at komme ind i en god stime og være en del af et vinderhold. Succes avler som bekendt succes og giver samtidig en helt god fornemmelse i maven. Derfor er succes altid godt at have med, når der skal arbejdes videre mod nye mål. Forhåbentlig er det blandt andet succes og en god mavefornemmelse, vi alle sidder med, efter at statsministeren mandag klokken 17.30 igen tonede frem på tv-skærmen for at give en status på landets tilstand. Selv om ingen i disse tider kan sidde med armene langt oppe over hovedet, med årets skæveste smil og være en humørbombe, er der dog noget positivt, vi kan tage med i takt med, at påskedagene nærmer sig med hastige skridt. Danmark kan nemlig være på vej mod at blive åbnet stille og roligt op igen, når vi kommer om på den anden side af påskeferien, lød det forsigtigt fra Mette Frederiksen. Når det er sagt, er det ikke mærkeligt, at statsministeren samtidig slår fast, at en genåbning vil kræve, at vi på alle måder holder fast i den fornuftige opførsel, som langt de flest på flotteste vis har leveret de seneste uger. Så der er vel bare at gentage følgende, selv om det i virkeligheden bør sidde lige så fast i alles bevidsthed som resultatet af regnestykket 2x3: Stå sammen ved at holde afstand. Tænk, hvis de seks små ord kan være med til at overbevise Mette Frederiksen om, at vi danskere faktisk er et folkefærd, der med fornuft og omtanke kan snuppe en af de store sejre sammen. Og lige nøjagtig i april 2020 vil det være en af de sejre, der for mange vil stå skarpest i erindringerne, hvis vi ved at være snusfornuftige kan få lov til at gå på arbejde og sende børnene i skole igen efter påske. Det vil nemlig være et stort skridt på vej mod det Danmark, vi kender bedst. Så lad os stå sammen ved at holde afstand - og lad os holde fast i den sunde fornuft. Så kan du og jeg være med i den gode stime og en del af et hold, der kan hjælpe med at gøre hele Danmark til en vinder.

Annonce