Indland

Ligestillingsministeren i FN: Menstruation er hverken urent eller skamfuldt

Ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) er i disse dage i New York for at deltage i FN's kvindekommissions årlige seminar. Hun ventes at holde tale tirsdag eftermiddag. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix.
Tirsdag går ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) på talerstolen i New York, når hun skal tale til FN`s kvindekommissions årligt tilbagevendende seminar. Men hvor temaet i år handler om infrastruktur og empowerment af piger og kvinder, vil ligestillingsministeren tale om noget helt andet. Hun vil tale om menstruation.

Interview: Bind, tamponer, trusseindlæg, pms og menstruationskoppe. Der er ikke mange tabuer tilbage i Danmark, når emnet falder på piger og kvinders månedlige cyklus. Sådan er det langt fra rundt om i verden, og det vil ligestillingsminister Eva Kjer Hansen gerne gøre noget ved. Derfor vil hun bruge sin taletid til FN`s kvindekommissions årlige seminar på at italesætte det, der for mange stadig er et kæmpe tabu.

Du har valgt at tale om menstruation, hvorfor det?

- Vi nødt til at adressere det, der fylder, og det, der virkelig er en hæmsko for ligestilling i verden. Og det er menstruation. Det er tabubelagt, skamfuldt, og piger og kvinder bliver kaldt urene. Det mærkværdige er, at menstruation er det mest naturlige for kvinder, så hvordan man kan gøre det til noget skamfuldt, det har jeg så svært ved at forstå.

Hvad kan konsekvenserne være de steder i verden, hvor menstruation stadig er skamfuldt og "urent"?

- At piger for eksempel ikke kan komme i skole, når de har menstruation, fordi de mangler hygiejnebind. Det er afgørende for kvinder og pigers mulighed for at engagere sig i samfundet, at menstruation ikke bliver en hindring, men noget man bare håndterer. Det er vigtigt at få snakket om hvilke begrænsninger, det giver, når kvinder ikke har råd til hygiejneprodukter, eller når mænd forbyder dem adgang bestemte steder.

- Dybest set handler det om, at vi giver alle mennesker mulighed for at bruge deres evner til at skabe en bedre verden, og det rammer lige ind i Danmarks udviklingspolitik, som jo blandt andet handler om at satse på kvinder, for vi ved, at kvinder kan gøre en meget stor forskel.

FN's kvindekommission

  • FN's kvindekommission blev dannet i 1946 som en kommission under Det Økonomiske og Sociale Råd i FN.
  • Under danske Bodil Begtrups formandskab i 1946 fik hun gjort kommissionen til en selvstændighed enhed.
  • Fra mandag og 11 dage frem afholder FN's kvindekommission dets årlige seminar i FN-bygningen i New York, hvor temaet i år er sociale beskyttelsessystemer, adgang til dagtilbud og bæredygtige infrastrukturer til fremme for ligestilling mellem kønnene samt kvinder og pigers empowerment.
  • Ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) ventes at tale tirsdag eftermiddag (lokal tid).

Kilder: Amnesty, Kvinfo.

Hvordan kan vi så hjælpe med at bryde tabuet?

- Vi skal turde tale om det. Det er der, jeg tænker, at vi virkelig kan bidrage, fordi vi i Danmark betragter menstruation som noget naturligt. Det er lykkedes os at få det aftabuiseret.

- Vi skal lære dem, at kvinder ikke er syge, når de har menstruation, og det er især noget, vi skal adressere mænd, der har skabt de her negative syn på kvinder. Mænd burde tværtimod være taknemmelige for, at de har kvinder til at sikre reproduktionen og som tager slæbet med at sætte børn i verden.

Når du har holdt din tale, hvad er så på kort sigt dit mål - eller håb?

- Jeg håber da at skabe lidt uro i salen. Jeg har tænkt mig at nævne, at hvis man følger gennemsnittet for hvor mange kvinder, der har menstruation, vil der være cirka 100 kvinder i salen, der har menstruation, mens jeg holder min tale. Andre steder i verden ville de slet ikke kunne være til stede - på grund af menstruation. Så forhåbentlig får jeg skabt noget opmærksomhed.

Fem popkulturelle værker om kvinder og menstruation

  1. Dokumentarfilmen "Period. End of a sentence" vandt for nylig en Oscar for bedste korte dokumentarfilm, og kan ses på streamingtjenesten Netflix. Titlen spiller på det engelske ord for menstruation "period" (der også betyder punktum), fordi det burde være slutningen på en sætning og ikke pigers skoleliv.
  2. "Det 1. bind" er 28 danske kvinders personlige beretninger om menstruation. Yngste bidragsyder er 12 år gammel, den ældste 82, og på den måde bliver den art historisk gennemgang af menstruationshistorie i Danmark.
  3. "Cyklus - studier i rødt" er en antologi med både mandlige og kvindelige bidragsydere og har en mere videnskabelig og faglig tilgang. Her kan man blandt andet læse, at Aristoteles allerede 350 f.Kr. beskrev "den månedlige renselse", og at tamponen kom til Danmark i 1939.
  4. Bogen "Gennemblødt" tager blandt andet fat på fænomenet friblødning og skabte pæn furore, da den udkom for tre år siden.
  5. Den amerikanske dramatiker Eve Ensler interviewede i 1990`erne 200 kvinder til det, der blev til "Vaginamonologerne". Bogen (og teaterstykket) er en række historier fortalt af kvinder selv om forholdet til deres aller inderste, og om hvordan ord som klitoris, vagina og menstruation i sluthalvfemsernes USA stadig var overordentligt tabubelagt.
0/0
Indland

Paludan når stort arabisk medie i kritisk historie

Tophistorier