Annonce
Erhverv

Lounge skal blive byens hyggekrog: Du kan købe stolen, du sidder på, og selv skænke whiskyen

Arne V. Andersen fra Højmark samt Anton Kirkegaard og Svend Hounsgaard fra Lem går sammen om at skabe områdets nye fredagsbar. Her bliver der kræset for kvalitet, hvad enten det gælder mad, drikke eller indretning. Foto: Sebastian Engelberth Hansen
Lokal mad og spiritus samt masser af hygge. Det bliver hovedingredienserne, når lokalt trekløver åbner en lounge for modne voksne.

LEM: Gæsterne krydser selv løbende af, hvor meget de har drukket, og hvor meget de derfor skal betale, når fredagsbaren lukker. Gæsterne har nemlig selv lov til at skænke op, og her i loungen stoler man på, at de besøgende er ærlige, når de gør aftenens indtag op.

For her på loftet skal man kunne hygge sig. Her skal der ikke være høj musik. Her skal man nyde et godt glas øl, gin, whisky, rom eller vin. Man skal kunne falde i snak.

Sådan lyder visionen for den nye lounge, som trekløveret Arne V. Andersen, Anton Kirkegaard og Svend Hounsgaard vil indrette i Lem.

- Vi vil gerne støtte byen og området som helhed. Vi vil gerne gøre noget for, at det bliver endnu mere attraktivt at være her, siger Anton Kirkegaard.

Annonce
Folk må gerne flytte på bordene, for så hygger folk sig. Hvis man selv har lavet hulen, hygger man sig.

Svend Hounsgaard, O Æ Lowt, Lem

”O Æ Lowt”

Anton Kirkegaard driver butikken BM Service og Brolægning på Bredgade. Det er på øverste etage, at de tre nu vil indrette det, der gerne skal blive byens nye hyggekrog. Derfor får byens kommende fredagsbar navnet ”O Æ Lowt.” Her er det planen, man skal kunne købe lokal mad, øl og spiritus såsom Stauning Whisky.

- Arne brænder for whisky – og det brænder også i hans hals, er jeg sikker på. Han vil bare ikke indrømme det. Jeg er mest til rom. Anton kan godt lide gin. Og øl. Det kan vi nok alle sammen lide, siger Svend Hounsgaard og griner.

Lige nu står loftet tomt, for det er først nu, at det tekniske med at oprette en virksomhed og at søge alkoholbevilling er kommet i stand. Alligevel formår de tre mænd at fylde stedet med glæde, når de fortæller. Svend og Arne har været venner i 30 år, mens Svend og Anton render sammen, fordi Antons butik, BM Service og Brolægning, ligger lige ved siden af Svends hus.

Ikke to stole bliver ens

Nu har de så alle tre fundet ud af, de hygger sig godt sammen, og at de godt kunne tænke sig at skabe et rum, hvor byens voksne kan komme hinanden ved.

På den måde skal stedet appellere til modne mænd og kvinder, som gerne vil have en hyggelig aften uden at drikke sig i hegnet.

- Prøv at forestille dig, at vi kunne lave en sjov aften for os tre, og så kunne 80 mennesker have det lige så sjovt samtidig. Det ville da være godt nok, siger Arne V. Andersen.

Nu begynder arbejdet med at ombygge og at indrette O Æ Lowt. Til det skal der bruges jenne gur sager – som desuden også var et navn, trekløveret overvejede. Også i indretningen må folk forvente noget andet end på en klassisk café eller bar.

- Der bliver ikke to stole, som er ens. Det bliver sofaer, sofaborde og spiseborde i en stor pærevælling. Det kan forhåbentlig give stedet her sjæl og charme. Det må godt være et hyggeligt sted, og det må godt være lidt crowded, siger Arne V. Andersen.

Trekløveret bag O Æ Lowt

Arne V. Andersen, Anton Kirkegaard og Svend Hounsgaard ejer sammen Lems nye lounge O Æ Lowt.

De tre er alle selvstændige erhvervsdrivende i området.

Arne V. Andersen bor uden for Højmark og er hovedejer og direktør i delebilsfirmaet Byens Bil, som i 2018 vandt Iværksætterprisen som årets lokale iværksætter.

Anton Kirkegaard lægger lokaler til O Æ Lowt. Han ejer og driver BM Service & Brolægning på Bredgade 45, hvor han lejer sig ind i det tidligere 10-4 byggemarked. Det bliver i bygningernes overetage, at O Æ Lowt skal ligge.

Svend Hounsgaard bor nabo til O Æ Lowt. Han driver og ejer Tempcon VVS, som han selv har stiftet.

Man må gerne flytte – og købe - møblerne

Skulle deltagerne nu få lyst til at flytte rundt på borde og stole for at komme hinanden mere ved, er det også helt i orden.

- Folk må gerne flytte på bordene, for så hygger folk sig. Hvis man selv har lavet hulen, hygger man sig, siger Svend Hounsgaard.

Og hvis deltagerne stadig kan se skarpt efter en drink i dæmpet belysning, vil øjnene sandsynligvis kunne se en prislap på interiøret. For i loungen er det ikke kun flasker, det er også møbler, man kan købe med hjem. Fælles for det hele bliver, at både drikkevarer og interiør ikke bare bliver noget, man kan købe i alle butikker.

O Æ Lowt planlægger at holde åbent en enkelt fredag aften hver måned. Første gang bliver fredag 13. marts.

Nu begynder arbejdet med at rykke eget interiør ind på loftet. Alt bliver i udgangspunktet til salg, når fredagsbaren åbner, men de tre gør det ikke for at få en stor forretning. - Det er ikke ussel mammon, der trækker, for så tror jeg nok, at vi skulle lave noget andet, siger Arne V. Andersen. Foto: Sebastian Engelberth Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Cirklen-byggeriet i Skjern: Byrådsmedlems tålmodighed er brugt op - stemmer nej til halv etage mere

Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

112

Sprængningseksperter kaldt til Hvide Sande

Annonce