Annonce
Debat

Lem Kær og ordentligheden: Åbent brev til borgmester Hans Østergaard

Læserbrev: Kære borgmester, Der tales meget om ordentlighed i byrådet i Ringkøbing-Skjern. Efter nogle uheldige sager har man efter sigende givet hinanden håndslag på ordentlighed fremover. Nu er ordentlighed et temmelig flydende begreb – alligevel er der nogle forhold omkring Lem Kær-sagen, hvor man som borger godt kan blive usikker på, om alt nu går ordentligt for sig. Ordentlighed handler nemlig også om gennemsigtighed – man skal ikke bare opføre sig ordentligt, der skal heller ikke kunne stilles spørgsmål ved, om det er tilfældet.

Jeg vil derfor bede dig som kommunens øverste politiske og administrative chef hjælpe mig og andre borgere til større gennemsigtighed ved at svare på nedenstående, ikke udtømmende liste af punkter, som kunne drage ordentligheden i tvivl.

Punkt 1: Ved informationsmødet den 12. januar kom det frem, at projektansøgerne benytter samme, mindre konsulentfirma, PlanEnergi, som kommunen selv benytter i sit arbejde i Energisekretariatet. Konsulentfirmaet må derfor antages at have indgående indsigt i kommunens formelle og uformelle beslutningsgange og dermed i, hvordan en given sag bedst kan fremmes. Hvad har kommunen efterfølgende gjort for at sikre, at der ikke sker sammenblanding af interesser som følge af, at samme selskab rådgiver begge parter?

Annonce

Punkt 2: Ved et uformelt borgermøde i Lem den 28. april, hvor du selv var mødt op for at tale med lokale borgere om projektet, stillede én af deltagerne spørgsmålet om sammenhængen mellem nedgraderingen af Stauning Lufthavn og de nye møller i Tændpibe / Velling Mærsk. Spørgsmålet er stillet af andre før, blandt andet her i avisen. Når man ikke ved bedre, ser det jo ud, som om nedgraderingen skete netop for at give plads til de nye møller – og måske flere i Lem Kær? Det faktum, at lufthavnens bestyrelsesformand og formanden for kommunens teknik- og miljøudvalg er én og samme person, er yderligere egnet til at vække borgernes mistanker om underhåndsaftaler og urent trav. Der blev ikke svaret på spørgsmålet ved mødet, men vil du af hensyn til gennemsigtigheden besvare det nu?

Punkt 3: Ved mødet i Lem tilbød jeg på vegne af Danmarks nok førende forsker i energiplanlægning, Brian Vad Mathiesen, som jeg kender fra anden sammenhæng, at forskeren kunne deltage over videolink ved byrådets kommende temamøde om Lem Kær. Dette blev afvist med den begrundelse, at der allerede var truffet aftale med en energiforsker. Jeg spurgte, hvem det var - det kunne du angiveligt ikke huske. Ved mødets afslutning spurgte jeg dig på tomandshånd, om du ville finde navnet på vedkommende og oplyse mig om det inden temamødet. Dette blev afslået. Da jeg spurgte, hvorfor man ikke takker ja til Brian Vads tilbud, fik jeg et uklart svar, som handlede om forskerens holdninger (altså ikke hans videnskabelige kvalifikationer, men hans holdninger!). Som opfølgning, og igen for gennemsigtighedens skyld, vil jeg spørge, hvordan man sikrer, at de eksperter (af navn eller gavn), som medvirker ved temamødet, vil bidrage til reel oplysning af byrådet og ikke blot skal tjene til at underbygge ledende politikeres forudfattede positioner? Og da jeg tænker, at det næppe er fortrolig information, vil jeg gerne igen spørge, hvilke eksperter man vil invitere til mødet?

For god ordens skyld skal det siges, at jeg ikke har fantasi til at forestille mig, hvilke interesser enkelte politikere skulle have i at fremme et projekt som dette, når nu der er oplagte alternativer, som både generer natur og lokalsamfund langt mindre og giver bedre udnyttelse af den grønne energi. Ja, faktisk forstår jeg det slet ikke. Jeg håber og regner med, at du og dine politikerkolleger kommer til fornuft og tager projektet af bordet. Der er allerede brugt alt for mange kræfter på det – på Rådhuset og udenfor.


Ordentlighed handler også om gennemsigtighed – man skal ikke bare opføre sig ordentligt, der skal heller ikke kunne stilles spørgsmål ved, om det er tilfældet.

Annonce
Ringkøbing IF For abonnenter

Klar forstærkning til Ringkøbing IF: Tidligere topscorer er vendt tilbage til klubben

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing IF

En forstærket trup giver optimisme i Ringkøbing IF: Træneren tror på en plads i top fire

Vestjylland For abonnenter

Efter fire måneder åbner ulvezone igen: Noget kan tyde på, at mennesker og ulvehvalpe holdt sig væk - på nær en politianmeldelse

Skjern

Brand i mejetærsker spredte sig til mark

Debat

Klumme: Mellem os sagt - lad os være besværlige for hinanden

Tarm

34-årig mand uden kørekort snuppet i dansk bil med tyske nummerplader: Politiet fandt også stoffer på manden

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Fagchef ved kommunen: - Det er ikke nyt, at vi bruger sikkerhedsvagter

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Danmarks ambassadør i Tokyo: OL er hverken folkefest eller fuser

Vestjylland

Ulvedræber truet på livet: Mand dømt for truslerne

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Ringkøbing-Skjern

I weekenden vælter eleverne ind: Forstandere glæder sig til et efterskoleår med færre coronarestriktioner

Videbæk For abonnenter

Plejehjemsleder om brugen af sikkerhedsvagter: - Vi skal også passe på de andre beboere

Videbæk

Billig-arbejdstøj går på opkøb: Nu vil Spjald-virksomheden selv designe arbejdstøj

Annonce