Annonce
Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Foto: Bo Amstrup/Scanpix
Den ene af to mænd, der onsdag eftermiddag blev varetægtsfængslet i en sag om blandt andet skænding af 84 gravsten i Randers, er 38-årige Jacob Vullum Andersen fra Hobro, som har en ledende rolle i Den Nordiske Modstandsbevægelse - også kendt som Nordfront.

Randers: Politiet mistænker et 38-årigt ledende medlem af den nynazistiske organisation, Den Nordiske Modstandsbevægelse, for at medvirke til at overhælde 84 jødiske gravsten på en kirkegård i Randers med grøn maling. Det kom frem ved et grundlovsforhør i retten i Randers onsdag eftermiddag.

Der er tale om den 38-årige Jacob Vullum Andersen, der er såkaldt redeleder i organisationen, som betegner sig som en revolutionær nationalsocialistisk kamporganisation. Han blev anholdt tirsdag klokken 18.15, og var i retten onsdag iklædt en armygrøn striktrøje, outdoorbukser med sidelommer samt militærstøvler, mens den 27-årige - en mand fra Randers - var iklædt sorte træningssko, lyse cowboybukser og en grå hættetrøje. Den 27-årige blev ligeledes anholdt klokken 18.15.

De to mand er desuden sigtede for have begået hærværk på en bygning tilhørende Sparekassen Kronjylland i Randers.

Annonce

Racismeparagraf og organiseret hærværk

I og med, at politiet mener, at den 38-årige og hans 27-årige formodede medgerningsmand havde til hensigt at forhåne en bestemt befolkningsgruppe, er de også er sigtet for at overtræde straffelovens paragraf 266 b. Denne paragraf kaldes populært racismeparagraffen. Også hærværksparagraffen blev brugt i sammenhæng med paragraf 81 stk 6. Paragrafferne handler tilsammen om betydeligt og organiseret hærværk, begået med baggrund i en andens tro, race eller lignende.

Dørene blev lukkede ved grundlovsforhøret, hvorfor offentligheden ikke havde mulighed for at høre de to sigtedes forklaringer. De to mænd blev ved grundlovsforhøret varetægtsfængslet i fire uger frem til 11. december. Begge nægter sig skyldige, og begge kærede afgørelsen om varetægtsfængsel til landsretten.

Fund af olivengrøn maling

Dommer Marianne Sonne fortalte i forbindelse med kendelsen om varetægtsfængsling i sagen, at den begrundede mistanke havde baggrund i fund af olivengrøn maling på beklædningsgenstande hos begge de sigtede. Desuden blev der fundet en pensel med rester af olivengrøn maling, samt to pakker balloner med rester af grøn maling.

Udover det belastende malingsfund havde Østjyllands Politi fundet en sms-samtale mellem de to sigtede på den 27-åriges mobil, som netop handler om maling i en ballon.

Desuden mente dommeren, at de sigtede personer på fri fod ville have mulighed for at påvirke eller advare andre i forbindelse med opklaring af sagen. Da der tillige er en strafferamme for hærværk på op til seks år, vurderede dommeren ikke, at fire ugers varetægtsfængsling var ude af proportioner.

- Det er ikke småtterier det her, sagde hun.

Har udtalt sig om hærværket

Den varetægtsfængslede Jacob Vullum Andersen udtalte tidligere på ugen til TV2 Østjylland i en kommentar om gravskændingerne i Randers:

- Fra organisationens side har der ikke været givet ordre om iværksættelse af disse aktioner. Om enkeltpersoner, om de måtte være en del af Modstandsbevægelsen, sympatisører eller helt udenforstående, har benyttet dagene omkring årsdagen for Krystalnatten til at aktionere mod jøder og jødisk magt, ved vi ikke.

Derudover sagde han:

- Med hensyn til Modstandsbevægelsens propaganda kan det være svært at sige, om dette er opsat af organisationens medlemmer eller støtter, da enhver, som henvender sig, kan købe propaganda til eget brug.

Lukkede døre

Det var anklageren, som anmodede om lukkede døre af hensyn til sagens opklaring, og dommeren valgte på trods af den samlede presses protester om sagens betydning at lukke dørene med ordene:

- Jeg kan tiltræde, at sagen har en betydelig offentlig og samfundsmæssig interesse, men sagens opklaring vejer tungere og jeg vælger derfor at lukke dørene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Pårørende til trafikdræbt er fundet

Læserbrev

Læserbrev: Lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen

Læserbrev: Indlægget “Lad der ikke gå sognepolitik i sagen” om Innovests husning af de kommunale arbejdspladser havde nogle gode pointer, der førte til den rigtige konklusion i et dilemma. Der savnes nogle tal på økonomien, og jeg kan betvivle, kommunalbestyrelsen har det vigtigste; det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede omsætning i detailhandelen. Butikkerne vil miste omsætning. Ikke blot til nabobyerne, men også til storcentrene i de større byer og til netbutikkerne udenfor kommunen. Det vil koste arbejdspladser, give tomme butikslejemål og tomhed i bymidten. Så på den måde et paradoks, når et erhvervscenter er omdrejningspunktet for at trække kunderne væk fra de små lokale erhvervsdrivende. Vi har jo lige fulgt kampen for købmanden i Stauning, og her er det så i større målestok. Du kan blot se til Esbjerg, hvad det har betydet i Kongensgade, at kontorer er flyttet på havnen. Og omvendt, hvad de gør i Billund for at trække folk til midtbyen. Så byrådet bør have det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede detailomsætning i kommunen med i ligningen. Det er ikke nok med en kort tilbagebetalingstid på investeringen i Excel-arket. Så jeg er enig med Jacob Agerbo i, at der ikke skal gå sognepolitik i sagen. For det handler ikke kun om finansiering og besparelser, men også om tabt detailhandel. Ikke “bare” i Skjern midtby. Men i kommunen. For der ingen garanti for, at omsætningen affødt af butiksdøden bliver i Skjern/Tarm, eller for den sags skyld i kommunen. Så derfor vedkommer det også borgerne udenfor Skjern ... Så herfra skal opfordringen lyde; lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen.

Skjern

Innovest II droppet: Byråd vil hellere renovere Skjerns gamle rådhus

Annonce