Annonce
Hvide Sande

Lidt noget lort: Der er ikke gjort rent på offentligt toilet i flere uger

I søndags tog Lars Egelund dette billede på det kommunale handicaptoilet for enden af Badevej i Søndervig. Foto: Lars Egelund
På et handicaptoilet i klitterne ved Søndervig er der ikke blevet gjort rent siden 19. oktober. Ifølge kommunen er der tale om en fejl, da toiletbygningen ved siden af iscaféen 'Angelinas' burde være lukket helt ned for vinteren.

Søndervig: Da Lars Egelund fra Ringkøbing søndag eftermiddag dristede sig ind i toilethuset i klitterne for enden af Badevej i Søndervig, var han nødt til at holde sig for næsen med den ene hånd.

Med den anden hånd tog han billeder, der angiveligt dokumenterer nødvendigheden af at sætte lugtesansen på stand-by:

- Toiletfaciliteten var ikke rengjort siden lørdag 19. oktober. Altså ikke engang hver 14. dag er der gang i lokumsbørste, spul og klud, understreger Lars Egelund i et læserbrev, Dagbladet har modtaget.

Det ene af Lars Egelunds billeder viser mildest tal et møgbeskidt toilet, mens et andet viser en tavle, hvorpå der er skrevet, at seneste rengøring fandt sted lørdag 19. oktober.

- Jeg aner ikke, hvem der måtte have 'turnus-pligt' på toppen af den stærkt fodgænger-befærdede Badevej i Søndervig, men det er der måske andre, der ved, skriver Lars Egelund videre i sit læserbrev.

Annonce

Jeg aner ikke, hvem der måtte have 'turnus-pligt' på toppen af den stærkt fodgænger-befærdede Badevej i Søndervig, men det er der måske andre, der ved

Lars Egelund, Ringkøbing

Ikke for pengenes skyld

Ole Juul Thomassen ved, hvem der har tjansen med at holde toilettet rent. Han er afdelingsleder i Ejendomscentret ved Ringkøbing-Skjern Kommune, der har udliciteret opgaven til Angelina Kosar, der driver iscaféen 'Angelinas' klos op ad toiletbygningen:

- Da mange af hendes kunder bruger toiletterne, har hun en større interesse i at holde det i orden, siger Ole Juul Thomassen.

Det er Angelina Kosar enig i:

- Jeg ved, at vi til fulde har passet på de toiletter. Vi gør det ikke for pengenes men for vores omdømmes skyld, da folk forbinder toiletbygningen med vores sted. Havde vi ikke været dér, så havde det set skidt ud, siger kvinden bag 'Angelinas.'

Angelina Kosar modtager en passende betaling fra Ringkøbing-Skjern Kommune for opgaven med at holde de offentlige toiletter ved siden af caféen rene. Ifølge Ole Juul Thomassen ville kommunens folk typisk komme forbi sådan et sted tre gange om ugen for at gøre rent, og dette tidsforbrug matcher afregningen med Angelina Kosar:

- I højsæsonen gør vi rent flere gange om dagen, og ellers sker det én gang om dagen, siger hun om toiletterne, som Angelina Kosar beskriver som værende 'ikke af nyere dato.'

Kommunen påtager sig skylden

Afdelingslederen i Ejendomscentret siger videre, at 19. oktober passer fint med udgangen af efterårsferien, hvor der for en stund blev lukket ned hos 'Angelinas':

- Vi har ikke fået det låst ordenligt af, så det kan være, der er noget, vi lige skal have kigget på, siger Ole Juul Thomassen.

Ifølge Lars Egelund var der i søndags låst af ind til både herre- og dametoilettet, mens der altså var adgang til handicaptoilettet.

Angelina Kosar påpeger, at 'det med at låse (toiletbygningen, red.) af, har ikke noget med os at gøre.'

Rundt om i Danmarks geografisk største kommune er der i alt 49 steder, hvor Ringkøbing-Skjern Kommune stiller toiletforhold til rådighed, og generelt set er de i dårlig stand. Derfor er der under de seneste budgetforhandlinger kigget på muligheder for at højne niveauet.

Et af forslagene går på at nedlægge de dårligste og mindst besøgte toiletter for at skabe bedre økonomi på den resterende del.

Kvinden bag iscaféen 'Angelinas', Angelina Kosar, har påtaget sig opgaven med at holde rent i den offentlige toiletbygning i klitterne ved Søndervig - men kun i de perioder, hvor der er åbent i caféen. Arkivfoto: Jørgen Kirk

Mange brugere brokker sig

Ifølge afdelingsleder Ole Juul Thomassen kan en løsning også være at ombygge eksisterende toilethuse til såkaldt unisex, så mænd, kvinder og handicappede skal gøre brug af ét og samme rum, hvilket vil medføre besparelser på såvel interiør som rengøring.

I de papirer, der er vurderet under budgetforhandlingerne, hedder det blandt andet, at 'Ejendomscentret får rigtig mange henvendelser, især i sommerhalvåret, om, hvor dårlig en oplevelse, brugere har med de meget utidssvarende toiletforhold - især ude ved kysten.'

Angelina Kosar ser gerne, at kommunen tager toiletbørsten i den anden hånd:

- Hvis kommunen vil have flere penge i kassen, så skal der investeres i nye toiletter, for de er en del af vores omdømme. Hver gang, kommunen får en klage, så er det penge ud af kassen, siger Angelina Kosar, der henviser til, at turister bemærker det, hvis det eksempelvis halter med rengøringen.

Dette billede blev taget i toiletbygningen i klitterne ved Søndervig i søndags - altså 3. november. Foto: Lars Egelund
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: En flot økonomisk julegave til Skjern

Det er en flot julegave i utide, Skjern står til at modtage; en julegave, der på sigt kan komme til at betyde meget for byens - og hele kommunens - musikliv. I Dagbladet kan vi fortælle, at Realdania har givet arbejdsgruppen bag Remisen Skjern tilsagn om 850.000 kroner til at redde byens gamle remise. Målet er, at der i løbet af de næste år skal skabes et nyt spillested i det tidligere garageanlæg for tog. Og Realdania må virkelig tro på ideen; arbejdsgruppen havde kun søgt om 750.000 kroner, men fonden har valgt at lægge 100.000 kroner oven i, så nu har Remisen Skjern 850.000 kroner til at gå i gang med at sikre bygningens klimaskærm. Planen er at gå i gang med at tætne taget og lukke huller i murværket til foråret. Dermed ser der ud til, at den 100 år gamle bygning reddes, og det er godt af flere grunde. Remisen er et levende minde om den faktor, der mere end nogen anden har skabt Skjern - nemlig jernbanen. Det ville være sørgeligt, hvis den karakteristiske bygning skulle forsvinde. I Ringkøbing er der vist stadig en del, der ærgrer sig over, at det ikke lykkedes at redde Ørnhøjbanens gamle remise. Til gengæld er det så lykkedes at redde det gamle elektricitetsværk og gøre Generator til et spillested af betydning for hele kommunen. Mon ikke det også kan lade sig gøre i Skjern; Remisen har i alt fald de rammer, der skal til for at skabe et spændende kulturmødested midt i byen. Der er lang vej endnu, meget skal afklares, men med 850.000 kroner på bogen er projektets realisering kommet et vigtigt stykke længere; ikke mindst vil Realdanias donation give initiativtagerne endnu mere blod på tanden. I det hele taget er der grøde i miljøet omkring Vestjyllands traditionelle transport-rygrad, Længdebanen. I Tarm er man i fuld gang med forvandle den gamle stationsbygning til et kulturelt mødested, og i Ringkøbing arbejder man også med tilsvarende planer i den fredede stationsbygning. Til næste år er det i øvrigt 145 år siden, længdebanen åbnede for trafik. Et bedre bevis på dens fortsatte relevans end de forskellige kulturprojekter, der er på vej i dens uudnyttede bygninger, kan man ikke få.

Skjern

3F sammenligner overenskomster i omstridt sag: Fyldt med fejl, lyder kritikken fra Kristelig Arbejdsgiverforening

Annonce