Annonce
Debat

Lem Kær: Babylonske tårne eller bare "for meget af det gode"

Læserbrev: Jeg har nu boet i Ringkøbing-Skjern Kommune i godt fem år. To af mine børnebørn var blevet født her og jeg flyttede mod vest for at være en del af deres opvækst.

Flyttelæsset ankom,  som stormen Georg fejede hen over dette forblæste landskab. Siden kom søsteren, og hendes familie blev til fire. En nevø lånte huset og blev begejstret for egnen og huspriserne og flyttede fra Ballerup med familien på fem til kommunen og flere fulgte. Når vi nu laver folketælling i familien, så har den familie-sammenføring, som startede for 12 år siden, da min datter tog på højskole og forelskede sig, bragt i alt 16 nye indbyggere til kommunen.

Nu har vi købt hus. Om en måned flytter vi ind og vi glæder os over solcellerne på taget, som min elbil skal forsynes af. Vi kommer til at have udsigt over åbent land - måske. Vi kan nemlig med rædsel se op til 11 møller på størrelse med pylonerne på Storebæltsbroen rejse sig i Lem kær. Det er projekteret midt mellem tre småbyer.

Annonce

Et Power-to-X anlæg bør ikke etableres i et naturbeskyttet område, og kæmpemøller skal ikke klemmes ind mellem små landsbyer. Skal vi være et industriområde, når lokalplanen må tilpasses projektet?

I første omgang var det naturen, vinden, himmelhvælvet og dyrelivet, jeg forelskede mig i. Jeg forelskede mig også i det vestjyske menneskes natur. Som i alle gode forhold afløses forelskelse ofte af realisme, både hvad angår fortrin og bagsider.

Måske rummer denne erkendelse, at jeg må indse, at beslutningsprocesser handler om svært gennemskuelige magtforhold.

Hvordan det gik til, at Søndervig bukkede under for uskøn tilplastring af beton, kan man kun gætte på. Mere synligt er det, med forholdet mellem progressiv energipolitik og økonomiske interesser. Hvilke værdier styrer disse beslutninger? Grådighed? Velfærd?

Når jeg fra mit arbejde i Ringkøbing kører hjem til Velling, glæder jeg mig over de vindmøller, som i mange år har været med til at gøre vores kommune mere CO2-neutral. Godt for klimaet, godt at vi kan være stolte af det… men måske er vi på grund af manglende respekt for den lokale befolkning, ved at få "for meget af det gode".

Vi har svært ved at åbne munden, for naboen har job på Vestas.

Som psykolog ved jeg kun alt for godt, hvad det betyder for familier, når 300 medarbejdere fyres, men der er et åbenlyst demokratisk underskud, når vi ikke kan tale om det frit. Hvis den “anden statsmagt” , de store investorer, vil bet(v)inge sig ret til 11 babylonske vindmøller koblet sammen med anlægget power-to-X, så tilsidesættes borgernes daglige trivsel. Vi kan se frem til, at himmelhvælvet svinder ind, og et lysshow overtager, skygge- og lydgener, lugt og andet ubehageligt følger med.


Kære politikere, undlad at at træffe beslutninger på samme måde, som vestjyder kører i bil.


Kære politikere, undlad at at træffe beslutninger på samme måde, som vestjyder kører i bil. Vi har landets dårligste ulykkesstatistik: I Vestjylland ser det ud til, at manden med foden på gaspedalen har magten, skidt med vigepligt, "jeg skal frem”.

For fem år siden deltog jeg i en videokampagne “Flyt mod vest”. Hvor ville jeg dog gerne kunne fortsætte med at være ambassadør for Naturens Rige... 16 sjæle må da tælle på plussiden!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce