Rejser

Langeland: Færdigpakket naturoplevelse til børnefamilier

Lisbeth Reuss foran et af sine sheltere ved Hønsebjerggård. Foto: Privat
Lisbet Reuss på Nordlangeland vil gøre det nemt for børnefamilier at komme ud i naturen.

Det kan være besværligt - og dyrt - at komme ud i naturen, hvis man skal overnatte og lave mad.

Telt, soveposer, liggeunderlag, kogegrej og andet udstyr - store indkøb, hvis man skal have det udstyr, der skal til for at "overleve" i naturen.

Derfor har Lisbet Reuss skabt et feriekoncept, som tilbyder familier en bæredygtig naturoplevelse med alt tilrettelagt og alt det nødvendige udstyr, som ovenikøbet fragtes til overnatningsstedet.

Lisbet Reuss kalder sig selv for friluftslivets svar på rengøringshjælp og vinduespudsning.

Hun flyttede for tre år siden med sin mand Thomas Borum Reuss til Hønsebjerggård på Houvej tæt på Lohals på Nordlangeland, og nu kender hun naturen omkring Hønsebjerggård som sin egen bukselomme, så hun kan skræddersy en naturoplevelse, så den passer til hver enkelt familie og deltagernes alder.

Hun tilrettelægger individuelle vandreruter, som er tilpasset de deltagende børns alder, og indlægger små opgaver og eventyr undervejs.

- De fleste tilrettelagte vandreture opererer med dagslængder på 20 kilometer, men det kan man jo ikke byde børn, siger Lisbet Reuss.

Ud i naturen

Lisbeth Reuss driver sin turvirksomhed Quest på ejendommen Hønsebjerggård på Houvej tæt på Lohals.

Tæt på ejendommen ligger Bræmlevænget og Mørkholm Skov, hvor man kan møde det sjældne sorte egern.

Der er heller ikke langt til til Lohals Strand og Hou Nordstrand. Se mere på www.quest.nu.

Valgfri overnatning

Familierne kan selv vælge, hvordan de vil overnatte. Lisbet Reuss har selv nogle sheltere, og Naturstyrelsen har også stillet sheltere op i området. Men man kan også vælge bed and breakfast. Og i skovene omkring Hønsebjerggård har Naturstyrelsen nogle steder tilladt fri overnatning i telt.

- Mange familier er overraskede over, hvor intens en oplevelse det kan være at opholde sig i naturen med sine børn i 24 eller 48 timer.

- Det har jeg oplevet med mine egne børn, og det vil jeg gerne give videre.

En færdigpakket tur for en familie med to voksne og to børn fra fredag til søndag med tilrettelagte ruter, måltider, der er klargjort til bålet, brænde og alt det andet nødvendige udstyr koster 3000-3500 kroner.

Lisbet Reuss arrangerer også kortere ture, for eksempel en vandretur, der afsluttes med bålmad, eller en aften ved bålet plus overnatning.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Inden ny serie: Anders Aggers interview med 12-årig går viralt i Mellemøsten

Klumme

Den dag, Munk knækkede farvekoden: Drengebørn skal da have lyserødt tøj på

Hvide Sande

Stræk og bøj: Strandfitness giver en god start på dagen

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Videbæk

Vin og vejr: Lokal vinavler er foreløbig rigtig godt tilfreds med den danske sommer

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Ringkøbing For abonnenter

Planen var at blive elektriker - men nu er planterne blevet et livsværk

Sommerland

Forundringens Have udfordrer sanserne: Smid skoene, luk øjnene, spis ukrudt og gå ind i en livmoder

Annonce