Annonce
Skjern

Lauge Bonde-sagen: Nye spørgsmål på vej fra regionsrådet

Foto: Christian Baadsgaard
Dansk Folkepartis regionsrådsmedlem Steen Thomsen vil have aftalen med 3F taget op til genforhandling.

BORRIS: Regionsrådsformand Anders Kühnau kan vente sig nye spørgsmål i Lauge Bonde-sagen, efter at han har svaret de seks partier, at 3F ikke brugte data fra adgangskontrollen på Gødstrup-byggepladsen, men derimod havde observeret færdslen fra en anden bygning.

Det er Dansk Folkepartis regionsrådsmedlem Steen Thomsen, der har formuleret nye spørgsmål, for han mener at det er grotesk, at 3F kan sidde på et kontor ved regionens byggeplads og observere hvilke biler, der kører ind på byggepladsen og så true med konflikter for at få en overenskomst igennem, når nu Lauge Bondes firma har en lovlig overenskomst og gennem 18 år har været medlem af Kristelig Arbejdsgiverforening.

- Det er jo tydeligvis, fordi de kører ind på regionens byggeplads i Gødstrup, at det sker. Lauge Bonde har jo kunnet køre rundt landet i 18 år, uden at fælden er klappet, siger Steen Thomsen.

Derfor vil han spørge regionsrådsformanden, om det er muligt at tage aftalen med 3F op til genforhandling for at få præciseret det egentlige formål. Grunden til, at 3F fik en social klausul på byggepladsen, var for at undgå social dumping, uorganiseret og underbetalt arbejdskraft.

Det formål støtter Steen Thomsen op om, men aftalen skal ikke bruges til at få lovligt organiserede virksomheder over på andre overenskomster.

Hvis ikke regionsrådsformanden vil genforhandle aftalen med 3F, vil Steen Thomsen spørge, om der er nogen mulighed for juridisk at sikre, at fagforeninger ikke bruger regionens byggepladser til at true lovligt organiserede virksomheder, blot fordi de er blevet spottet på byggepladsen.

Alle borgerlige partier i regionsrådet står bag de nye spørgsmål. Kristendemokraternes regionsrådsmedlem Marianne Karlsmose, der også var afsender på det første spørgsmål, mener, at den type sager ikke må gentage sig.

- Næste gang, der bliver spurgt om sociale klausuler på en af regionens byggepladser, er der noget fra den her sag, som vi skal have fokus på, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Udbud af ambulancekørsel: Den gode idé opstår i samarbejdet

Læserbrev: I løbet af januar tager Region Midtjylland vigtige skridt i retning af at fastlægge fremtidens ambulancekørsel, når der tages stilling til det kommende udbud af kørslen. Der er meget på spil i regionsrådets måde at skrue udbuddet sammen på: Grundlæggende spørgsmål om, hvilken pris og kvalitet borgerne kan få for skattekronerne i de kommende år, og mulighederne for at bruge offentlig-privat samarbejde som driver for innovation i den offentlige sektor. I disse år går en stor generation på pension med udsigt til at leve længere, og færre er tilbage til at forsørge flere. Lige som vi står overfor udfordringer med at få sundhedskronerne til at række, fordi folk lever længere, og flere får kroniske sygdomme. Der er med andre ord grundlag for at tænke nyt og bruge det store potentiale, der ligger i samarbejdet mellem sektorerne, til at få mere for pengene og levere ny og innovative løsninger. De gode ideer og intelligente løsninger på sundhedsområdet er allerede mange – og regionerne er grundlæggende gode til at række ud til offentlig-privat samarbejde i udviklingen af nye innovative teknologier og måder at løse sundhedsudfordringen på. Historisk gælder det også indenfor det akutte og det præhospitale område, hvor vi har set forsøg med el-køretøjer, kunstig intelligens, stabilisering eller færdigbehandling af KOL-patienter. Og mange nye tiltag er for længst implementeret, som for eksempel den elektroniske patientjournal, der optimerer patientforløbet, eller EKG taget allerede i ambulancen, som sikrer, at hjertepatienter kommer til det rigtige hospital. Langt flere bliver i dag hjulpet hurtigere og bedre, fordi den fælles innovation fungerer. Region Midt står overfor de kommende udbud på ambulanceområdet, og her har regionen gode muligheder for at stille krav i udbud til andet og mere end blot økonomien. Udbud bliver dermed en vej til at omsætte innovationen og de smarte løsninger hos leverandørerne til realitet til gavn for borgerne. Man behøver ikke se længere end til Norge, hvor flere kommuner gik sammen om at stille krav om CO2-neutrale byggepladser til leverandørerne i forbindelse med et stort fælles byggeri. På den måde kommer offentlige økonomiske muskler i spil og bliver en driver for innovationen. På samme måde har Region Midtjylland med udbuddet gode muligheder for at skubbe på innovation på sundhedsområdet til patienternes og borgernes fordel.

Annonce