Debat

Let registreringsafgiften på biler

Som en del af efterårets skattereform har regeringen fremlagt et forslag til reduktion af registreringsafgiften fra de nuværende 150 procent til 100 procent af bilens indkøbspris. Et forslag, som hvis implementeret vil kunne gøre livet billigere og mere sikkert for danske familier samt gavne miljøet. Det er privat velfærd. Lad mig forklare, hvorfor den nuværende afgift er så ødelæggende.

Da Susanne og jeg fik vores tredje barn var det nødvendigt at købe en større bil, der kunne håndtere en stor børnefamilie. Valget faldt på en Citröen C4 Grand Picasso til 329.000 kr. Påtrykt på fakturaen stod der en registreringsafgift på 138.000 kr.

Vores familie er som de fleste danske familier, og vi endte med at optage et billån over otte år som en del af dem samlede finansiering. Det er her kæden hopper af i Danmark. På grund af registreringsafgiften har vi reelt set lånt penge for at afbetale afgift over otte år til den danske stat, hvilket i afgift alene svarer til en betaling på 1.620 kr. om måneden de næste otte år. Smag lige engang på det - det er intet mindre end perverst og gør i den grad livet sværere for ganske almindelige danskere, der har behov for en moderne, sikker og miljøvenlig bil.

Til de politikere i Folketinget, som er fjendtlig indstillet overfor de danske bilister og deres mulighed for at købe billigere biler, vil jeg blot konstatere at reduktionen fra 180 procent til 150 procent tilbage i 2015 medførte flere solgte biler og ekstra 1,2 mia. kr. i registreringsafgift i 2016.

Registreringsafgiften er forskruet og tager sit udgangspunkt i misundelsesretorik og hvor mange af dine penge staten kan rage til sig. Jeg håber på at regeringen finder flertal for reduktionen, der vil give bedre og mere sikre biler samt reducere den økonomiske byrde almindelige danskerne i dag må underlægge sig.

0/0
Leder For abonnenter

Voksne uden uddannelsesmuligheder

Når skoleåret 2019-2020 begynder efter sommerferien, bliver det med et helt nyt tilbud til unge, der aldrig fik gjort folkeskolen færdig - eller som trænger til at få pudset nogle af karaktererne af for at kunne komme videre i systemet. Forberedende Grunduddannelse hedder den og henvender sig til unge i alderen 15 til 25. Det betyder, at de 18-25-årige ikke længere skal møde op på landets voksenuddannelsescentre, VUC'er, i det nye skoleår. Og det måske ikke verdens dårligste ide at samle unge voksne, der vil opkvalificere sig, i en anden gruppe end midaldrende voksne, der vil det samme; der vil uvægerligt være forskelle i behov, ønsker og forudsætninger i forhold til at tage en grunduddannelse. Nogle står i begyndelsen af deres arbejds- og uddannelsesliv, andre har allerede års erhvervserfaring bag sig og måske etableret familie. Problemet opstår imidlertid, når oprettelse af en ny uddannelse til de unge kan koste koste de voksne chancen for at opkvalificere sig og få en frisk start. Men det er lige nu den den risiko, som VUC i Ringkøbing-Skjern står overfor. Tirsdag meldte undervisningsminister Mette Riisager (LA) ud, at 13 VUC'er kan være truet af lukning, heriblandt den i Ringkøbing-Skjern Kommune. Når centret efter sommer siger farvel til de unge, som fremover skal stemple ind på FGU, så falder elevtallet på VUC, og basis for opretholdelse af skolen vakler. Lad falde, hvad ikke kan stå, må ministeren mene, for hun vil ikke selv aktivt lukke VUC'erne. - De er statsligt selvejede, og det betyder, at det er lokale bestyrelser, som tager beslutningen om lukning. Jeg vil ikke påvirke de beslutninger, som bliver truffet lokalt, forklarede Merete Riisager. Men hvis man gennem beslutning fjerner en del af elevgrundlaget og samtidig har lavet store besparelser på netop VUC'erne gennem de seneste år, må man vel vedkende sig i hvert fald en del af ansvaret. Det faktum, at Danmarks geografisk største kommune kan risikere at stå uden et uddannelsestilbud til voksne, harmonerer dårligt med regeringens ide om, at uddannelse skal være tilgængeligt for alle. Både arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner bliver udflyttet i stor stil, men ideen om et decentralt uddannelsessystem klinger lidt hult hvis man skal transportere sig langt for at få en helt grundlæggende uddannelse som voksen. En tur til Herning eller Holstebro vil afskrække mange uden bil fra at pendle til nærmeste VUC afdeling - og da Grindsted og Varde lukker til sommer, er der ikke mulighed for at tage den vej.

Klumme

Amagerpigens tak til Bork Havn Efterskole: I var vinden under mine vinger

Klumme

Ugens Prædiken: Mere kærlighed, end vi fatter og forstår