Annonce
Udland

Lektor: Toprådgivers bog kan presse Trump-støtter i rigsretssag

Leah Millis/Reuters
Donald Trumps tidligere sikkerhedsrådgiver John Bolton skriver i ny bog oplysninger, der kan belaste Trump.

Rigsretssagen mod Donald Trump kan blive mere problematisk for præsidenten, da flere senatorer i hans eget parti kan blive presset til at indkalde den tidligere sikkerhedsrådgiver John Bolton som vidne.

Det vurderer Niels Bjerre-Poulsen, der er lektor i amerikanske samfundsforhold og historie på Syddansk Universitet.

John Bolton skriver ifølge New York Times i sin kommende bog, at Donald Trump i august fortalte Bolton, at han ville fortsætte med at indefryse militærhjælp til Ukraine.

Hjælpen ville først blive frigivet, når Ukraine sagde ja til at hjælpe med en efterforskning af den tidligere amerikanske vicepræsident Joe Biden og hans søn, Hunter Biden.

Citaterne er bekræftet af John Boltons advokat.

Netop det spørgsmål er det ene af de to forhold, som Donald Trump er anklaget for i rigsretssagen.

Der er 47 demokrater i Senatet. For at kunne indkalde John Bolton som vidne, kræver det, at 51 ud af 100 medlemmerne i Senatet stemmer for.

Derfor skal fire republikanere stemme for at indkalde ham.

- De her oplysninger øger presset på den håndfuld republikanske senatorer, som demokraterne håber at vinde over for at kunne indkalde vidner i sagen, siger Niels Bjerre-Poulsen.

- Det bliver sværere for en del republikanske senatorer at blive ved med at finde på undskyldninger for ikke at indkalde vidner, siger han.

Niels Bjerre-Poulsen peger på, at 70 procent af befolkningen - ifølge meningsmålinger - vil have indkaldt vidner i sagen. Dermed er der et stort offentlig interesse i at få belyst sagen yderligere.

Samlet set kommer de nye oplysninger ifølge Niels Bjerre-Poulsen næppe til at rokke ved udfaldet af sagen.

For at afsætte Trump skal to tredjedele af Senatet - svarende til 67 medlemmer - erklære ham skyldig. Dermed skal 20 republikanere skifte side.

- For mange af de republikanske senatorer vil det koste deres politiske karrierer, hvis de stemmer mod Trump.

- Men hvis John Bolton skulle blive indkaldt og vidne, kan det måske få betydning for, hvordan sagen huskes. Det vil kunne påvirke udfaldet af præsidentvalget i november, siger Niels Bjerre-Poulsen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Urimeligt gebyr på affald fra genbrugsbutikker

Læserbrev: Så blev der endelig offentligt røre omkring gebyr til genbrugspladsen for frivillige organisationer. Da vi i Kirkens Korshær Genbrug blev præsenteret for gebyret, var vi af den opfattelse, at det måtte bero på en misforståelse. Så vi sendte en ansøgning om fritagelse med henvisning til vores organisations formål, nemlig at indsamle midler til gavn for udsatte mennesker i Danmark blandt andet ved drift af varmestuer og væresteder. Desværre blev vores ansøgning om fritagelse ikke bevilget. Vi er cirka 40 frivillige, som hver uge gør et stort arbejde i den gode sags tjeneste med sortering og salg af donerede effekter fra borgere, som kunne have afleveret direkte til genbrugspladsen, som de har betalt gebyr for. Vi er meget taknemlige for det, som vi modtager til videresalg. Men vi er også nødt til at bruge genbrugspladsen i forbindelse med sortering, og altså nu betale gebyr for at kunne aflevere. Hvilket vi synes er urimeligt i vores situation. Vi i Kirkens Korshær Genbrug tilslutter os fuldt ud argumenterne fremført i læserbreve fra Blå Kors Genbrug og Plejehjemmets Venner vedrørende emnet og ønsker også, at dette gebyr for genbrugsbutikker med videre genbehandles i udvalg og byråd.

Annonce