Erhverv

Lizette Risgaard: Dine skattekroner tjener sig mangefold ind

Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation. PR-foto

Folketingsvalget nærmer sig, og det kan mærkes på den politiske retorik.

Regeringspartierne Konservative og Liberal Alliance går til valg på at sænke skatten. Og behændigt undlader de at fortælle, at prisen for skattesænkninger er et Danmark med ringere velfærd.

I de kommende år vokser andelen af ældre og børn i befolkningen. Dem skal vi have råd til at tage os ordentligt af. Det kræver, at vi sætter flere penge af til velfærd, end vi gør i dag.

Derfor står vi ved en skillevej.

Det er nu, vi skal beslutte, om vi skal "spare" os rige? Eller om vi tør at investere os til velstand via velfærd?

Vi skal til at vælge den politik, der definerer Danmark i det 21. århundrede. Vil vi kopiere lande som USA, Tyskland og England? Eller tror vi på, at vi danskere kan gå vores egen vej, sådan som det er lykkedes os før?

Jeg synes, det alt for sjældent fremhæves, hvad vi danskere egentlig får for de skattekroner, vi hver måned afleverer til den fælles kasse. For hvis vi sænker skatten, må vi også forvente at få noget mindre i den anden ende.

Når man i andre lande betaler mindre i skat - ja, så er det, fordi man som forældre må punge ud for, at børnene får en uddannelse.

Når man i andre lande betaler mindre i skat - ja, så er det, fordi man som søn eller datter må tage større ansvar for at passe sine forældre i alderdommen. Enten ved at have dem boende i sit hjem eller ved at assistere med rengøring, indkøb, bad og pleje.

Og når man i andre lande betaler mindre i skat - ja, så er det ofte, fordi man ikke har fri og lige adgang til sygehuse og behandling.

Den skat, du og jeg hver måned betaler til fællesskabet, er med til at skabe tryghed, frihed og sikkerhed. For vi danskere ved, at hvis vi bliver syge, så modtager vi gratis og kvalificeret behandling. Så her er vi ikke overladt til os selv eller vores eget held. Her hjælper vi hinanden.

Den offentlige sektor er ikke et pelset monster, der prygler den private sektor, hvis den vokser sig "stor".

Tværtimod er vores succesrige virksomheder afhængige af, at medarbejderne får passet deres børn af pædagoger, der har tid til at yde omsorg og udvikle børnene.

Medarbejderne er afhængige af, at fællesskabet investerer i cykelstier, motorveje og jernbaner, så vi kan komme til og fra arbejde på kort tid.

Og STØRSTEDELEN af danske firmaer er fuldstændig værdiløse uden medarbejdere med en uddannelse i verdensklasse.

Når det kommer til stykket, så er opskriften på den danske succes jo netop, at vi ser skatten og den offentlige sektor som en investering. Det er penge, der på et eller andet tidspunkt kommer os alle til gode - direkte og indirekte.

Derfor er jeg overbevist om, at vi i Danmark bør investere os til mere velstand gennem investeringer i vores fælles velfærd i stedet for at fortsætte nedskæringerne. Folketingsvalget er her lige om lidt. Her får vi så mulighed for at vælge, hvilken retning vi vil sætte for Danmark. Valget om velfærd er vores.

Det er nu, vi skal beslutte, om vi skal "spare" os rige? Eller om vi tør at investere os til velstand via velfærd?

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Hvide Sande

Fanø har taget principiel kamp: Nu fjernes forlist Hvide Sande-kutter i 11. time

Skjern

Forbudt med slag og spark: Ny judoklub slår dørene op i Skjern

Erhverv For abonnenter

Hydra-Grene investerer i Skjern-iværksætters firma: Unik mulighed for at få fat i fremtidens ingeniører

Tophistorier

Vestjylland For abonnenter

Ormefiskeriet i Varde Å vil formentlig blive begrænset

Vestjylland For abonnenter

Varmen og orm er værre end antallet af genudsættelser af vardelaks

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

112

Dåsekaster i BMW fik kolde fødder: Meldte sig selv til politiet

Vestjylland For abonnenter

Leo fra Vemb blev 80 år: - Han var en klippe

Tarm

Har du skjulte skatte? Så vil TV2 Fri gerne se dig til Markedsdage i Tarm

Skjern

Flere vil i de ukendtes grav - kirkegård åbner ny afdeling med anonyme grave

Annonce