Annonce
Debat

Lige adgang til kompetent hjælp

Læserbrev: Den fremskudte præhospitale indsats - med særlig fokus på akutbiler og akutlægebiler i Region Midtjylland. Jeg har læst rapporten grundigt, og min konklusion er: Bevar akutbilerne i Ringkøbing og Tarm. Fordi fremkomsten af læge eller narkosesygeplejerske til at supplere ambulancebehandlere/paramedicinere har en positiv effekt for patienten, der har fået hjertestop eller traume.

Der er ni akutlægebiler, som bringer en narkoselæge til skadesstedet. Narkoselægen har ansvar for diagnosticering og behandling. De er placeret ved de fem akuthospitaler samt ved hospitalerne i Silkeborg, Holstebro, Lemvig og Grenaa.

Der er tre akutbiler, som bringer en narkosesygeplejerske til skadesstedet. Sygeplejersken kan via lægelig delegation behandle og klargøre til bedøvelse og transport, når lægen kommer. De er placeret i Ringkøbing, Tarm og Skive.

Ambulancen er bemandet med to ambulancereddere, hvoraf mindst den ene er uddannet ambulancebehandler. I Ringkøbing-Skjern Kommune med base i Ringkøbing, Hvide Sande og Tarm.

Der er i dag tre landsdækkende akutlægehelikoptere placeret i Skive, Billund og Ringsted. Der kommer pr. 2019 en fjerde lægehelikopter i Ålborg (til en pris á 45 mio. kr. årligt), som vil aflaste helikoptere i Billund og Karup, så de bedre kan betjene de sydvestlige områder, fx Ringkøbing-Skjern Kommune.

Konklusioner fra litteraturgennemgang: Defactum (analysefirma) har læst sig frem til, at der er en positiv effekt af lægebaseret behandling af patienter med hjertestop og traumer, og af intubering (anlæggelse af rør til frie luftveje) af patienter, end hvis det var foretaget af en paramediciner.

Der er i sammenfatningen udeladt at redegøre for, at en narkosesygeplejerske kan intubere selvstændigt og på niveau med lægen.

Hele det præhospitale område er blevet samlet i "Præhospitalet", og de præhospitale læger er drivkræfter i forskning på området. Der er sket et betydeligt sundhedsfagligt løft inden for ambulancepersonalet, der er gået fra at løse en transportopgave til at løse en behandlingsopgave på skadesstedet og under transporten.

Rapportens anbefalinger, med besparelse på 8,7 mio. kr:

- Nedlæggelse af de tre akutbiler i Skive, Tarm og Ringkøbing.

- Opgradere ambulancer i Skive, Ringkøbing og Tarm til paramedicinerambulancer.

- Etablere døgndækkende ambulance i Videbæk, og ændre døgnambulance i Herning til dagambulance.

- Bestille en lokaliseringsanalyse af akutlægebilerne, mhp. optimal placering.

Rapporten beskriver, at akutlægebilen og akutbilen ankommer inden for 10-20 minutter i op til 86-94% af tilfældene.

Ukendt responstid efter spareøvelsen: Rapporten undlader at beskrive, hvor lang tid, der vil gå, før end hr. Jensen i Bork eller turisten i Søndervig har kontakt med en akutlæge eller narkosesygeplejerske, hvis han eller hun får hjertestop eller udsættes for et traume, og hvis den påtænkte spareøvelse iværksættes. Der vil komme to paramedicinere i en ambulance. Lægen vil komme med akutlægehelikopter eller med lægebil fra Herning. Akutbilen med narkosesygeplejersken vil være sparet væk.

Ambulancetjenesten: De mennesker, der betjener ambulancerne, har min dybeste respekt. De er altid først fremme ved et skadessted, og må gemme mange voldsomme minder i erindringen.

Rapporten beskriver, at den nuværende ambulanceredderuddannelse ændres fra 2019, hvorefter der oprettes en ny uddannelse på 3,7 år. Den bliver i højere grad teoretisk funderet og med vægt på sundhedsfaglige kompetencer. Paramedicinere er en yderligere overbygning, som skal have bachelorniveau, og den praktiske faglighed skal suppleres af en akademisk tilgang til faget.

Men stadig skal de vel kunne køre sikker udrykningskørsel.

Min konklusion: Så længe vi ikke kender responstiden på en akutlægehelikopter til at supplere ambulancen rundt om hele Ringkøbing Fjord, og vi dernæst må afvente en akutlægebil fra Herning på ca. 60 minutters responstid, kan spareøvelsen ikke anbefales. Lægebaseret behandling af patienter med hjertestop og traumer har en positiv effekt for patienten, og sygeplejersken kan intubere, og gøre klar til bedøvelse og transport. Måske vil den foreslåede lokaliseringsanalyse af akutlægebilerne vise, at de skal placeres i Tarm og Ringkøbing, men det ved vi intet om endnu. Ind til videre kan vi ikke undvære akutbilerne med narkosesygeplejersker i Tarm og Ringkøbing, som en vigtig aktør, der er hurtigt fremme, og som samarbejder formidabelt med både ambulancereddere og akutlæger.

I Ringkøbing-Skjern Kommune insisterer borgerne på lige adgang til kompetent hjælp. Vi anerkender den omfangsrige geografi som et vilkår. Men vi vil have adgang til akutlægebil eller akutbil eller akuthelikopter i rimelig tid, sammen med ambulancen. Dette bør være ensartet i hele regionen.

Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Boligselskab vil bygge fire højhuse og 28 rækkehuse tæt på Ringkøbings bymidte: Pris over 100 millioner

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Marianne Karlsmose hørte om KD-formands exit fra en journalist: Nu er hun fungerende formand mod sin vilje

Hvide Sande For abonnenter

Krimiserie går verden rundt: Nu får japanere og grækere også et indblik i livet i Hvide Sande

Navne

Mindeord over 91-årige Aksel Mortensen fra Stadil: Far var en af de få, som fik mulighed for at flytte fra et plejehjem

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Økonomien bremser op: Faldende boligpriser og store rentestigninger i vente

Ringkøbing

Sidney Lee havde prøvet det meste: Men han nægtede at tappe en orne, da han var i lære som landbrugsmedhjælper i Velling

Skjern Håndbold For abonnenter

Karakterbog: Få lyspunkter i halvsløj pligtsejr - nu går Skjern efter førstepladsen

Ægtepars salg eksploderer efter økonomisk mavepuster: - For det meste kan vi samarbejde

Hvide Sande

Kærestepar solgte nyt Lalandia-hus i løbet af 14 dage: - Vi fandt ud af, at det nok ikke lige var lykken med to små børn

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Ringkøbing-Skjern

Vikaren fra himlen dropper Kristendemokraterne: Men det får ikke Kristian Andersen til at genoverveje comeback

Videbæk For abonnenter

Overarbejde førte til 33 års erhvervseventyr: Nu er Peter Birkkjær klar til et generationsskifte

Ringkøbing-Skjern

Ansat hos Wiese fortalte om sine landsmænds nød: Erhvervslivet og FrivilligVest i storstilet indsamling til ukrainere

Annonce