Annonce
Skjern

Lokal vandmølle fremhæves i konkurrence med fornem nominering

Bundsbæk Mølle er nomineret som Danmarks smukkeste vandmølle i konkurrence fra organisationen Historiske Huse. Foto: Per Gliese
Organisationen Historiske Huse står bag konkurrence, der skal sætte fokus på vandmøller som kulturarv - alle kan stemmes i konkurrence frem til 24. november.
Annonce

Skjern: Bundsbæk Mølle er sammen med 16 andre landet over blevet nomineret i konkurrencen "Danmarks smukkeste vandmølle".

Historiske Huse vil dermed sætte fokus på Danmarks allersidste fungerende vandmøller som en vigtig kulturarv. Konkurrencen bliver skudt i gang 11. november og frem til 24. november kan danskerne stemme på deres favorit på historiskehuse.dk, hvor man også se filmklip, der præsenterer samtlige mølleanlæg. Vinderen af konkurrencen offentliggøres 25. november.

- Konkurrencen skal vise danskerne de fantastiske mølleanlæg og samtidig sætte fokus på behovet for at kommunerne passer på dem og sikrer den vandtilførsel, som er nødvendig for vandmøllernes bevaring. De meget få velfungerende vandmøller, vi har tilbage, er levende kulturarv, som fortæller et vigtigt stykke danmarkshistorie. De kan ikke genskabes, hvis først de tørrer ud og går til grunde, siger Birthe Iuel, præsident for Historiske Huse.

Bundsbæk Mølle

Bundsbæk Mølle er opført i 1640 og har indtil 1. verdenskrig malet mel for befolkningen i de omkringliggende sogne. Møllen hører i dag under Ringkøbing-Skjern Museum, og man kan både se mølleriet i funktion, opleve en fungerende smedje og bagere, der tænder op i den gamle ovn. Møllen har et overfaldshjul og fungerende kværn til korn.

Kilde: Historiske Huse

Annonce

Frygter udtørring

EU's vandrammedirektiv, som kommunerne igennem mange år har arbejdet for at implementere, skal blandt andet sikre, at fisk kan bevæge sig op af vandløb og yngle. Det har ifølge Historiske Huse i flere tilfælde betydet, at man har ført vandet helt eller delvist uden om fungerende vandmøller eller ændret vandstanden, så møllerne mister vandet.

Men uden vand går møllehjulene til, ligesom udtørring kan skade de bygningsdele, der normalt står i vand, advarer Historiske Huse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce