Annonce
Skjern

Lauge Bonde-sagen: Nu har regionsrådsformand svaret på seks partiers spørgsmål

Foto: Christian Baadsgaard
Seks partier har nu fået svar fra regionsrådsformanden i Lauge Bonde-sagen. Formanden mener ikke, at regionen har noget med sagen at gøre.

BORRIS: 3F har ikke brugt data fra portkontrollen ved sygehusbyggeriet i Gødstrup til at kontrollere virksomheders overenskomster. Der er heller ikke søgt eller givet aktindsigt i data om firmaet Lauge Bonde. Således har regionens adgangskontrol ikke været anvendt i den pågældende sag.

Det fastslår regionsrådsformand Anders Kühnau (S) i et svar til de seks partier, der har stillet spørgsmål om Lauge Bonde-sagen.

Partierne ville vide, om portkontrollen var blevet misbrugt af 3F til at presse overenskomster igennem med virksomheder, der er lovligt organiserede i andre forbund.

Lauge Bondes medarbejdere skulle passere adgangskontrollen på byggepladsen for at komme ind til et møde på projektet ved hospitalskirken, som opføres af Snejbjerg Menighedsråd, og som ikke er en del af det øvrige sygehusbyggeri. Det var her, at virksomheden blev spottet, men det var altså ikke fra selve adgangskontrollen, men fra en bygning i nærheden.

"3F har en bygning udenfor portområdet, og det er derfra, at de har kunnet observere, hvilke firmaer der kørte ind og ud af porten", skriver Anders Kühnau i sit svar.

Da Gødstrup-byggeriet blev sat i gang, fik 3F en social klausul af regionsrådet. Den skulle hindre social dumping, og at underbetalte håndværkere gik rundt på pladsen, og det er til det formål, klausulen er givet, og ikke at 3F skal gå på hugst blandt virksomheder, der som Lauge Bonde er medlem af Kristelig Arbejdsgiverforening, mente partierne bag spørgsmålet.

Sagen, der har fået en massiv bevågenhed, er dog ikke slut med regionsrådsformandens svar. Nu venter beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S), som skal svare på, hvad han mener om 3Fs opførsel i sagen. Det er Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen, der har stillet spørgsmål til ministeren, ligesom han tidligere har gjort i sagen om 3Fs metoder i Kastrup Lufthavn, hvor ansatte, der ikke var medlem af fagforeningen, blev truet og chikaneret af de øvrige medlemmer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Udbud af ambulancekørsel: Den gode idé opstår i samarbejdet

Læserbrev: I løbet af januar tager Region Midtjylland vigtige skridt i retning af at fastlægge fremtidens ambulancekørsel, når der tages stilling til det kommende udbud af kørslen. Der er meget på spil i regionsrådets måde at skrue udbuddet sammen på: Grundlæggende spørgsmål om, hvilken pris og kvalitet borgerne kan få for skattekronerne i de kommende år, og mulighederne for at bruge offentlig-privat samarbejde som driver for innovation i den offentlige sektor. I disse år går en stor generation på pension med udsigt til at leve længere, og færre er tilbage til at forsørge flere. Lige som vi står overfor udfordringer med at få sundhedskronerne til at række, fordi folk lever længere, og flere får kroniske sygdomme. Der er med andre ord grundlag for at tænke nyt og bruge det store potentiale, der ligger i samarbejdet mellem sektorerne, til at få mere for pengene og levere ny og innovative løsninger. De gode ideer og intelligente løsninger på sundhedsområdet er allerede mange – og regionerne er grundlæggende gode til at række ud til offentlig-privat samarbejde i udviklingen af nye innovative teknologier og måder at løse sundhedsudfordringen på. Historisk gælder det også indenfor det akutte og det præhospitale område, hvor vi har set forsøg med el-køretøjer, kunstig intelligens, stabilisering eller færdigbehandling af KOL-patienter. Og mange nye tiltag er for længst implementeret, som for eksempel den elektroniske patientjournal, der optimerer patientforløbet, eller EKG taget allerede i ambulancen, som sikrer, at hjertepatienter kommer til det rigtige hospital. Langt flere bliver i dag hjulpet hurtigere og bedre, fordi den fælles innovation fungerer. Region Midt står overfor de kommende udbud på ambulanceområdet, og her har regionen gode muligheder for at stille krav i udbud til andet og mere end blot økonomien. Udbud bliver dermed en vej til at omsætte innovationen og de smarte løsninger hos leverandørerne til realitet til gavn for borgerne. Man behøver ikke se længere end til Norge, hvor flere kommuner gik sammen om at stille krav om CO2-neutrale byggepladser til leverandørerne i forbindelse med et stort fælles byggeri. På den måde kommer offentlige økonomiske muskler i spil og bliver en driver for innovationen. På samme måde har Region Midtjylland med udbuddet gode muligheder for at skubbe på innovation på sundhedsområdet til patienternes og borgernes fordel.

Annonce