Sport

Lokale klar til OL: Går efter guld

Pernille Mai Christensen i overtrækstrøjen er den eneste af deltagerne fra Ringkøbing-Skjern, der tidligere har prøvet at være med til OL for mennesker med udviklingshæmning. Nu skal hun så afsted igen i marts; denne gang med to holdkammerater fra Skjern Håndbold, når de deltager i Abu Dhabi. Foto: Jørgen Kirk
Håndboldspillere og en bowlingkvinde fra Ringkøbing-Skjern deltager i årets største idrætsbegivenhed.

Ringkøbing-Skjern/Abu Dhabi: 7.000 idrætsudøvere fra mere 170 lande får en oplevelse, der er de færreste forundt, når der i marts bliver holdt Special Olympics. Fire lokale atleter er nogle af de heldige, for fredag rejser de afsted som en del af den danske delegation til OL for mennesker med udviklingshæmning.

På Special Olympics-håndboldholdet i Skjern Håndbold finder man tre af de lokale, der i marts trækker i landsholdstrøjerne. Der er ingen tvivl om, hvad håndboldspillerne går efter til den største sportsbegivenhed på verdensplan i år:

- Jeg håber, vi får guld, siger 22-årige Lea Larsen, der bor i Herning, men er opvokset i Lem.

- Vi vil simpelthen så gerne komme hjem med en medalje, gerne en af guld, siger 39-årige Heidi Højbjerg Sørensen, der bor i Ringkøbing.

Holdkammeraten Pernille Mai Christensen er heller ikke sen til at pege på medaljer som et succeskriterium. Som den eneste af de lokale deltagere har den 29-årige håndboldspiller tidligere været med OL for udviklingshæmmede, da det for fire år blev holdt i Los Angeles. Dengang holdt den daværende præsidentfrue i USA, Michelle Obama, talen til åbningsceremonien. Her gik atleterne – ligesom man ser det til det ordinære OL – indmarch sammen med deres landsmænd.

- Det var rigtig fedt, siger Pernille Mai Christensen om åbningen.

Vi vil simpelthen så gerne komme hjem med en medalje, gerne en af guld.

Heidi Højbjerg Sørensen, håndboldspiller, Special Olympics-kvindelandsholdet

Fokus på sammenhold

Denne gang drager idrætsudøverne til arabiske Abu Dhabi. Pernille Mai Christensen tror på, det bliver en lige så special oplevelse at være med anden gang. Mest af alt ser hun frem til en tur, hvor der bliver plads til at se på højhuse og møde mennesker fra alle dele af verden. Holdkammeraterne deler forventningens glæde.

- Jeg tror, det bliver megasjovt, spændende og hyggeligt, siger Heidi Højbjerg Sørensen.

- Jeg håber, vi kommer ud at se lidt, for jeg har aldrig været dernede. Og så glæder jeg mig bare til at være sammen med venner og få en megahyggelig tur, siger Lea Larsen.

Netop samværet med de andre atleter, hvor man både kan bruge tid med sit eget hold, sine landsmænd fra andre sportsgrene og atleter fra hele kloden, fylder meget til Special Olympics. Det er også noget af det bowlingspiller Nina Opstrup Knudsen, der bowler i Holstebro og bor i Skjern, ser frem til. For et er, at hun gerne vil score over de 100 point og kunne tage metal med hjem. Noget andet er følelsen af at få lov til at være med til en så stor begivenhed.

- Selvfølgelig går vi efter at få guld og medaljer, samtidig med vi samarbejder på holdet. Vi vil gerne have noget ud af at være afsted og få en oplevelse. Der går jo fire år, før stævnet kommer igen, og jeg kan få tilbuddet igen. Det bliver spændende bare at skulle gå ind til ceremonien og at se alle de folk, der er omkring os. Det bliver vildt, siger bowlingspilleren fra Skjern.

Special Olympics er da også et idrætsstævne, der i højere grad fokuserer på breddeidræt, end man ser det hos det klassiske OL eller Para-OL, der er for mennesker med fysisk handicap. For til Special Olympics bliver atleterne ikke udvalgt efter, hvem der er bedst til at lave underhåndsskud i håndboldhallen eller strikes på bowlingbanen. De bliver i lige så høj grad udvalgt efter, hvem der kan klare at være hjemmefra i de 14 dage, delegationen er i Mellemøsten.

Foruden de fire atleter med udviklingshæmning deltager også Lone Hovgaard Møller i Special Olympics. Hun er normalt udviklet og deltager som den ene halvdel af et tomandshold i golf.

Special Olympics World Games

Special Olympics World Games er verdens største idrætsbegivenhed i 2019. 7.000 idrætsudøvere fra mere 170 lande samt 20.000 frivillige deltager.

Hvor Para-OL mest af alt har deltagere med fysiske handicaps, er Special Olympics World Games for mennesker med udviklingshæmning.

Special Olympics World Games holdes hvert fjerde år, og stævnet i Abu Dhabi er den femte udgave.

Stævnet varer fra 14. til 21. marts, men danskerne rejser derned allerede 8. marts for at vænne sig til omgivelserne. Danmark stiller med den hidtil største danske delegation.

Delegationen tæller 89 udøvere, 27 ledere og trænere samt ni personer med ansvar for sundhed og kommunikation.

Danmark stiller op i ti sportsgrene. Ringkøbing-Skjern har deltagere med i bowling og håndbold samt en normalt udviklet partner med i golf.

0/0
Skjern Håndbold

Eivind Tangen ser med fortrøstning frem mod den tredje semifinale: Vi er gode i den her slags kampe

Skjern Håndbold For abonnenter

Eggert timede satsning helt perfekt i undertal

Fodbold

RIF 2 havde mulighederne til sidst

Ringkøbing IF

Fremragende indsats af RIF: Tre kampe og syv point på en uge

Fodbold For abonnenter

BK Klitten-spiller indtager førstepladsen på topscorerlisten

Skjern Håndbold

Skjern Håndbold skal ud i den tredje semifinale

Fodbold

To brændte straffespark i målløst lokalopgør

Fodbold

Skjern var bagud 2-0 men vandt 6-2

Sport

Ringkøbing IF overtager førstepladsen efter sejr med tenniscifre