Annonce
Skjern

Likør-producent i Finderup udvider med nye eddiker

Dorte og Benny Agerbo udvider deres sortiment til også at indeholde eddiker. Foto: Jørgen Kirk.
Bryggeriet i Finderup udvider nu med nye eddiker, som bygger på de likører, de allerede producerer.

Finderup: Har du nogensinde smagt eddike med smag af gran eller æble? Hvis ikke, så har du nu muligheden. Westjysk Smag i Finderup er netop begyndt at sælge deres første eddiker.

Bryggeriet er i forvejen kendt for deres likører, de fremstiller med produkter, de finder i deres egen baghave.

- Graneddiken er en sød eddike, som direkte fra flasken kan bruges til salat. Man kan også bruge den til at gratinere fisk og østers, fordi den samtidig har en krydret smag. Æbleeddiken er syrlig, så den er mere til madlavning. Man kan bruge den, når man steger kød eller grøntsager. Så kan man hælde det på panden til sidst og give det et opkog. Selve eddiken fordamper, men smagen sidder tilbage i kødet eller grøntsagerne, siger Dorte Agerbo, der sammen med sin mand Benny, ejer og driver Westjysk Smag.

I forbindelse med udvidelsen af sortimentet holder virksomheden lørdag 24. august åbent bryggeri.

- Vi viser rundt og åbner dørene ind til bryggeriet. Vi fortæller kort, hvad vi laver og viser, hvor vi har vores råvarer fra. Og så giver vi kaffe og kage, siger Dorte Agerbo.

Annonce
En syrlig og en sød eddike er de første på markedet. Hvis man vil vide mere, holder Westjysk Smag åbent bryggeri lørdag 24. august. Pressefoto.

Det smager hammergodt

Selvom man måske skulle tro, at likører og eddiker ligger lidt langt fra hinanden, forholder virkeligheden sig anderledes.

- Vi havde fået nogle asparges, som Benny lavede likør af. Den smagte også af asparges, men den var svær at sælge som likør. Vi prøvede det samme med gulerod. Det var simpelthen for underligt, griner Dorte Agerbo, inden hun fortsætter:

- Vi lod likøren stå i tre år, så den fik den eddikesmag, og nu smager den bare hammergodt. Så Benny sagde, at det er det, vi skal gøre med andre likører også. Så det gjorde vi. Det er ham, der er hjernen bag det hele, siger hun.

I praksis foregår det sådan, at Westjysk Smag først fremstiller likøren. Herefter tilsætter de eddikemor, og efter minimum et halvt år er eddiken klar. Derfor tager bryggeriets eddike også udgangspunkt i de likører, som de allerede producerer.

I løbet af et par måneder kommer også en mælkebøtteeddike og lidt senere en jordbæreddike.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Panda-diplomatiet og det sort-hvide verdensbillede

Panda-diplomati. Et ord, som har flere hundrede år bag sig, men som først blev alment kendt her i landet, da to kinesiske eksemplarer af Ailuropoda melanoleuca sidste år flyttede ind i Københavns Zoo. De sort-hvide bjørne er hverken købt eller skænket til os som gave; Danmark har bare lånt dem af Kina. Ud over en årlig leje på én million dollar er udlånet også et på andre måder værdifuldt redskab: 40 handelsaftaler blev underskrevet samtidig med aftalen om flytningen af Mao Sun og Xing Er, som de to bamser hedder. De sjældne bjørne kan desuden bruges som et sanktionsmiddel fra kinesisk hold: Ligesom en anden menneske-ambassadør, der er udsendt til et besværligt land, kan pandaerne kaldes hjem, hvis en nation ikke makker ret overfor Riget i Midten. Verdens mest nuttede form for magt, som Dagbladet Information skrev ved bjørnenes stærkt pressedækkede ankomst til København. Om Xing Er og Mao Sun skulle være på vej tilbage til de hjemlige bambusmarker, efter at Jyllands-Posten tirsdag dristede sig til at bringe en tegning af det kinesiske flag som illustration af den farlige coronavirus, der er udsprunget i Kina, er nok tvivlsomt. Men reaktionen fra deres fødeland er ganske voldsom: Kina forlanger en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten for den set med danske øjne helt uproblematiske tegning. På de såkaldt sociale medier bringer historien tydeligvis Muhammed-tegningerne frem i erindringen hos mange. Det er endda den samme avis, som nu igen bringer anstødelige tegninger, peger en del af meningsmagerne på. Må vi herfra pege på ordlyden af Grundlovens paragraf 77? Den paragraf, der slår fast, at enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Uanset panda-diplomati og handelsaftaler skal vi aldrig finde os i, at et andet land prøver at lægge pres på den frie danske presse. Et sort-hvidt verdensbillede som det kinesiske må ikke vinde indpas her hos os. Vi skal holde ytringsfrihedens kulørte fane højt - hvad enten den bærer Tibets, Danmarks eller Jyllands-Postens farver.

Annonce