Hvide Sande

Landskabskikkert: Lyt til en vestjysk udsigt

Erik Enevoldsen gør klar til et kig i den magiske kikkert. Til venstre Inge Agnethe Tarpgaard, til højre Kr. Mose Sørensen og bagest kikkertens ophavskvinde, Sofie Maj Thomsen. Foto Jørgen Kirk.

En ny landskabskikkert, der stilles op i Hvide Sande, skal udfordre klassiske billeder og fortællinger i turismen og eksperimentere med vore sanser.

HVIDE SANDE: Du står ved nedgangen til havet et sted på Vestkysten; solen er ved at gå ned, og et gyldent lys ligger over klitter og marehalm.

Langsomt drejer du dig 360 grader rundt, og får øje på Lyngvig Fyr i baggrunden - så ved du, hvor du er!

I baggrunden hører du til gengæld en masse desorienterende lyde; nogle genkender du - en turist-fiskeauktion i Hvide Sande, motoren på en fiskekutter. Andre er sværere at stedfæste - et væv af stemmer og lyde, der virker bekendte, uden at du helt kan sige, hvor de stammer fra.

Og det er helt bevidst, at der ikke er direkte sammenhæng mellem billeder og lyde, fastslår Sofie Maj Thomsen, ph.d.-studerende ved Afdeling for Antropologi ved Aarhus Universitet.

For både den visuelle oplevelse af at stå i klitterne neden for Lyngvig Fyr og lydene findes inden i en helt speciel "kikkert" - en "landskabskikkert", kalder Sofie Maj Thomsen den.

Kikkerten skal udfordre de klassiske billeder og fortællinger i turismen ved at eksperimentere med vore sanser. Turistoplevelser er nemlig ikke kun harmoniske, men rummer også det fragmenterede og modsætningsfulde, siger hun.

Sofie Maj Thomsen viser Erik Enevoldsen, hvordan kikkerten skal betjenes, når man skifter mellem de forskellige panoramabilleder.

Overflod af kontraster

Sofie Maj Thomsen er en del af forskergruppen Rethinking Tourism in a Coastal City ved Aarhus Universitet, der arbejder på at udvikle den danske kystturisme i nye retninger.

Mange studier af turisme peger på, at turister er optaget af det autentiske; de drages mod "det ægte" og det, der ikke er iscenesat, når de besøger fremmede steder, fortæller Sofie Maj Thomsen.

Men hvad er egentlig autentisk?

- Med kikkerten udfordrer og undersøger vi de "ægte" oplevelser guidet af lokale blikke, siger hun.

Sofie Maj Thomsen har allieret sig med de lokale fotoentusiaster Erik Enevoldsen, Kr. Mose Sørensen, Irina Lange og Inge Agnethe Tarpgaard, og de har leveret fotos, som så er kombineret med lydbidder, optaget af lydkunstneren Jonas Kirkegaard.

Det hele er proppet ind i noget, der til forveksling ligner en gammel landskabskikkert - men som altså fører en helt andre steder hen, end man forventer.

Holdet bag kikkerten - fra venstre Inge Agnethe Tarpgaard, Sofie Maj Thomsen, Erik Enevoldsen og Kr. Mose Sørensen. Irina Lange, der også har taget billeder til kikkerten, mangler dog.

Opstillet i området

Billederne er taget forskellige steder i kommunen - havnen i Hvide Sande, Bagges Dæmning, Vesttarpvej ved Velling i skumringen, for eksempel - og drejer man sig rundt med kikkerten, får man samtlige 360 grader med.

Lydene passer ikke umiddelbart med det, øjnene ser, men det er altså meningen - det skal være med til at gøre oplevelsen særlig intens.

- Vi undersøger, hvordan vi gennem vores sanseoplevelser bliver engageret i et sted. man kan sige, at vi udfolder potentialet i kontrasten i den særlig vestjyske kontekst, siger Sofie Maj Thomsen.

Kikkerten er lavet af firmaet Playground Marketing i Aarhus, og blev afleveret i Hvide Sande af projektleder Stine Rathcke Jørgensen.

- Jeg stammer fra Ringkøbing, så for mig har det selvfølgelig været en speciel opgave; jeg kender jo stederne, siger hun.

Kikkerten skal stå på Troldbjerg i Hvide Sande, men inden da skal den på rundtur i kommunen. Onsdag formiddag kan den således ses dels på Torvet i Ringkøbing, dels i Rådhushallen fra 13 til 15.

Torsdag mellem 13 og 15 ved Meny i Søndervig og søndag fra 11 til 15 på Troldbjerg.

0/0
Annonce
Samlerne For abonnenter

Cola-Kenneths afhængighed blev til en hobby: Samler på colaer, du aldrig har hørt om

Annonce
Annonce
112

Uheld i påsketrafikken: Tre kørt til observation

Hvide Sande

Major efter brand på militærområde: Vi vurderer risikoen fra øvelse til øvelse

Hvide Sande

Ny Lalandia-feriepark skyder hussalget i gang til pinse

Hvide Sande

Parken-rigmænd dukker op til pølser: Lalandia i Søndervig gør klar til rejsegilde

Hvide Sande

Håber på bedre vejr: Blæst og sandstorm kan drille sildefestival