Annonce
Skjern

Lokal vandmølle fremhæves i konkurrence med fornem nominering

Bundsbæk Mølle er nomineret som Danmarks smukkeste vandmølle i konkurrence fra organisationen Historiske Huse. Foto: Per Gliese
Organisationen Historiske Huse står bag konkurrence, der skal sætte fokus på vandmøller som kulturarv - alle kan stemmes i konkurrence frem til 24. november.

Skjern: Bundsbæk Mølle er sammen med 16 andre landet over blevet nomineret i konkurrencen "Danmarks smukkeste vandmølle".

Historiske Huse vil dermed sætte fokus på Danmarks allersidste fungerende vandmøller som en vigtig kulturarv. Konkurrencen bliver skudt i gang 11. november og frem til 24. november kan danskerne stemme på deres favorit på historiskehuse.dk, hvor man også se filmklip, der præsenterer samtlige mølleanlæg. Vinderen af konkurrencen offentliggøres 25. november.

- Konkurrencen skal vise danskerne de fantastiske mølleanlæg og samtidig sætte fokus på behovet for at kommunerne passer på dem og sikrer den vandtilførsel, som er nødvendig for vandmøllernes bevaring. De meget få velfungerende vandmøller, vi har tilbage, er levende kulturarv, som fortæller et vigtigt stykke danmarkshistorie. De kan ikke genskabes, hvis først de tørrer ud og går til grunde, siger Birthe Iuel, præsident for Historiske Huse.

Annonce

Bundsbæk Mølle

Bundsbæk Mølle er opført i 1640 og har indtil 1. verdenskrig malet mel for befolkningen i de omkringliggende sogne. Møllen hører i dag under Ringkøbing-Skjern Museum, og man kan både se mølleriet i funktion, opleve en fungerende smedje og bagere, der tænder op i den gamle ovn. Møllen har et overfaldshjul og fungerende kværn til korn.

Kilde: Historiske Huse

Frygter udtørring

EU's vandrammedirektiv, som kommunerne igennem mange år har arbejdet for at implementere, skal blandt andet sikre, at fisk kan bevæge sig op af vandløb og yngle. Det har ifølge Historiske Huse i flere tilfælde betydet, at man har ført vandet helt eller delvist uden om fungerende vandmøller eller ændret vandstanden, så møllerne mister vandet.

Men uden vand går møllehjulene til, ligesom udtørring kan skade de bygningsdele, der normalt står i vand, advarer Historiske Huse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Jeg kommer snart på besøg: Vi er nødt til at hjælpe hinanden

Læserbrev: Jeg er beæret over, at de lokale håndværksvirksomheder har sagt ja til, at jeg skal stå i spidsen for Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland. Der venter mange opgaver forude. Vi skal fortsætte med at prioritere erhvervsvenligheden i vores lokale kommuner, og vi skal fortsætte det lange seje træk med allerede i folkeskolen at vise eleverne de mange muligheder, en erhvervsuddannelse giver. Ringkøbing, Struer, Skive og Holstebro gør en stor indsats i det partnerskab, kommunerne har med Dansk Byggeri. Jeg håber, at også Lemvig, Viborg, Herning og Ikast-Brande vil støtte op om den dagsorden og indgå en partnerskabsaftale med os. Hvis vores lokale virksomheder også i fremtiden skal kunne finde deres medarbejdere i nærområdet, er vi nødt til at hjælpe hinanden. Både nu og i fremtiden vil den grønne dagsorden også komme til at påvirke alt fra vores hjem til vores arbejdspladser, og her spiller vores lokale bygge- og anlægsvirksomheder en stor rolle. Der skal bygges mere bæredygtigt, der skal energirenoveres, så vi bruger så lidt energi som muligt, og både maskiner og byggematerialer skal have mindst mulig CO2-udledning. Jeg håber, at kommunerne vil tage de første skridt og være med til at sætte skub i den grønne udvikling i Midt- og Vestjylland. Og politikerne på Christiansborg skal sørge for de rigtige rammer, der gør det muligt og attraktivt for både kommuner og private at følge den grønne sti. Jeg glæder mig til at komme rundt i Midt- og Vestjylland og møde både borgmestre, kommunaldirektører, embedsmænd lærere, elever og virksomheder. Jeg ser frem til, at vi både lytter til hinanden og hjælper hinanden med at sikre, at vores lokalområde også i fremtiden vil være attraktivt for både virksomheder og borgere.

Annonce