Annonce
Videbæk

Lokale kirker har stor succes med streaming: Flere hundrede får guds ord i sofaen

Gudstjeneste online er blevet populær i Vorgod og Fjelstervang kirke - her fra nytårsgudstjenesten 2020 med sognepræst Gert Frost Nicolajsen. Foto: Youtube/Fjelstervang Kirke
Selvom der ikke er restriktioner, der forhindrer kirkerne i at have gudstjenester fysisk, har Vorgod og Fjelstervang kirker valgt at aflyse kommende gudstjenester - til gengæld er prædikenerne rykket ind i den virtuelle verden.
Annonce

Vorgod/Fjelstervang: Kirkegængerne i Vorgod og Fjelstervang kirker må forlige sig med tanken om sofa og kaffe frem for kirkebænke og nadver lidt endnu.

Der vil nemlig ikke være åbent for at gå til en traditionel gudstjeneste med fysisk fremmøde i kirken de kommende uger. Det betyder dog langt fra, at gudstjenesterne ikke bliver til noget. De er bare flytte over i cyberspace.

- Første prioritet i min verden er, at vi kan samle folk i kirken, men det er også en væsentlig prioritet, at folk kan komme her i trygge rammer, og vi ikke er med til at bringe smitten videre, fortæller sognepræst Gert Frost Nicolajsen og siger videre:

- Med de nye ting, der sker, og de nye udviklinger i smitten, er vi nødt til at være forsigtige.

Derfor vil der blive streamet gudstjenester via internettet.

Annonce

Nyt grej til kirken

Det er dog ikke noget helt nyt og uprøvet for de to kirker.

- Vi tog tilløb til at streame i foråret under nedlukningen, men dengang havde vi ikke meget af det tekniske udstyr, og det var lidt primitive løsninger, hvor vi samlede forskelligt udstyr og fik det til at virke. I sommer besluttede vi, at vi ville forbedre det, og vi fik udstyr, så vi kunne streame fra alle gudstjenester i kirkerne, fortæller sognepræsten.

Således har de streamede gudstjenester fungeret som supplement til det fysiske fremmøde i kirkerne.


Vi synes efterhånden, at vi har rigtig gode erfaringer, efter vi har lært udstyret at kende.

Gert Frost Nicolajsen, sognepræst


- Vi synes efterhånden, at vi har rigtig gode erfaringer, efter vi har lært udstyret at kende, siger Gert Frost Nicolajsen.

Og som det ofte sker, når man bliver grebet af en teknologisk dille, så har kirken opgraderet udstyret løbende. I løbet af efteråret er kamera og lydudstyr blevet fornyet, og der er installeret internet i kirkerne, så streamingen kan forløbe lettere.

Annonce

Mange seere

Det har vist sig at være en stor succes, for der sidder ofte mange og ser med ved gudstjenesterne.

Ved den første konfirmation i juli, hvor der var restriktioner på, hvor meget familie, der måtte komme med i kirken, var der 125 streaminger.

- Når man begynder at gange lidt op, er det et stort antal seere, for vi ved, at mange sad fire-fem personer sammen, fortæller præsten.

Ved nytårsgudstjenesten kommer der normalt 110-120 i kirken. Årets nytårsgudstjeneste var aflyst på grund af coronarestriktionerne - til gengæld blev den streamet knap 320 gange. Og med flere seere på hver computer er det et ganske højt tal.

Dog ser præst Gert Frost Nicolajsen frem til atter at kunne forsamle sognebørnene til en god gammeldags gudstjeneste i guds hus. For selvom mange ser med ved onlinegudstjenesterne, kan det ikke erstatte det menneskelige samvær.

- Med de virtuelle gudstjenester kommer vi ud med det gode budskab om håb og lys i mørket. Men jeg er bevidst om, at mange føler sig ensom, når de sidder alene, siger Gert Nicolajsen.

Derfor har kirken medarbejdere til at ringe rundt til de borgere, som, man ved, kan være ensomme i covid-19-isolationen.

Døren til kirken er i øvrigt stadig åben for besøgende på andre tidspunkter end søndagsgudstjenesterne, og dåb og begravelser finder stadig sted i de kommende uger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Onsdagens coronatal: Kun én smittet for anden dag i træk

Annonce