Ringkøbing-Skjern

Lokalplan i Vedersø Klit kan sætte helårshuse i klemme

På grund af huset på Bankvej 6 skal der laves en ny lokalplan i Vedersø Klit. Hvor mange ejendomme, lokalplanen skal dække, er endnu ikke afgjort. Privatfoto
Den kommende lokalplans maxgrænse på 120 kvadratmeter risikerer at ramme en håndfuld helårshuse med fastboende.

Vedersø Klit: Forleden sagde politikerne i teknik- og miljøudvalget hårdt og kontant nej til, at helårshuset på Bankvej 6 i Vedersø Klit kan få sommerhusstatus og dermed blive lovliggjort til udlejning til turister.

Politikerne kunne dog ikke give afslaget med afsæt i den gældende lokalplan, som blev lavet i 1992.

Bankvej 6 og flere andre helårshuse ligger nemlig i et særligt delområde, som dækker, hvad kommunen selv kalder ’landsbyen’ nord og øst for badehotellet, hvor der både må være helårshuse og sommerhuse.

I dette delområde er der ikke nogen maxgrænse for størrelsen på sommerhuse, som i de øvrige områder, hvor grænsen hedder 120 kvadratmeter.

Derfor måtte teknik- og miljøudvalget udstede et forbud mod Bankvej 6 i henhold til planlovens paragraf 14. Det kræver så, at kommunen inden for et år skal lave en ny lokalplan for delområdet, som fastslår, at sommerhuse ikke må være større end 120 kvadratmeter.

Når de 120 kvadratmeter er gjort til lov, er Bankvej 6 på 407 kvadratmeter selvsagt dømt ude.

Men den kommende lokalplans maxgrænse på 120 kvadratmeter risikerer at ramme andre helårshuse.

Der er nemlig stadig en håndfuld huse, der fungerer som helårsboliger med fastboende.

Husene er opført før lokalplanen fra 1992, så der var ingen restriktioner for hverken størrelse eller bebyggelsesprocent.

Ifølge Dagbladets oplysninger er flere af husene over 120 kvadratmeter og vil derfor ikke kunne godkendes til sommerhuse. Der vil derfor fortsat være bopælspligt på ejendommene, som derfor vil være vanskelige at sælge.

Grundejerforeningsformand Bjarne Sørensen fortæller, at foreningen ikke er begyndt at spekulere på, hvad den kommende lokalplan kommer til at betyde for helårshusene.

- Jeg har ikke lyttet mig til, at nogen er bekymrede for, hvad der vil ske fremadrettet. Men jeg ved heller ikke af, om andre også ønsker at konvertere deres helårshus til sommerhus. Hvordan det skal strikkes sammen med helårshusene, må komme an på en drøftelse med kommunen, siger Bjarne Sørensen, der også peger på, at folk kan komme til orde i høringen om lokalplanen.

Kommunen har endnu ikke diskuteret den kommende lokalplan for Vedersø Klit, siger udvalgsformand John G. Christensen (S).

- Vi har ikke taget stilling til, hvor stor lokalplanen skal være og dermed hvor stort et område, den skal dække og hvor mange ejendomme, der kommer under. Det kan teoretisk tænkes, at den kun skal gælde for ejendommen på Bankvej 6. Det er ikke afgjort endnu, siger han.

Tilfreds med forbud

Kommunens nej til at lade ejeren gøre Bankvej 6 til et sommerhus og genoptage korttidsudlejningen er ifølge Bjarne Sørensen blevet modtaget med tilfredshed i området.

- Den generelle holdning er den, at det er en god beslutning, at Bankvej 6 ikke må ændres til sommerhusbolig. Man har været frustreret over, at man har udlejet et så stort hus til korttidsturisme. Det har ikke kørt efter reglerne, siger Bjarne Sørensen.

Og netop faste regler sætter sommerhusejerne i Vedersø Klit pris på, påpeger formanden.

- Mange har købt sommerhus herude, fordi der er retningslinjer. Der er et byggereglement, som forlanger blandt andet mursten, stråtag og sprossede vinduer. Denne regelrethed er der generel tilfredshed med, og det er der flertal for i grundejerforeningen. Det giver en form for tryghed og stil over området i modsætning til Søndervig, hvor der er en blanding af alting. Flertallet er godt tilpas med det.

0/0
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Turismen i Ringkøbing-Skjern skal bruge 1500 nye medarbejdere de kommende år

Ringkøbing-Skjern

EP-valget: Stemmeprocenten er højere end sidste gang

Ringkøbing-Skjern

Stor forskel kommunerne imellem: Ringkøbing-Skjern bruger fire gange mindre end Varde på eksterne vikarer i ældreplejen

Ringkøbing-Skjern

Ugens anbefalinger: Insekter, mavedans, traktortræk og dæksparkeri

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sprogskole samler flere elever i Ringkøbing – svært at finde lokaler i Skjern: Det er lidt bekymrende

Ringkøbing-Skjern

Udvalgsformand for børne og familie-området: Ikke sjove besparelser, men vi har fokus på kerneopgaven

Ringkøbing-Skjern

Spareforslag: Luk Streetparken og Makerspace

Ringkøbing-Skjern

Kampen om V-stemmer spidser til: Hvad vejer tungest - 62 års borgmestererfaring eller en tidligere bankdirektør?

Ringkøbing-Skjern

Cykelsti bliver 3,2 millioner kroner dyrere end forventet: Finansiering er på plads