Annonce
Ringkøbing-Skjern

Lille Nayas ørebetændelse røg op på sundhedsministerens bord: Nu har han svaret

Naya på halvandet år havde store øresmerter, men er nu rask igen. Hendes sag får dog ikke sundhedsministeren til at ændre på reglerne for, om praktiserende læger må tilse patienter med coronasymptomer. Privatfoto
Magnus Heunicke fastholder, at vagtlæger ikke skal tilse patienter fysisk, hvis der kan være tale om corona. Dermed ændrer sagen om Videbæk-barnet Nayas ørebetændelse ikke coronareglerne, hvilket sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen havde lagt op til.
Annonce

Videbæk: Lille Naya på halvandet år er blevet rask igen efter den ørebetændelse, der for tre uger siden gav hende store smerter og høj feber over flere dage. Efter at have konstateret, at penicillinen ikke virkede, bragte familien Hemdorff hende til et privathospital i Aarhus, hvor en ørelæge rensede øret for betændelse.

- Naya burde have haft øredråber og ikke penicillin, sagde ørelægen til os, siger Mette Hemdorff.

Penicillinen blev ordineret over telefonen af lægevagten, der ikke måtte tilse den lille pige på grund af coronareglerne. Naya havde høj feber, og det er et coronasymptom. Heller ikke familiens praktiserende læge ville se hende om mandagen. Der var jo sat en behandling i gang, fik vi at vide, fortæller Mette Hemdorff.

Afvisningen gjorde Mette Hemdorff harm, da hun var sikker på, at Naya ikke havde corona men mellemørebetændelse.

- Jeg synes, det er forkert, at coronaen åbenbart tilsidesætter alle andre patienter i systemet. Selv et barn på 17 måneder med over 40 i feber vil lægerne ikke tilse, selv på sygehuset, med henvisning til coronareglerne. Jeg synes, det er kørt for langt ud, sagde Mette Hemdorff til Dagbladet.

Annonce

Over 40 i feber

MF Kirsten Normann Andersen (SF) tog sagen op og spurgte sundhedsministeren om hans principielle holdning til, at ”vagtlæger nægter at besøge patienter med alvorlige symptomer, eksempelvis et barn med over 40 i feber med henvisning til faren for corona-smitte og et dermed efterfølgende behov for rengøring af egen klinik, selv om der ikke umiddelbart er tale om corona-symptomer hos den borger, der har behov for et besøg”.

Sagen om Naya får dog ikke sundhedsminister Magnus Heunicke til at ændre på de gældende regler – selv om han understreger, at de praktiserende læger og lægevagten ”naturligvis er ansvarlige for at tilse deres patienter, når de har brug for det”. Det har COVID-19 ikke ændret på, fastslår han.

Men dernæst svarer han:

”Det er dog samtidig vigtigt, at de praktiserende læger ikke bliver smittet med COVID19 og dermed skal lukke praksis i en periode med store konsekvenser for patienterne og risiko for at viderebringe smitte til andre sårbare patienter i almen praksis. Retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen er derfor, at hvis der er mistanke om COVID-19, skal de praktiserende læger visitere telefonisk”.

Annonce

Hurtig test

Heunicke peger samtidig på, at praktiserende læger kan henvise en patient med symptomer, der kunne være tegn på COVID-19 til en hurtig test. Hvis testen er negativ, kan patienten hurtigt udredes i almen praksis.

”Det skal sikre, at patienter, der fejler andet end COVID19 ikke overses eller kommer bagest i køen. Men hurtig test inden yderligere udredning i almen praksis er kun relevant, hvis patienten kan se tilstanden an i 24 timer”.

Hvis tilstanden er så alvorlig, at patienten ikke kan vente i 24 timer på at blive tilset, skal lægen henvise til akut klinisk vurdering og test i en COVID-19 vurderingsklinik, forklarer sundhedsministeren.


Da ringede vi så til vores egen læge, og da var der ingen problemer. Lægen ville gerne se Naya, selv om hun jo på intet tidspunkt var blevet testet for corona.

Mette Hemdorff, mor til Naya


Ringkøbing-Skjern-patienter bliver henvist til vurderingsklinikken på sygehuset i Herning.

Historien om Naya fik i øvrigt et pudsigt efterspil. Naya blev hurtigt rask efter behandlingen på privathospitalet, men få dage efter fik hun ondt i det andet øre.

- Da ringede vi så til vores egen læge, og da var der ingen problemer. Lægen ville gerne se Naya, selv om hun jo på intet tidspunkt var blevet testet for corona. Men det har måske hjulpet, at jeg var stået frem i pressen, siger Mette Hemdorff.

Hos lægen fik Naya renset og dryppet sit øre og er nu frisk igen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Bent giver butiksruderne en gratis omgang: Vi har ikke været så hårdt ramt af coronanedlukningen som de handlende

Debat

Kære borgmester: Jeg savner stadig svar

Skjern

Skjern får sin egen tv-kanal: Underholdningsshow, natur, kultur og butikker skal fylde sendefladen

Skjern For abonnenter

Vestjylland skulle være Henris ferieflirt: Nu er han Skjern-mand og starter en lokal tv-kanal

Ringkøbing

Byens ældste dametøjsbutik er klar efter corona-pause: Nu håber vi bare, at folk ikke har brugt alle deres penge på nettet

Annonce