x
Annonce
Navne

Lars Egelund skriver mindeord over Ole "Bogart" Michelsen

Det ciné- og frankofile Danmark har meget at takke den populære og sympatiske elegantier Ole Michelsen for, skriver Lars Egelund. Arkivfoto: Brian Dixen
Ole "Bogart" Michelsen, var blandt andet til stor inspiration for den franske filmklub Ciné France i Ringkøbing Bio.

IN MEMORIAM: Ole Michelsen, den tidligere DR-vært i filmprogrammet "Bogart", døde i fredags 79 år gammel.

Som en anden fransk Michelin-guide - der på det gastronomiske alter hvert år lader stjerner dryppe ned i meriterende restauranters turban - lettede han i årene 1985-2002 i sine tv-anmeldelser på sin Borsalino hat for danske og udenlandske premierefilm i de danske biografer.

Åbenlyst subjektiv var han; men anmeldelserne var altid serveret velbegrundet og med charme. Og altid med en umiskendelig faible for fransk filmkunst, sprog og 'savoir faire & vivre'.

Annonce

As Time Goes By

Navnet på Ole Michelsens program var naturligvis en slet skjult hentydning til hovedrolleindehaveren i kultfilmen "Casablanca", Humphrey Bogart. Ligesom uddelingen af anmelderens Borsalino-hatte altid skete til toner af legendariske "As Time Goes By" fra Michelsens yndlingsfilm.

Som ungt menneske droppede Ole Michelsen i 1966 sine universitetsstudier, drog til Paris, og håbede og satsede på en karriere inden for fransk film. Fik blandt andet et lærlingejob som instruktørassistent hos legendariske Jean-Pierre Melville på filmen "Storgangsterens sidste kup".

Her tilegnede han sig et for en dansker overordentligt flot fransk, ligesom han i såvel stil som tankesæt faldt mere i synk med gallisk elegance end med dansk øllebrød. À la den som en vis fransk Stéphane Audran stifter bekendtskab med i Gabriel Axels Oscarbelønnede filmatisering af Karen Blixens "Babettes Gæstebud".

Bogards dæmoner

Men ligesom baronesse Blixen vendte også Ole Michelsen efter år udenlands hjem til sit fædreland. Hun fra et kuldsejlet kaffeeventyr i Kenya, han efter en tragisk trafikulykke i 1969 i Paris, hvor han mistede sin unge hustru, Nina.

Meget senere, i 2009, blev han ramt af endnu en tragedie, da hans unge, og eneste datter, skuespilleren Trine, som han havde været alenefar for, døde af kræft.

Samme år modtog Monsieur "Bogart" en velfortjent dansk Æres-Robert for sit virke for fransk film herhjemme.

Ole Michelsen er forfatter til flere bøger og var i alle årene efter Bogart-perioden en efterspurgt foredragsholder vedrørende sin filmkarriere og om sorgbearbejdelse. Samt om sit alkoholmisbrug, som han åbent taler om i bogen "Den dansende dæmon”, der udkom i 1999. Og da han, med hjælp udefra, var kommet ud af sin afhængighed, var han i en periode, som underviser, tilknyttet et behandlingssted for alkoholmisbrugere.

Bogard på fransk visit

Samme år sagde Ole Michelsen, trods stort arbejdspres, ja til at gæsteforelæse om filmfestivalen i Cannes for en større gruppe danske gymnasielærere. Fransklærerforeningen havde arrangeret et tre-dages efteruddannelseskursus i anvendelsen af film i franskundervisningen.

Kurset var henlagt til Ringkøbing, der havde konferencefaciliteter på Hotel Fjordgården, og desuden rådede købstaden om for- og eftermiddagen over en disponibel Ringkøbing BIO (biografen, der dengang lå i Nygade/Gågaden, oven på købmand Nørrehus).

Nogle læsere husker måske, at danske biografer netop i de år havde svært ved at få os danskere væk fra tv-skærme og videoafspillere proppet med VHS-bånd og låne-spillefilm.

Biograf-Veras varme kaffe

Men Ole Michelsen, og andre pinger fra den danske filmbranche, der var fulgt med "Bogart" helt herovre vestpå - som det hedder på østdansk - var nok en kende overraskede, da de i den gamle biograf mødte en flok fransklektorer bænket på polstrede spisebordsstole ved lange borde, og med varm termokaffe i kopperne, skænket af fru biografdirektør Vera 'herself'.

Men de tog det med et smil og følte sig velkommen, sagde de.

Vi hørte i tre tætte dage om Cannes gyldne palmer og fransk nybølgefilm. Vi så film i lange baner, og glædede os til, med nye ideer 'en masse' igen at møde vores franskelever ude på landets gymnasier.

På kursets dag to blev kaffekopperne dog, på Ole Michelsens opfordring, skiftet ud med røde franske dråber i glas på fod. Selv foretrak den tidligere alkoholiker dog, som han sagde ukunstlet, og med sin karakteristiske Bogart-charme: - "Jeg tror, jeg bli’r på kaffevognen…".

En helt personlig tak skal lyde til Ole "Bogart" Michelsen, for den inspiration han i flere år var i forbindelse med drift og repertoirevalg i den franske filmklub Ciné France i Ringkøbing Bio. I en årrække mødtes omkring hundrede cinefile vestjyder efterår, vinter og tidligt forår til fem-seks franske fredags-film-eftermiddage.

Morale: Husk at det ikke er alle byer af Ringkøbings størrelse, der er så heldige, at have en biograf. Og tilmed med to sale! Det forpligter. Film skal nemlig ses i biografen!

Det ciné- og frankofile Danmark har meget at takke den populære og sympatiske elegantier for.

Annonce
Annonce
Ringkøbing

Mor til fire: - Det er op til mig at vælge, om jeg sender mine børn afsted

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Liveblog: 5071 danskere testet positiv for corona - men smittetallet kan være op til 70 gange højere

Vestjylland

Regionsrådsformand: Situation i Holstebro er så alvorlig at patienter må sendes til andre hospitaler

Annonce