Annonce
Leder

Loke, Thor og frygten for Den RamaDanske højskolesangbog

Lad os bare få endnu flere sangstemmer med i det store fælles kor af danskere. Når vi synger sammen, er det nemlig svært at få luft til at slås.

I mit vestjyske barndomshjem var hverken Grundtvig eller Højskolesangbogen til at komme udenom. Det samme gjaldt forståelsen af, at trosfrihed og ytringsfrihed er to helt nødvendige grundsten i både det store demokrati og det lille skænderi. Frihed for Loke såvel som for Thor. Sådan lød dogmet.

Nyere udgaver har overhalet mit grundigt slidte og meget værdsatte arvestykke indenom; min sangbog indeholder ikke det samme som hverken de 14 forudgående eller de tre efterfølgende. Nu er udgave nummer 19 af Højskolesangbogen på vej, og som det før er set, giver valg og fravalg hos det udvalg, der sammensætter Danmarks mest solgte bog, igen anledning til et larmende kor af protester. Denne gang skyldes balladen overvejelser om at tage 'Ramadan i København' med i den nye udgave. Sangen er skrevet af Isam B.

Isam B? Det er ham fra Outlandish; et nu opløst band, som blandt andet nyfortolkede 'I Danmark er jeg født' så smukt, at selv en melodikonservativ kone som jeg må lette på stråhatten. Nu har han - på opfordring fra højskolerne - skrevet en sang, der står til måske at komme med i 'den lille blå'. Og dermed var fanden løs i denne uges Laksegade. En sang, som hylder en muslimsk højtid? Ikke i vores grundtvigianske højskolers baghaver, tak. Sådan lød det med mere eller mindre skinger stemmeføring fra mange sider.

Hvis det var kirkeministeriet, der overvejede at udgive Den RamaDanske Salmebog, ville der have været alle gode grunde til at hæve stemmerne. Men det er det ikke. Det er sangbogen fra og for de højskoler, der er lige så rummelige, som de er ærkedanske. Og de to ting hænger faktisk rigtig godt sammen. Højskolesangbogen favner, som den ser ud lige nu, sange skrevet af både kommunister og nazister; modstandsfolk og pacifister. Et overtal af kristne, et par ateister samt nogle temmelig kendte britiske hare krishna-tilhængere kan man også finde blandt bidragyderne.

De danske højskoler står ikke stille og har aldrig gjort det. Det samme gælder deres sangbog. I højskolebevægelsen er der plads til både Loke og Thor - og gamle Grundtvig ville, tror jeg, være rigtig godt tilfreds med, at der stadig er en stor grad af frihed og ørenlyd for begge parter. Så lad os bare få endnu flere sangstemmer med i det store fælles kor af danskere. Når vi synger sammen, er det nemlig svært også at have luft til at slås.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce