Annonce
Debat

Lodsejernes solcelleeventyr kan blive lokalområdets akilleshæl

"Der planlægges for 1000 hektar. Herefter evalueres projekterne samlet, inden der tages stilling til flere projekter (ved evaluering ses på geografi, hvordan har lokalbefolkningen reageret, hvordan har projektmagere og lodsejere inddraget lokalbefolkningen i projektet)." (Byrådsmøde 22.sept. 2020) Illustration: Ringkøbing-Skjern Kommune
Annonce

Læserbrev: Forleden kunne man læse om Ole Nyholm Knudsens stillingtagen til debatten om pågående ansøgninger om solcelleprojekter svarende til 1871 hektar. Der er allerede planlagt 107 hektar solceller i kommunen. Som byrådsmedlem for Venstre i Ringkøbing-Skjern Kommune, Næstformand i teknik- og miljøudvalget er han træt af de: ”Sædvanlige beskyldninger om aftalt spil og kapitalister, der bare vil rage til sig på lokalbefolkningens og naturens bekostning” Han synes det er ærgerligt!

JA! Hvor er det ærgerligt- at vi skal være nogen, der faktisk føler, det rammer hovedet på sømmet.

Det er ærgerligt at være en af mange, der har købt, endda bygget, hus i vores naturskønne og i øvrigt helt unikke område, for i årevis at skulle have en trussel om kæmpemøller og nu kæmpe industrianlæg med solceller hængende over hovedet. Lige nu er ideen at udskifte 365 hektar smuk natur i Gestengen, svarende til 730 fodboldbanerud med glas og stål. Og der er yderligere ansøgninger parat på 397 hektar. Hvem sagde nye tilflyttere?


Hvorfor skal vi borgere sættes i denne situation igen og igen, hvor vi ikke ved, om vi bliver teknisk insolvente om et øjeblik


Det er ærgerligt at man som byråd ikke vedtager en samlet plan for industrien af vedvarende energi, som disse solcelle anlæg, der af dygtige sælgere fremstilles forklædt som grønne tiltag og sognefornyelser, bliver en del af. Hvorfor skal vi borgere sættes i denne situation igen og igen, hvor vi ikke ved, om vi bliver teknisk insolvente om et øjeblik, hvis det da overhovedet ville kunne lade sig gøre at sælge sit hus, hvis det om lidt befinder sig midt i et kæmpe industrianlæg?

For Ole Nyholm Knudsen er det vigtigt at støtte de landmænd, hvis jorder har lavest udbytte, og mener, det må være i alles interesse, hvilket umiddelbart kan lyde rimeligt. Men hvorfor købe dårlig jord? Er det almindelige borgeres ansvar at være økonomisk garant for en landmands beslutninger?

Ole Nyholm Knudsen mener ikke, det er kommunen, som har til opgave at udpege områder, hvor man vil tillade vedvarende energiproduktion- det kan borgerne godt selv finde ud af. Han anfører endvidere: ”Om det er kommunen eller vores borgere, der finder områderne, giver i min optik samme situation for naboerne til parkerne”. Jeg er ikke langt fra at mene, det er en arrogant holdning til sine vælgere, når man nægter at skelne mellem helt almindelige borgere og virksomheder, og i de nye solcelleanlægs tilfælde; landbrugsvirksomheder bakket op af milliardstore fonde med kæmpe muskler.

Set fra denne helt almindelige borgers stol, så er det ren kapitalisme- hvorfor ikke kalde barnet ved rette navn? Måske Ole Nyholm Knudsen synes, det er ønskværdigt, at store (multinationale?) fonde, sætter den politiske dagsorden? Jeg synes det er meget udemokratisk, og det overlader potentielt set alle borgere til tilfældighedernes og økonomiske interessers spil. Er det rimeligt at byde sine borgere?

Placering af disse uskønne herligheder er et meget væsentligt punkt, og man kunne fremføre argumentet, at det vil give mening, at placere dem, hvor der allerede er synsmæssigt ufordelagtige tilstande - som man allerede har gjort i forbindelse med industriområder. Det er en win-win situation. Men i kommunens udkast til nye retningslinjer placeres solcelleanlæg som udgangspunkt i det åbne land:” For ikke at begrænse by- og erhvervsudviklingen”. Hvordan giver det mening at skelne mellem erhvervsudvikling og solcelleanlæg af den størrelse? Det er erhvervsudvikling.

Det borer en kile lige ned i det sammenhold, der er så karakteristisk for os i de små samfund, og som er det, vi skal overleve på. Vi bliver splittede imellem dem, som står til at miste temmelig meget, og så til nogen, som overhovedet ikke bliver berørt. Under devisen: ”Penge kan løse alle problemer, og vi kan købe os til lige det, vi vil have”, tilbyder lodsejerne nogle håndører, til at tage den (bogstaveligt talt) grimme smag med.

Det er faktisk usmageligt, at det tilbud man har lagt ud, vil kunne give 200.000 per by per år. Til sammenligning koster en cykelsti, som har været debatteret, en million kroner per kilometer, og det er intet at regne imod de indtjeninger, lodsejerne vil få. Helt ærligt, der er så mange tiltag på vores egn, som allerede tilfører nyt liv, nye ideer og ja, penge, og det er ikke nogen, som kommer til på andres bekostning.

Det blev d. 28. april vedtaget på byrådsmøde, at: ”Der skal være særlig opmærksomhed på placering og udformning af solcelleanlæg i tilknytning til: 1. Naboer…”. ….”Særlig opmærksomhed”, det afventer vi med spænding! De fleste af lodsejerne, kommer slet ikke til at se på et Shrekifiseret landskab, men vil kunne drive landbrug mageligt siddende foran computeren imens man iagttager kronerne trille ind på kontoen. Alligevel har kompensation af os, som helt reelt står til at tabe hundredtusinder af kroner, ikke været på tale?

Ligeledes vedtog man, at: ”Ansøger skal inddrage lokalbefolkning hurtigst muligt med borgermøder, hvor især lokale interesser og ønsker skal indarbejdes i projekteringen, stor fordel hvis lokalbefolkning kan organisere sig. Det er vigtigt, at lokalbefolkningen overordnet ser positivt på projektet, med de fordele og ulemper det giver”.

Jeg håber, man fra politisk hold vil se på det store arbejde, der er lagt i at skabe en energiforening og tage dens arbejde til indtægt. Der er overvejende ikke særlig stor begejstring for projektet.

I nyhedsbrevet fra foreningen kan man læse følgende om den meningsmåling, man har foretaget i lokalbefolkningen: ”Hvis udgangspunktet er en lokalbefolkning, hvor min. 50% af befolkningen kan bakke op om en given størrelse, er den acceptable størrelse 150-200 hektar i området. Hvis udgangspunktet skal være et kvalificeret flertal på 2/3 som foreskrevet i energiforeningens vedtægter, er den acceptable størrelse 100-150 hektar”.

Anbefalingen her fra er altså omkring 200-250 hektar mindre, end det lodsejerne har valgt at gå med. Jeg håber, det vejer tungt, når der skal tages stilling i Teknik-og Miljøudvalget på tirsdag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Overgreb og forskelsbehandling

Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Annonce