Annonce
Livsstil

Line Jensen: - Det er kulturen, der holder os oppe og binder os sammen

Selvportræt. Line Jensen
Mig og kulturen: Line Jensen

- Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- Alt, synes jeg. Jeg er konstant optaget af, hvad der rører mig, får mig til at tænke, giver mig ny viden og indsigt, trøster mig, glæder mig, får mig til at grine. Jeg tænker, det er kulturen, der holder os oppe og binder os sammen.

- Hvilken bog eller blad har givet dig en god oplevelse?

- Jeg læste rigtig mange bøger som barn og ung og har ikke tal på, hvor mange gode oplevelser jeg har haft, men de sidste fem år, siden jeg fik små børn igen, er det gået virkelig langsomt. Det er først nu, hvor de små er tre og fem, at jeg forsøgsvist er begyndt at have bøger liggende på mit natbord igen, men det er stadig mest sandsynligt, at jeg får dem læst på lydbog. Vi har boet på Møn det sidste år, og jeg har kørt en del frem og tilbage til København i bil, hvilket er PERFEKT til lydbøger (og podcasts). Man er meget afhængig af en god oplæser, men jeg har haft virkelig stærke oplevelser både med Mathilde Walther Clarks ”Lone Star”, Hanne Viemoses ”HHV FRSHWN”, Olga Ravns ”Celestine” og Jens Andersens biografi om Astrid Lindgren. På mit natbord ligger Amalie Langballes ”Forsvindingsnumre”, som er skrevet i et virkelig smukt og rørende sprog, meget fjernt og meget nært på samme tid, og Dy Plambecks ”Til min søster”, som jeg glæder mig til at læse en dag ... snart ...

- Hvilket album eller koncert vil du gerne høre igen?

- Jeg er afhængig af musik og hører altid de samme album og sange igen og igen og igen. Musik er sådan nogle huse, man flytter ind i, og når man først har boet i dem, vil man altid føle sig hjemme der. Jeg tager meget tit på besøg i gamle huse og er vist ikke særlig god til at tage nye steder hen. Jeg hørte en koncert med Gillian Welch i London for cirka 15 år siden, hvor jeg bare sad oppe på en balkon og græd og græd, fordi jeg elskede det så meget.

- Af koncerter, jeg gerne vil høre igen, må jeg svare ALLE eller HVILKE SOM HELST. Jeg har af en eller anden grund kun haft kærester, der er musikere, og livemusik har altid været en kæmpestor del af mit liv og min identitet, men jo flere børn jeg har fået (har tre børn med to musiker-fædre), jo færre koncerter har jeg set, fordi faren altid har skullet ud og spille, og jeg har skullet passe ungerne derhjemme imens (lyder det bittert?).

- Hvilken film, tv-serie eller teaterstykke har gjort indtryk?

- Begge mine forældre var gymnasielærere, da jeg voksede op, og det bedste, jeg vidste, var, når der var skolekomedier på deres skoler. Så sad jeg nede i salen under samtlige øvere og lærte alle replikkerne udenad. På premiereaftenen sad jeg på første række i mørket og drømte om, at hovedrolleindehaveren ville blive syg, og de måske ville spørge mig, om ikke jeg ville være suppleant. Jeg fik næsten feber af at forestille mig, at det ville ske. På Langkær Gymnasium, hvor min far arbejdede, opførte de en forestilling i 1981 eller 82, hvor jeg var fem-seks år, der hed ”Sejrsfesten”. Søren Sko spillede svensk tolk (før han blev Søren Sko, men bare gik i gymnasiet, forstås). Jeg fik en optagelse af den på kassettebånd bagefter og sled båndet op. Jeg tror stadig, jeg kan den forestilling udenad.

- Hvilket kunstværk eller udstilling tænker du tilbage på?

- Jeg var på Louisiana og se udstillingen med Dea Trier Mørch, og jeg ville gerne have haft, at den udstilling var fem gange så stor.

- Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Jeg fik en lille vase af min faster, da jeg udgav min bog for et par uger siden. Hun har selv lavet den, og jeg bliver lykkelig af at kigge på den. En nat drømte jeg, at den var gået i stykker, og jeg blev så lettet, da jeg vågnede og opdagede, det var en drøm. Jeg skal have ungernes blomsterbuketter i den vase hele sommeren.

- Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- Alle.

- Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- ”Game of Thrones”. Prøvede at se en halv sæson, men det er mit liv altså for kort til. Alt for mange drager og alt for meget blod ... (Jeg var heller ikke fan af Kim Larsen, mens vi er ved indrømmelserne).

Blå bog

Line Jensen (f. 1976) er grafisk designer, illustrator og kunstner.

Hun begyndte i 2016 at tegne scener fra sit barselsliv og dele dem på Instagram, og på opfordring fra sine følgere udkom tegningerne året efter i bogform under titlen ”Hver dag starter det forfra”. Debuten fik Pingprisen for bedste danske debut.

Nu er Line Jensen aktuel med den anden udgivelse, ”Det store regnestykke”.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Leder For abonnenter

For lidt og for meget: Pas på vores unge mennesker

Bare kom i gang! Tag dig sammen! Jeg har da aldrig taget skade af... Men på den anden side: Skal jeg ikke lige gøre det for dig? Pas nu godt på dig selv - og husk, at du altid kan spørge mig om hjælp. Det er da også alt for hårdt for dig, at ... For lidt og for meget fordærver som bekendt alt. Det gælder også for de unges fritidsarbejde. Fire rektorer på uddannelsesinstitutioner i Ringkøbing-Skjern har her i avisen hejst et advarende flag: De og deres lærere oplever, at mange unge arbejder alt for meget. Eleverne bliver trætte og deprimerede, når kalenderen byder på skoledage fra 8 til 15, efterfulgt af arbejde fra 16 til 22. Læg dertil, at der gerne skulle være tid til også at lave sine lektier - så hænger døgnet ikke ret godt sammen længere. På Facebook var nogle af kommentatorerne til rektorernes opråb ude med en opfordring til de unge om bare at tage sig sammen. Beskyldninger om curling og klassikeren 'i min tid ...' blev trukket af stalden - for set i bakspejlet har man selvsagt altid oplevet det, der var meget værre. Men er det curling at opfordre forældre og arbejdsgivere til ikke at presse de unge til for mange og for lange vagter? Jeg synes det ikke. Lige så godt, det er, at de unge i Ringkøbing-Skjern Kommune er blandt landets mest arbejdsomme, når det gælder fritidsjob ved siden af skolen - lige så skidt vil det være for både vores samfund og for de unge selv, hvis de knokler på i en grad, så de glemmer at gøre nok ved den uddannelse, som trods alt er deres hovedbeskæftigelse. Det er vigtigt og rigtigt, at vores børn og unge lærer, at ansvarlighed og arbejdsomhed betaler sig. Fritidsjob baner vejen for uddannelse og 'rigtige' voksenjob. Men for lidt og for meget fordærver alt - så kære forældre: Hold lige lidt snor i, at der er en fornuftig balance mellem skole og fritid. Kære virksomheder: Find fleksible løsninger for jeres unge ansatte, så de både kan passe jobbet og skolen. Og kære, kloge Facebook-kommentatorer: Hvis man pudser sine generationsbriller og kigger rigtig godt efter, er nutidens ungdom måske ikke så meget værre og mere forkælede, end vi selv var ...

Annonce