Annonce
Hvide Sande

Livreddere får coronaregler: Slut med mund-til-mund på vandet

Livredder og supervisor ved TrygFonden Kystlivredning Torben Rehder ved stranden i Søndervig. Foto: Mikkel Jezequel
Livredderne er også denne sommer klar til at gå øjeblikkeligt i aktion, hvis nogen er i nød. Dog tages der særlige forholdsregler af hensyn til corona-stituationen.
Annonce

Søndervig: Der er snart ikke den ting, coronavirusset ikke har berørt på den ene eller anden måde. Heller ikke TrygFonden Kystlivredning er gået fri, og her er der lavet en række tiltag for at passe på livredderne, der dagligt har kontakt med mange badegæster.

På en stegende varm lørdag formiddag er livredder og supervisor Torben Rehder klar på stranden neden for Badevej i Søndervig. Han har været med livredderne i 20 år og fortæller, at der i år er kommet nye måder at gøre tingene på.

- Hvis vi har en patient på stranden, hvor vi har mistanke om, at de har covid-19, så har vi en kittel og briller, som vi kan tage på, før vi hjælper, siger den garvede livredder.

Han understreger dog, at badegæsterne ikke skal frygte, at livredderne ikke kan komme dem til undsætning, hvis de virkelig har brug for hjælp.

- Hvis vi har en akut situation på vandet, så er der hverken med briller eller kittel - så er det bare af sted, slår Torben Rehder fast.

Annonce

Iltmaske frem for mund-til-mund

Ved de livreddende aktioner er manøvren dog også lavet om i forhold til tidligere.

- I stedet for af give indblæsninger ude på vandet, når vi er ude ved en drukneulykke, så tager vi personen med ind på land og giver indblæsningerne med en iltmaske. Det er mere effektivt, fordi det er rent ilt, man får gennem masken, og vi har et stabilt underlag på stranden, fortæller Torben Rehder.

Den længere tid der går, før livredderbåden når ind til kysten, er altså godt givet ud, fordi behandlingen på land er bedre end den, man kan give på vandet.


Hvis vi har en akut situation på vandet, så er der hverken med briller eller kittel - så er det bare af sted.

Torben Rehder, livredder


Ved mindre alvorlige skader, som hvis en badegæst er kommet i karambolage med en brændende gople, vil livredderne i højere grad guide badegæsterne til selv at lindre smerten end selv at tage fat, for at mindske kontakten mest muligt.

Hvis det ikke er nok bare at guide, er redderne selvfølgelig klar med fysisk hjælp. Så er de udstyret med gummihandsker og kan tilbyde mundbind til patienten.

Annonce

Nye reddere skal oplæres

Coronasituationen har også haft andre konsekvenser for TrygFondens livreddere. Blandt andet kører livredderpatruljen i år ikke rundt på strandene og lærer badegæster om badesikkerhed.

Patruljen har ellers haft til formål at sætte badesikkerhed på dagsordenen ved at demonstrere badesikkerhed, livredning og førstehjælp og give strandens gæster mulighed for at deltage i livredningsaktiviteter.

Iltkufferten med maske er klar til aktion, hvis nogen skulle komme i nød. Foto: Mikkel Jezequel

Men det er udskudt til næste år. Dette skyldes, at der er brug for alle livreddere i tårnene langs kysten.

På grund af forsamlingsrestriktionerne har det ikke været muligt at uddanne nye livreddere tids nok til, at de kunne være med fra sæsonens start fredag 26. juni.

Derfor har flere af de garvede livreddere som Torben Rehder været nødt til at tage en ekstra tørn - men det gør nu heller ikke noget at komme mere i felten, synes han.

Kystlivredderne er på vagt hver dag hele sommeren klokken 10-18 frem til til 19. august.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce