Annonce
Udland

Lektor: Toprådgivers bog kan presse Trump-støtter i rigsretssag

Leah Millis/Reuters
Donald Trumps tidligere sikkerhedsrådgiver John Bolton skriver i ny bog oplysninger, der kan belaste Trump.

Rigsretssagen mod Donald Trump kan blive mere problematisk for præsidenten, da flere senatorer i hans eget parti kan blive presset til at indkalde den tidligere sikkerhedsrådgiver John Bolton som vidne.

Det vurderer Niels Bjerre-Poulsen, der er lektor i amerikanske samfundsforhold og historie på Syddansk Universitet.

John Bolton skriver ifølge New York Times i sin kommende bog, at Donald Trump i august fortalte Bolton, at han ville fortsætte med at indefryse militærhjælp til Ukraine.

Hjælpen ville først blive frigivet, når Ukraine sagde ja til at hjælpe med en efterforskning af den tidligere amerikanske vicepræsident Joe Biden og hans søn, Hunter Biden.

Citaterne er bekræftet af John Boltons advokat.

Netop det spørgsmål er det ene af de to forhold, som Donald Trump er anklaget for i rigsretssagen.

Der er 47 demokrater i Senatet. For at kunne indkalde John Bolton som vidne, kræver det, at 51 ud af 100 medlemmerne i Senatet stemmer for.

Derfor skal fire republikanere stemme for at indkalde ham.

- De her oplysninger øger presset på den håndfuld republikanske senatorer, som demokraterne håber at vinde over for at kunne indkalde vidner i sagen, siger Niels Bjerre-Poulsen.

- Det bliver sværere for en del republikanske senatorer at blive ved med at finde på undskyldninger for ikke at indkalde vidner, siger han.

Niels Bjerre-Poulsen peger på, at 70 procent af befolkningen - ifølge meningsmålinger - vil have indkaldt vidner i sagen. Dermed er der et stort offentlig interesse i at få belyst sagen yderligere.

Samlet set kommer de nye oplysninger ifølge Niels Bjerre-Poulsen næppe til at rokke ved udfaldet af sagen.

For at afsætte Trump skal to tredjedele af Senatet - svarende til 67 medlemmer - erklære ham skyldig. Dermed skal 20 republikanere skifte side.

- For mange af de republikanske senatorer vil det koste deres politiske karrierer, hvis de stemmer mod Trump.

- Men hvis John Bolton skulle blive indkaldt og vidne, kan det måske få betydning for, hvordan sagen huskes. Det vil kunne påvirke udfaldet af præsidentvalget i november, siger Niels Bjerre-Poulsen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En 1. april uden narrehat - og det er ikke engang løgn

Du behøver ikke lede længere, kære læser; den er der ikke. Trods datoen kan du roligt regne med, at vi af hele vort journalistiske hjerte står inde for, at de artikler, vi har skrevet til dagens avis og DBRS.dk, er ganske sandfærdige. Traditionen med at narre læserne april er ellers lang og hæderkronet. En af de første aprilsnarre i dansk dagspresse blev bragt af en københavnsk avis, som 1. april 1914 kunne berette, at solen havde sovet over sig og var stået op ni minutter for sent. En af de mest mindeværdige var Roskilde Tidendes aprilsnar i 1976. Hundredevis af borgere stillede sig i kø efter at have læst overskriften "Roskilde Spritfabrik holder lavpris-udsalg på whisky-snaps indtil kl. 17.30 i eftermiddag". Historien lød, at spritfabrikken ved et uheld var kommet til at blande original skotsk whisky med dansk snaps. Spritfabrikken ville sælge blandingsproduktet for en tier per liter, og folk skulle selv medbringe dunke og spande til det, de købte. På Dagbladet har vi gennem mange år ikke haft nogen fast tradition for en aprilsnar. I år var vi dog allerede i februar begyndt at varme ideerne op til at genindføre den; læserne må jo også godt have det sjovt ind imellem. Vinterens voldsomme vandmængder var i spil som et omdrejningspunkt, men helt præcist hvad vi skulle narre læserne april med, var ikke blevet konkret. Det kunne for eksempel være blevet til en historie om, at eleverne på én af de lokale skoler nu blev sendt hjem på ubestemt tid, fordi deres skole var oversvømmet, og at undervisningen indtil videre skulle foregå via Skype. Det kunne måske godt have kaldt et smil frem - engang... Men den historie er ikke rigtig aprilsnar-materiale længere. I det hele taget er det for tiden svært at se det sjove i med vilje at bringe falske nyheder ind i folks daglige nyhedsstrøm. Uanset glimtet i øjet vil vi ikke risikere, at læserne mister tiltroen til det, vi skriver - og når man ser på virkeligheden lige nu, er der desværre alt for meget af den, som i sig selv er grotesk nok til at minde om en aprilsnar. Det skal dog ikke hindre os i stadig at fortælle virkelighedens pudsige og skæve historier; et smil varmer altid, og i krisetider har vi endnu mere brug for det. Men de smil, der er at finde i dagens avis, har altså - ligesom på alle årets andre dage - helt igennem hold i virkeligheden.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Annonce