Annonce
Hvide Sande

Lidt noget lort: Der er ikke gjort rent på offentligt toilet i flere uger

I søndags tog Lars Egelund dette billede på det kommunale handicaptoilet for enden af Badevej i Søndervig. Foto: Lars Egelund
På et handicaptoilet i klitterne ved Søndervig er der ikke blevet gjort rent siden 19. oktober. Ifølge kommunen er der tale om en fejl, da toiletbygningen ved siden af iscaféen 'Angelinas' burde være lukket helt ned for vinteren.

Søndervig: Da Lars Egelund fra Ringkøbing søndag eftermiddag dristede sig ind i toilethuset i klitterne for enden af Badevej i Søndervig, var han nødt til at holde sig for næsen med den ene hånd.

Med den anden hånd tog han billeder, der angiveligt dokumenterer nødvendigheden af at sætte lugtesansen på stand-by:

- Toiletfaciliteten var ikke rengjort siden lørdag 19. oktober. Altså ikke engang hver 14. dag er der gang i lokumsbørste, spul og klud, understreger Lars Egelund i et læserbrev, Dagbladet har modtaget.

Det ene af Lars Egelunds billeder viser mildest tal et møgbeskidt toilet, mens et andet viser en tavle, hvorpå der er skrevet, at seneste rengøring fandt sted lørdag 19. oktober.

- Jeg aner ikke, hvem der måtte have 'turnus-pligt' på toppen af den stærkt fodgænger-befærdede Badevej i Søndervig, men det er der måske andre, der ved, skriver Lars Egelund videre i sit læserbrev.

Annonce

Jeg aner ikke, hvem der måtte have 'turnus-pligt' på toppen af den stærkt fodgænger-befærdede Badevej i Søndervig, men det er der måske andre, der ved

Lars Egelund, Ringkøbing

Ikke for pengenes skyld

Ole Juul Thomassen ved, hvem der har tjansen med at holde toilettet rent. Han er afdelingsleder i Ejendomscentret ved Ringkøbing-Skjern Kommune, der har udliciteret opgaven til Angelina Kosar, der driver iscaféen 'Angelinas' klos op ad toiletbygningen:

- Da mange af hendes kunder bruger toiletterne, har hun en større interesse i at holde det i orden, siger Ole Juul Thomassen.

Det er Angelina Kosar enig i:

- Jeg ved, at vi til fulde har passet på de toiletter. Vi gør det ikke for pengenes men for vores omdømmes skyld, da folk forbinder toiletbygningen med vores sted. Havde vi ikke været dér, så havde det set skidt ud, siger kvinden bag 'Angelinas.'

Angelina Kosar modtager en passende betaling fra Ringkøbing-Skjern Kommune for opgaven med at holde de offentlige toiletter ved siden af caféen rene. Ifølge Ole Juul Thomassen ville kommunens folk typisk komme forbi sådan et sted tre gange om ugen for at gøre rent, og dette tidsforbrug matcher afregningen med Angelina Kosar:

- I højsæsonen gør vi rent flere gange om dagen, og ellers sker det én gang om dagen, siger hun om toiletterne, som Angelina Kosar beskriver som værende 'ikke af nyere dato.'

Kommunen påtager sig skylden

Afdelingslederen i Ejendomscentret siger videre, at 19. oktober passer fint med udgangen af efterårsferien, hvor der for en stund blev lukket ned hos 'Angelinas':

- Vi har ikke fået det låst ordenligt af, så det kan være, der er noget, vi lige skal have kigget på, siger Ole Juul Thomassen.

Ifølge Lars Egelund var der i søndags låst af ind til både herre- og dametoilettet, mens der altså var adgang til handicaptoilettet.

Angelina Kosar påpeger, at 'det med at låse (toiletbygningen, red.) af, har ikke noget med os at gøre.'

Rundt om i Danmarks geografisk største kommune er der i alt 49 steder, hvor Ringkøbing-Skjern Kommune stiller toiletforhold til rådighed, og generelt set er de i dårlig stand. Derfor er der under de seneste budgetforhandlinger kigget på muligheder for at højne niveauet.

Et af forslagene går på at nedlægge de dårligste og mindst besøgte toiletter for at skabe bedre økonomi på den resterende del.

Kvinden bag iscaféen 'Angelinas', Angelina Kosar, har påtaget sig opgaven med at holde rent i den offentlige toiletbygning i klitterne ved Søndervig - men kun i de perioder, hvor der er åbent i caféen. Arkivfoto: Jørgen Kirk

Mange brugere brokker sig

Ifølge afdelingsleder Ole Juul Thomassen kan en løsning også være at ombygge eksisterende toilethuse til såkaldt unisex, så mænd, kvinder og handicappede skal gøre brug af ét og samme rum, hvilket vil medføre besparelser på såvel interiør som rengøring.

I de papirer, der er vurderet under budgetforhandlingerne, hedder det blandt andet, at 'Ejendomscentret får rigtig mange henvendelser, især i sommerhalvåret, om, hvor dårlig en oplevelse, brugere har med de meget utidssvarende toiletforhold - især ude ved kysten.'

Angelina Kosar ser gerne, at kommunen tager toiletbørsten i den anden hånd:

- Hvis kommunen vil have flere penge i kassen, så skal der investeres i nye toiletter, for de er en del af vores omdømme. Hver gang, kommunen får en klage, så er det penge ud af kassen, siger Angelina Kosar, der henviser til, at turister bemærker det, hvis det eksempelvis halter med rengøringen.

Dette billede blev taget i toiletbygningen i klitterne ved Søndervig i søndags - altså 3. november. Foto: Lars Egelund
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Forskelsbehandling: For regeringen er staten vigtigere end børnene

Læserbrev: Regeringen har sammen med støttepartierne vedtaget, at der nu endelig skal sendes penge ud til de trængte børneinstitutioner. Det er også på tide, at vores børn og pædagoger får bedre vilkår. Dog sniger sig en forskelsbehandling ind, som gør det tydeligt for mig, at regeringen og “børnenes statsminister” er mere statens minister end børnenes. Pengene går kun til de offentlige institutioner. Så er du forældre til et barn og har valgt en anden pasning en statens - det kan være, fordi du vil have mindre digitalisering, en særlig kost eller et bestemt værdigrundlag - ja så er dine børn ikke ligeså vigtige for regeringen som dem i offentlig pasning. Regeringen vil med sit forslag sikre, at den statslige opdragelse i den offentlige pasning bliver bedre. Det er altså vigtigere for regeringen at sikre statens opdragelse af børnene end det er at sikre forældrenes frie valg. Nogle vil mene, at forældre selv kan betale for at vælge staten fra. Det gør de også. For mig er det vigtige barnet. Som skattebetaler vil jeg gerne, at skattekronerne går lige til alle børn - uanset hvor de er passet. Det handler om at sikre lige mulighed for alle forældre og alle børn. Det er frihed og børnevelfærd. At favoriserer offentlige institutioner er for mig et tydeligt tegn på en regering, der har mere fokus på staten end på barnet.

Annonce