Annonce
Klumme

Livsholdning. Jeg forbeholder mig retten til at være positiv!

Karoline Reenberg. Foto: Mads Dalegaard
Annonce

Min sidste klumme handlede om nogle af de fortræffeligheder, der er ved at bo i Vestjylland, og den fik en del kommentarer med på vejen. Langt de fleste var positive, men der var selvsagt også få negative røster imellem. Jeg synes, det er helt vildt fantastisk at skrive noget, som folk faktisk reagerer på, og jeg kan sagtens rumme, at nogen ikke er enige i min udlægning af Vestjylland og kalder den rosenrød og naiv.

Selvom de få negative kommentarer til min klumme er skrevet i en ordentlig og sober tone, har de alligevel sat gang i nogle spekulationer om, hvorfor så mange som udgangspunkt har brug for at bruge kommentarsporene på de sociale medier til at ytre deres utilfredshed med stort og småt. Det fører sjældent andet end misforståelser og konfliktoptrapning med sig, og jeg forstår ikke helt formålet, for ofte bringer det ikke andet end negativitet og sågar vrede med sig. Vis mig en lokal facebookgruppe, hvor en overophedet debat om hundelorte eller fire flasker på en parkbænk ikke er løbet helt af sporet. Ofte kommenterer folk lystigt på negative historier og deler i flæng, mens de positive må nøjes med en god håndfuld ”likes”.

Jeg forbeholder mig retten til at være positiv, og jeg lever efter devisen om at holde mig fra tasterne, hvis jeg alligevel ikke har noget godt at skrive. Derfor vil jeg udnytte dagens klummeplads til at spekulere lidt over, hvordan man holder trangen til at sprede negativitet på de sociale medier stangen. Så hvis du kære læser ikke kan holde en klichefyldt, lommefilosofisk opsang ud vil jeg foreslå, at du stopper med at læse nu!

Jeg tror på, at man får det man giver. Så smil til verden, del de gode historier og spred glæde. Det smitter.

Når du støder på en person eller en holdning, du synes er usympatisk så husk, at det er menneskeligt at fejle, og det er helt i orden at give folk muligheden for netop det uden straks at gå til angreb på tasterne. Jeg fejler gerne 5-6 gange, så jeg ved, at jeg har gjort det ordentligt og så jeg rigtig får muligheden for at lære af det. Jeg har ikke lyst til at blive nedgjort imens, men måske lidt opmuntring i ny og næ kunne være rart. Slå koldt vand i blodet og giv folk en chance. Tag de positive briller på, og forvent at det er de smukkeste intentioner, der ligger bag.

Når du føler et stærkt behov for at kritisere andre på grund af deres holdninger eller sågar deres person, så overvej formålet med din kritik. Dit lys skinner ikke stærkere fordi du puster en andens lys ud og husk at gå efter bolden frem for manden. Hvordan du får andre folk til at have det, siger jo en hel del om dig selv.

Tryk avler modtryk, og generelt hjælper det at have godt hold i optimismen, når kritikken klør i fingrene. Humor er også et godt middel mod negativitet og snæversynethed ligesom det kan være en rigtig god ide at forholde sig interesseret og nysgerrig, før man smider sin holdning i puljen. Der kunne jo være flere sider af samme sag.

Noget der virkelig giver mig røde knopper, er når andre hænges ud på de sociale medier. Det er simpelthen for nemt at være medløber i en ”det er sgu også for dårligt”-debat, og ofte det helt uden involvering fra den eller dem, det drejer sig om.

Alle har ret til at have en mening. Jeg hylder dem, der har en mening. Det er vigtigt at være nysgerrig, blive klogere og tage stilling. Men ligesom man skal vælge sine kampe med omhu, kan det også være en tanke værd, hvor og hvordan man skal ytre sin mening. Facebook er sjældent et forum, hvor man har mulighed for at være nysgerrig, stille spørgsmål eller nuancere sit perspektiv på en sag, når brugerne har skærme som skjolde imellem sig.

Sidst men ikke mindst: Tænk før du skriver. Og husk at du også kan forbeholde dig retten til at være positiv.

Dit lys skinner ikke stærkere fordi du puster en andens lys ud og husk at gå efter bolden frem for manden. Hvordan du får andre folk til at have det, siger jo en hel del om dig selv.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Annonce