Videbæk

Lokale dyr blandt landets bedste

Kvæg, heste og andre husdyr fra hele landet er klar til at konkurrere om titler og præmier på Landsskuet den 4.-6. juli. Hereford fejrer raceforeningens 50 års jubilæum ved at samle hele 78 repræsentanter i Herning. Foto: Søren Palmelund

Videbæk: Danmarks allerbedste husdyr er opmarcheret, når Gardehusarregimentets hesteeskadron torsdag 4. juli åbner Landsskuet med en opvisning i Store Ring. Det store dyrskue i Herning samler 2600 dyr fra hele landet, som den 4.-6. juli dyster mod hinanden i konkurrencerne om at være Danmarks smukkeste husdyr.

Flere malkekvægsbesætninger fra Midt- og Vestjylland er blandt udstillerne, hvor familien Altena ved Tim, Adelgaard Jersey ved Skjern og Bo Chris Holstein i Sunds traditionen tro er blandt de besætninger, der sender flest malkekøer til Landsskuet. Midt- og vestjyder er også godt repræsenteret blandt kødkvæget, hvor for eksempel Jens Peder Bojsen fra Vorgod-Barde udstiller seks Blonde d’Aquitaine-dyr.

I hestestaldene sætter Landsskuet i år rekord med 370 tilmeldte avlsheste fra 24 hesteracer.

Blandt andet udstiller Birgitte Rye Christensen fra Fasterholt fire repræsentanter for racen Frederiksborg, mens Lisbeth Jensen fra Spjald udstiller to Oldenborg og to Welsh.

Blandt de 14 fåreracer og fire gederacer er der en del Suffolk-får fra Casper Jensen, Vorgod-Barde, mens familien Sunesen fra Tarm stiller med mange Texel-får.

Landsskuet præsenterer også nogle af landets bedste dyr blandt de mindre husdyr. Og på skuets barselsgang med dyrebørn kan man møde pelsdyret Chinchilla.

Udover landets flotteste husdyr er der også en stor udstilling af maskiner, produkter og planter til den professionelle landmand, fritidslandmanden og haveejeren samt et væld af aktiviteter, der er rettet mod familien Danmark og forbrugerne.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
112

Ung sejler blev reddet i land - nu mangler båden

Sommerland

’Lille Louisiana’ ligger i Videbæk: Jeg blev helt imponeret, da jeg så bygningen

112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Hvide Sande

Hvide Sande-fisker fangede torsk med plastikemballage i maven

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

Vestjylland For abonnenter

Mellem hærværksmænd og Facebook-krigere: Alle siger, de vil redde ulven

Ringkøbing-Skjern

Efter timelang eftersøgning: Helikopter finder ung sejler i god behold i vandet

Vestjylland

DNA-test fastslår: Det var en ulv som dræbte stor kvie ved Råsted

Annonce