x
Annonce
Ringkøbing-Skjern

LO appellerer til virksomhederne: Vis samfundssind og send folk hjem med løn

Helge Albertsen(S) vil have flere virksomheder til at vælge fyringer fra og i stedet sende medarbejderne hjem med løn. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Mange flere end normalt er blevet ledige, siden regeringen begyndte at indføre restriktioner som følge af coronaudbruddet. Det ærgrer lokal LO-formand, der vil have virksomhederne til at vise samfundssind ved at benytte sig af trepartsaftalen i stedet for fyringer.

RINGKØBING-SKJERN: Mange fyres som følge af coronakrisen. 931 borgere i kommunen er tirsdag ledige, men kurven har ikke toppet endnu, mener Helge Albertsen, der er byrådsmedlem for socialdemokratiet samt lokalformand i Dansk Metal og LO-Ringkøbing Fjord.

Selvom ingen kan spå om morgendagen, der om muligt er blevet endnu mere uforudsigelig af coronakrisen, forventer Helge Albertsen alligevel, at der er flere fyringer i sigte.

- Vi kan mærke, at der nok vil ske en hel masse ting i forhold til virksomheder, der vælger at sende folk hjem. Vi frygter, at endnu flere virksomheder vælger at opsige medarbejdere i den kommende uge, siger han.

Annonce

Trepartsaftalen

 • Regeringen indgik den 15. marts en trepartsaftale med arbejdsmarkedets parter, der giver virksomheder mulighed for at få refunderet dele af lønnen til hjemsendte medarbejdere, hvis flere end 30 procent af medarbejderne er sendt hjem som følge af coronaudbruddet.
 • Aftalen indebærer, at virksomheder, der er ekstraordinært hårdt økonomisk ramt som følge af COVID-19 og derfor står overfor at skulle varsle afskedigelser for mindst 30 procent eller mere end 50 ansatte, kan få del i lønkompensationsordningen.
 • Aftalen indeholder følgende:
  • Staten betaler 75 procent af den hjemsendte medarbejders løn dog højst 23.000 kroner i måneden
  • Virksomheden betaler resten af medarbejderens løn
  • Medarbejderen giver afkald på fem feriedage
  • For timelønnede udgør den statslige lønkompensation 90 procent af lønnen - dog maksimalt 26.000 kroner i måneden.
 • Ordningen gælder fra den 9. marts til den 9. juni

Vis samfundssind

Udviklingen ærgrer LO-lokalformanden, der ellers havde håbet, at mange flere virksomheder ville holde igen med sparekniven, efter en trepartsaftale blev indgået søndag 15. marts.

- Mit indtryk er, at man har lavet den her ordning uden en hel masse rigide regler for at sige, at målet med ordningen er, at folk bruger den, så vi kan blive ved med at have en omsætning og købekraft, siger Helge Albertsen, der frygter, at det vil have vidtrækkende konsekvenser for samfundet, hvis flere virksomheder vælger at fyre medarbejdere i stedet for at få den lønrefusion, som er stillet til rådighed:

- Det kan godt være, det er den letteste løsning at sende folk hjem uden løn, men min appel til virksomhederne er: Vis nu samfundssind. Vi har alle en interesse i at holde samfundet kørende. En forudsætning for, at samfundet kan køre i et kapitalistisk samfund, er, at folk har en købekraft, og den ryger altså, når man bliver sendt hjem på dagpenge, der typisk svarer til en halv løn.


_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Med politiet på patrulje: God ro og orden under blå himmel i Søndervig

Læserbrev

Borgmester: Det du gør nu, gør en forskel

Læserbrev: Hvis du har tunet ind på Danmarks Radio for nylig, så har du med garanti hørt ovenstående sætning, som jeg har gået og tænkt lidt over. Vores handlinger er jo aldrig uden konsekvenser. Men særligt lige nu, hvor det første chok over de drastiske tiltag har lagt sig, og vi har en solbeskinnet weekend foran os, så kan det, vi gør lige nu, gøre en stor forskel til det værre eller det bedre. Derfor vil jeg appellere til, at vi holder fast i de gode vaner, vi efterhånden kender så godt: Hold afstand, bliv hjemme hvis du er syg, vask hænder og sprit af ofte, host og nys i albuebøjningen og hold ekstra fokus på rengøringen. Endnu ved vi ikke, hvor stejl kurven over coronasmittede bliver, men det er netop det, vi hver især har noget at sige i: Ved at lade være med at forsamles i forårssolen, ved lade være med at bagatellisere situationen og give os selv dispensation fra retningslinjerne. Vi skal have bremset coronasmitten lige nu. Og det gør vi ved at holde fast og holde ved. For det, vi gør nu, gør en forskel. Vi har alle et ansvar at tage på os, for at vi kommer hurtigst og bedst muligt ud på den anden side. Som kommune gør vi primært to ting: Vi følger de nationale anvisninger til punkt og prikke og har lukket ned for stort set alt, der ikke kan betegnes som kritiske funktioner. Vi opruster på antallet af aflastningspladser, og vi klæder personalet fagligt på til at kunne håndtere opgaven, når vi skal tage imod borgere, der bliver udskrevet fra hospitalerne i en dårligere helbredstilstand end normalt. Og så gør vi alt, hvad vi kan, for at støtte op om det lokale erhvervsliv: Senest har vi opfordret lokale advokater, revisorer og rådgivere til at yde gratis hjælp til lokale erhvervsdrivende i vanskeligheder. Vi har peget på muligheden for at sende medarbejdere på efter- og videreuddannelse som et alternativ til hjemsendelse eller fyring. Og vi har fremrykket investeringer i anlæg for 20 mio. kroner. På samme måde kan vi alle som private borgere gøre en forskel ved at lægge vores penge lokalt. Det, vi gør nu, gør en forskel. Forfatteren Anne-Cathrine Riebnitzsky, som fornyligt gæstede Ringkøbing-Skjern bibliotekerne, har givet sit bud på en opskrift til at komme godt igennem coronakrisen. Hun skriver blandt andet: ”Mennesker er lidt som appelsiner – det er først når man presser dem, at man finder ud af, hvad de egentlig indeholder. I krige og kriser er der altid mennesker, der får lov til at udvikle et stort og fantastisk mod. Eller blot øve sig på venlighed.” Lad os vise os selv og hinanden, at der er saft og kraft i os, at vi formår at holde ved og gøre en positiv forskel. Og hav så en god weekend.

Ringkøbing-Skjern

Fra frontlinjen: Restriktioner betyder kreative metoder - baby vejet på køkkenvægt

Annonce