Ringkøbing

Lene reddede Carina i bussen: Jeg er bare glad for at kunne hjælpe

Lene Andersen Jung holdt hovedet koldt, da en medpassager fik et voldsomt astmaanfald i bus. Privatfoto/Foto: Flemming Krogh

Da Carina Thygesen fra Ringkøbing oplevede et voldsomt astmaanfald, var hendes redningskvinde heldigvis med samme bybus i Skejby.

Aarhus/Ringkøbing: Når man sidder i en bus blandt ukendte mennesker i en by langt hjemmefra og pludselig får et så slemt astmaanfald, at man dårligt kan få vejret - så er det godt, at der findes mennesker som Lene Andersen Jung.

Det førnævnte var lige præcis, hvad der skete for 33-årige Carina Thygesen fra Ringkøbing, da hun 2. januar var en tur på Skejby Sygehus i Aarhus. Efter undersøgelsen på lungemedicinsk afdeling fik hun et voldsomt astmaanfald i bybussen. Men heldigvis trådte en fremmed kvinde til for at hjælpe. Hun beroligede den syge, samtidig med at hun instruerede chaufføren i at ringe 1-1-2. Midt i astmaanfaldet nåede Carina Thygesen dog ikke at få fat navnet på sin redningskvinde, inden hun selv blev hentet af en ambulance. Derfor efterlyste hun kvinden i avisen.

Og nu er kvinden altså ikke fremmed mere: Det er 61-årige Lene Andersen Jung fra Aarhus.

- Jeg fandt ud af på den sjoveste måde, at jeg var efterlyst: Jeg besøgte min tante og onkel i Ebeltoft, og min onkel er faktisk selv lungepatient med KOL, så han har svært ved at få vejret. Jeg fortalte, at jeg havde hjulpet en ung kvinde i bussen forleden, og det opfangede min tante. Så hun fandt artiklen på nettet, fortæller Lene Andersen Jung.

Jeg kan sagtens forstå, at der skal være tjek på tingene, men bare de ville lade være med så mange spørgsmål. Hende i røret bad om at få at vide, om patienten virkelig havde svært ved at få vejret. Så stak jeg telefonen han til Carinas mund, og så kunne hun jo godt høre at det var slemt. Men det er træls, at det skal være nødvending. Jeg skulle også bekræfte adressen, som chaufføren havde givet hende.

Lene Andersen Jung
Carina Thygesen blev indlagt efter sit astmaanfald. Privatfotos

Erfaren baggrund

Hun havde selv været på Skejby Sygehus samme dag som Carina Thygesen til en blodprøve, og hun stod i bussen og skulle spørge chaufføren om noget.

- Så kunne jeg køre en kvinde et par sæder bag mig, som lød meget forpustet, mens hun talte i telefon. Hun sagde noget med, at hun havde prøvet at få fat i sin egen læge i Ringkøbing, havde problemer med at få luft og ikke kom fra Aarhus. Så fornemmede jeg, at jeg skulle være lidt opmærksom på hende, siger Lene Andersen Jung, der også er frivillig bisidder i Kræftens Bekæmpelse.

Og her kommer Lene Andersen Jungs fortid hende - og i den grad også Carina Thygesen - til gode. Hun har nemlig arbejdet som sygehjælper og sosu-assistent i mange år og har blandt andet været på hjerte- og lungemedicinsk afdeling.

- Jeg kan se, at hun hurtigt bliver rigtig dårlig, så jeg præsenterer mig og hjælper hende, så godt jeg kan, siger Lene Andersen Jung.

- Heldigvis er bussen kun nået et stop eller to væk fra sygehuset. Jeg beder chaufføren om at stoppe bussen og ringe 1-1-2, da vi har en passager med brystsmerter og vejrtrækningsproblemer. Så går jeg tilbage til Carina, og får chaufføren til at gøre plads omkring hende. Jeg synes, det er så synd for hende, for hun har det voldsomt dårligt.

Mange opgaver

Carina Thygesen oplevede det, man kalder lufthunger, hvor kroppen kæmper for at få ilt nok. I de cirka syv minutter, det tog for ambulancen at nå stoppestedet på Bodøvej, forsøgte Lene Andersen Jung først og fremmeste at berolige Carina Thygesen. Det kan nemlig hjælpe på vejrtrækningen.

- Jeg sad hos hende og lave psykisk pleje, til ambulancen kom, og løsnede hendes frakke og bluse. Jeg talte så lidt som muligt, så hun ikke skulle bruge kræfter på at svare. Hun begyndte at blive blålig og bleg og få koldsved på kinderne, fortæller Lene Andersen Jung.

Hun blev dog afbrudt i sin pleje af chaufføren. På alarmcentralen ville personen i røret nemlig vide, hvor slemt det var med Carina Thygesen.

- Jeg kan sagtens forstå, at der skal være tjek på tingene, men bare de ville lade være med så mange spørgsmål. Hende i røret bad om at få at vide, om patienten virkelig havde svært ved at få vejret. Så stak jeg telefonen han til Carinas mund, og så kunne hun jo godt høre at det var slemt. Men det er træls, at det skal være nødvending. Jeg skulle også bekræfte adressen, som chaufføren havde givet hende, siger Lene Andersen Jung.

- Det kunne jeg personlig godt have undværet. Jeg kan jo godt forstå, hun skal vide det, men det kan være meget generende, at man bliver forstyrret når man skal hjælpe en person.

Husk førstehjælp!

Ambulancen nåede frem, og Carina Thygesen kom med den. Men i sagens natur var der ikke meget tid til at udveksle kontaktoplysninger.

- Tiden efter har jeg tænkt meget på, hvordan det mon var gået med hende, men jeg fik kun hendes fornavn. Jeg blev så glad på Carinas vegne, da jeg kunne læse, at hun har det godt igen. Men at hjælpe er tak i sig selv for mig, siger Lene Andersen Jung.

Hun kan dog forvente mere end det, for Dagbladet har efterfølgende talt med Carina Thygesen og givet hende kontaktoplysninger på Lene Andersen Jung.

- Jeg skal give hende verdens største krammer, når vi mødes igen. Jeg er så taknemmelig for, at hun var med bussen den dag, siger Carina.

Hun er stadig på medicin, men har fået det bedre siden den grimme oplevelse.

Oven på sin redningsindsats har Lene Andersen Jung samtidig en opfordring. Man kan nemlig ikke altid regne med, at hun eller en anden professionel er til stede, hvis man får det dårligt.

- Jeg vil opfordre alle til at tage et førstehjælpskursus.

0/0
Danmark

Danmarks billigste hus solgt i løbet af et døgn

Ringkøbing

Inviterer til åben fiskerikonference

Ringkøbing

Galleri: Se billederne fra Landbobankens generalforsamling

Ringkøbing

Menighedspleje får initiativpris

Ringkøbing For abonnenter

Det koster Ringkøbing K

112

23-årig stoppet udenfor Ringkøbing: Mistænkt for narkokørsel

Ringkøbing

Socialtilsyn Midt: Schuberts Minde havde et år til at rette op på kritik men kom ikke i mål

Ringkøbing

Forstander Jørn Birk Nielsen stopper øjeblikkeligt på Schuberts Minde

Ringkøbing

Generators drøm om at blive regionalt spillested rykker nærmere

Ringkøbing

Flere turister, arbejdspladser og indbyggere: Ringkøbing-Skjern skal være et lysende fyrtårn