Annonce
Ringkøbing

Lennart Qvist genopliver kulturhus på Skolegrunden: Per Green åben for ideen

Sådan forestillede BayArch sig i 2016, at et kulturhus med bibliotek kunne se ud.
Det konservative byrådsmedlem mener, at der kan være god idé i at genoplive idé om kulturhus på centralt beliggende grund i Ringkøbing - nu også med borgerservice; ejer Per Green er imødekommende over for ideen.

RINGKØBING: Byrådsmedlem Lennart Qvist (K) genopliver nu tanken om et kulturhus på Skolegrunden i Ringkøbing, der har ligget i dvale, siden grundens ejer, Per Green, søsatte set forslag i 2016.

- Lige nu er der en masse tanker i spil om, hvor kommunens forskellige afdelinger skal placeres. Jeg mener, at Per Greens forslag fra dengang set i lyset af den debat er spændende, fastslår Lennart Qvist.

Ifølge Per Greens oprindelige forslag skulle et kulturhus på Skolegrunden rumme bibliotek, teatersal og øvefaciliteter til Teatre OM. Lennart Qvist forestiller sig, at kulturhuset først og fremmest kunne rumme bibliotek og borgerservice.

- Det ville frigive plads på Rådhuset, som kunne bruges til andre kommunale funktioner, siger han.

Men mindst lige så vigtigt set med Lennart Qvists øjne er, at et kulturhus med bibliotek og borgerservice vil kunne skabe mere liv i Ringkøbings midtby.

- I Skjern ligger Borgerservice, Jobcentret og biblioteket lige nu samlet inde i midtbyen, og undersøgelser har vist, at det skaber en masse trafik af mennesker, der kommer og går, og som også påvirker biblioteket positivt, siger han.

Annonce
Et kulturhus og borgerservice i samme bygning vil kunne skabe en masse liv i Ringkøbings midtby, mener Lennart Qvist.

Flytteplaner

Den nuværende debat om, hvor kommunale afdelinger skal placeres, udspringer netop af, at Skjern Rådhus skal renoveres for flere millioner kroner, hvis den fortsat skal kunne bruges. Derfor har kommunen foreslået at flytte borgerservice og jobcenteret til Innovest, der ligger uden for byen.

Også i Ringkøbing står kommunen med nogle udfordringer, idet dele af administrationen holder til på andre adresser end Rådhuset. De 120 medarbejdere i Land, By og Kultur har således siden 2014 holdt til i en tidligere Vestas-administrationsbygning på havnen; lejekontrakten udløber i 2020, og hvad der så skal ske, har ligeledes skabt debat. Skal afdelingen forblive i Ringkøbing, eller skal den eventuelt flyttes til Innovest i Skjern?

- Det er i forbindelse med alle disse muligheder, der er i spil, at jeg finder ideen om at placere bibliotek og borgerservice på Skolegrunden interessant, siger Lennart Qvist.

At der skal bygges nyt, ser han ikke som nogen forhindring for at føre planerne ud i livet.

- Med så lavt et renteniveau, som vi har lige nu, kan man lige så godt bo billigt hos sig selv som at bo til leje, siger han.

Per Green positiv

At det vil kunne være med til at holde liv i bycentrene, er et ekstra plus.

- Lige nu er spørgsmålet mest aktuelt i Ringkøbing og Skjern; men jeg kan sagtens forestille mig, at det også kan komme på banen i for eksempel Videbæk og Hvide Sande, siger Lennart Qvist.

Dagbladet har spurgt Per Green, om han stadig kan forestille sig et kulturhus på Skolegrunden, eller om han har andre planer.

- Jeg arbejder hele tiden med forskellige muligheder for, hvad der kan være på grunden, men er kommunen interesseret, vil jeg gerne hive projektet op af skuffen igen, siger han.

- Der kan sagtens laves noget flot på Skolegrunden, gerne i forbindelse med noget boligbyggeri, så hvis kommunen er klar til noget - for eksempel et bibliotek og måske også nogle andre funktioner - vil jeg gerne tale med dem, fastslår Per Green.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Cirklen-byggeriet i Skjern: Byrådsmedlems tålmodighed er brugt op - stemmer nej til halv etage mere

Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

112

Sprængningseksperter kaldt til Hvide Sande

Annonce