Annonce
Danmark

Langt værre end ventet, siger overlæge: 776 i Region Midtjylland er ramt af svære covid-19-senfølger

Maria Bruun Fanø fra Sattrup ved Østbirk er en af de 776 personer i Region Midtjylland, der indtil videre i år er blevet tilknyttet en udredning for senfølger. Lige nu kalkulerer Aarhus Universitetshospital i Skejby og Regionshospitalet Herning med, at det samlede tal vil vokse til i alt 1000 inden årsskiftet. Foto: Ludvig Dittmann
Hos covid-19-senfølgeklinikken på Aarhus Universitetshospital i Skejby modtager man patienter i alle aldersgrupper, men de ser mange yngre mennesker. Årsagen til sammensætningen af symptomer er stadig ukendt og dermed jokeren.

Region Midt: 776. Det er det registrerede antal personer i Region Midtjylland, der indtil videre i år er blevet tilbudt en udredning hos Aarhus Universitetshospital i Skejby eller Regionshospitalet Herning som følge af svære covid-19-senfølger.

På Skejby Universitetshospital kan overlæge ved covid-19-senfølgeklinikken Berit Schiøttz-Christensen fortælle, at omfanget af svært ramte midtjyder er større og situationen dermed generelt langt værre end forventet.

- Under første bølge hørte vi meget om antallet af indlagte. Nu er der mange, der kommer med senfølger, og vi skal nok regne med at nå op på 1000 svære senfølge-tilfælde i år. Jeg synes, det er et højt tal, siger hun.

Annonce

Henvises efter tre måneder

Hos covid-19-senfølgeklinikken ser man patienter i alle aldersgrupper.

Berit Schiøttz-Christensen forklarer, at mange er under 30 år. Hos kvinder ligger medianalderen på 44 år, mens den er 55 år hos mandlige senfølge-patienter.

- Det er yngre mennesker, der er ramt. For at komme til vores klinik skal folk henvises gennem deres egen læge. Kriteriet er, at de skal have haft covid-19, og det kræver en positiv pcr-test eller en antistoftest, hvor corona kan påvises. Og så skal de have haft symptomer i cirka tre måneder. Symptomerne skal være opstået efter, at de blev smittet, forklarer Berit Schiøttz-Christensen.


Symptomkomplekserne kan udover på det kognitive også ligge på det fysiske. Her oplever vi patienter, der har svært ved at få luft, uden at der synes at være en grund til det.

Berit Schiøttz-Christensen


Grænsen på tre måneder, førend man kan blive lukket ind på klinikken, er fastlagt ud fra de erfaringer, man indtil videre har indsamlet.

- Vores erfaringsgrundlag er, at mange oplever symptomerne falde til ro i løbet af nogle uger efter, at de har haft infektionen, forklarer Berit Schiøttz-Christensen.

Annonce

Kognitive forstyrrelser

Hun og personalet på Skejby Universitetshospital oplever en hel række svære symptomer hos de henviste patienter. Det kan være kognitive forstyrrelser såsom lyd- og lysfølsomhed og besværligheder med at huske og strukturere dagen.

Senfølgeklinikken: Forundersøgelser og opfølgning

Når patienter ankommer til covid-19-senfølgeklinikken på Aarhus Universitetshospital i Skejby, går man i gang med at afklare, om personerne er ramt af senfølger, eller om der er tale om en anden sygdom, der gemmer sig inde bag symptomerne.

I det indledende forløb bliver patienterne undersøgt for organskader. Der bliver kigget på, om der er noget galt i hjertet, med nervesystemet og musklerne. Er det ikke tilfældet, kan Berit Schiøttz-Christensen og team gå videre med udredningen for senfølger.

Alle, der har været i kontakt med sygehusvæsenet og senfølgeklinikken med reference til covid-19, bliver spurgt, om de løbende vil udfylde et spørgeskema. Meningen er at følge patienterne i en to-årig periode og trække viden og læring ud af tilbagemeldingerne.

- Langt de fleste oplever, at de ikke fungerer i hverdagen. Nogle er deltids- eller fuldtidssygemeldt. Symptomkomplekserne kan udover det kognitive også ligge på det fysiske. Her oplever vi patienter, der har svært ved at få luft, uden der synes at være en grund til det. Altså uden der er noget galt med lungerne, fortæller Berit Schiøttz-Christensen.

Nogle oplever også lugte- og smagsforstyrrelser og bliver henvist til enten Flavour Klinikken i Holstebro, der udreder forstyrrelser i lugte- og smagssansen, eller til øre-, næse- og halslæger.

Annonce

Fortsat ny viden

Indtil videre, forklarer Berit Schiøttz-Christensen, er det sammensætningen af senfølger, der overrasker fagpersonalet.

- Den form for symptom-sammensætning oplevede vi ikke inden covid-19, og årsagen er stadig ret ukendt. Med omfanget af senfølger indsamler vi dog hele tiden ny viden, siger Berit Schiøttz-Christensen.

Hun fortæller, at der kan være lang vej tilbage - særligt for dem, der i forvejen er ramt af en kronisk sygdom.

- Vi ved, at nogle, grundet symptomerne og den situation, de kommer med, har sværere ved at komme tilbage til en almindelig hverdag. Det kan altså komme til at få en større indflydelse på deres liv, for de kommer i forvejen ikke med så stort overskud, og der er i de tilfælde større risiko for, at man får sværere ved at opretholde sit funktionsniveau, forklarer hun.

Berit Schiøttz-Christensen siger generelt til sine patienter, at ting tager tid. Mere kan hun som udgangspunkt ikke sige om det videre forløb og i forhold til at blive rask igen.

- Vi håber, de bliver raske, og vi ser heldigvis, at langt de fleste bliver bedre, siger hun.


Vi håber, de bliver raske, og vi ser heldigvis, at langt de fleste bliver bedre, siger hun.

Berit Schiøttz-Christensen


Berit Schiøttz-Christensen, overlæge ved covid19-senfølgeklinikken på Aarhus Universitet, medvirkede tirsdag i et indslag hos Radio4 Morgen, hvor hun fortalte om det store pres på klinikken og de månedlange ventelister. Lyt med her.

Senere i Radio4 Morgen stillede senfølgeramte Lone Weiglin fra Risskov i Aarhus op. Hun blev smittet med corona sidste år, kom oven på igen, men nu er hendes krop i konstant smerte. Lyt til indslaget her. 

Radio4 Morgen taler onsdag med Henrik Gottlieb Hansen, der er formand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland. Han vil rigtig gerne noget ved de lange ventetider, som regionen har set på senfølgeklinikkerne den seneste tid. Hør det interview lige her:


Annonce
Annonce
Skjern

700 læsere har talt: Her er en skole bedst placeret i Skjern

Ringkøbing Håndbold For abonnenter

Karakterer og videoanalyse: To spillere fik et 10-tal - men overmagten endte med at blive for stor

Vestjylland

Hans trailer hoppede af krogen

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Ringkøbing-Skjern

Stigende madpriser på vej: Priser på kunstgødning og sprøjtemidler stryger gennem loftet

Hvide Sande For abonnenter

Læser er bekymret for udrykningskøretøjer ved ny smal vejstrækning: Ambulance sad fast

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Ringkøbing

Venstre-kandidater siger nej til Vestas: Der skal ikke være tung trafik på V. Strandsbjerg

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Navne

Manden bag genopretningen af Skjern Å er død: Fik hjertestop, mens han sov

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Ringkøbing

Flere års uenighed er blevet til enighed: I år kommer der julelys i Nygade Nord

Annonce