Annonce
Ringkøbing-Skjern

Landsbyklyngen Friskvind stifter forening: 10 kandidater er klar

Landsbyklyngen Friskvind blev oprettet 1. januar 2018 og indkalder nu til stiftende generalforsamling på Hotel Smedegaard 19. september. Friskvind består af byerne Stauning, Dejbjerg, Højmark, Lem og Velling. Foto: Landsbyklyngen Friskvind
Torsdag 19. september byder landsbyklyngen Friskvind indenfor til stiftende generalforsamling. - Vi har erkendt, at vi er nødt til at oprette en forening for at administrere, at der kommer økonomi indover, når vi søger penge fra fonde eller holder arrangementer, lyder det fra Kjeld Lykke Christiansen, medlem af initiativgruppen bag Friskvind.

VELLING/LEM/HØJMARK/DEJBJERG/STAUNING: 19. september byder landsbyklyngen Friskvind indenfor hos Hotel Smedegaarden i Lem til stiftende generalforsamling.

Friskvind blev oprettet 1. januar 2018, da de Velling, Lem, Højmark, Dejbjerg og Stauning udtrykte ønske om et samarbejde på tværs af byerne.

Siden har Friskvind kørt uden en formaliseret forening bag sig, men det skal ændres nu.

- Vi har besluttet at lave en landsbyklynge-forening med vedtægter og hele baduljen. Der kommer til at sidde to repræsentanter fra hvert sogn, som skal prøve at koordinere samarbejdet på det overordnede plan for områderne, siger Kjeld Lykke Christiansen, medlem af initiativgruppen bag Friskvind.

- Vi har erkendt, at vi er nødt til at oprette en forening for at administrere, at der kommer økonomi indover, når vi søger penge fra fonde eller holder arrangementer, siger Kjeld Lykke Christiansen.

- Men det er betyder også, at vi helt formaliseret kan tage fat i de nye ting, der kan opstå; hvis der skal dannes en ny arbejdsgruppe eller nedlægges en eksisterende arbejdsgruppe, siger han.

Der vil være fri adgang til generalforsamlingen for dem, der måtte have interesse. Og man skal ikke være bekymret for at møde op og blive påduttet posten som kasserer.

- Vi har allerede 10 forslag til medlemmer af klyngerådet, men de er ikke selvskrevet. Der kan også komme andre gode forslag, siger Kjeld Lykke Christiansen.

Skulle man have lyst til at være med i foreningen og engagere sig i lokalområdet, kræver det bare, at man har lyst til frivilligt arbejde og gider bruge tiden på det, "så det ikke bare ender som en døgnflue".

Foto: Landsbyklyngen Friskvind

Forening skal organisere kræfterne

Den forestående forening skal ud over at varetage økonomien have overblikket over aktiviteter i Friskvinds seks arbejdsgrupper; En pr- og kommunikationsgruppe, en eventgruppe og en erhvervsgruppe, som skal forsøge at kickstarte et samarbejde på tværs af de erhverv, der er indenfor de fem sogne.

Dertil kommer en ungegruppe, som vil lave initiativer for unge over 15 år, ligesom man vil have en foreningsgruppe, som skal lave fælles arrangementer for foreninger i området.

Ydermere etableres en tilflyttergruppe, som skal hjælpe tilflyttere med at blive aktive i lokalområdet, ligesom der vil blive nedsat en stigruppe, der arbejder på at afklare mulighederne for eksempelvis vandrestier i området.

- Det her er et forum, hvor de fem landsbyer prøver at koordinere og forene fælles interesser og tanker, for sammen er vi stærkere. Vi tager ikke noget fra hinanden, men vi giver til hinanden og åbner muligheder. Jeg har fundet ud af, at der i allerhøjeste grad er brug for et samarbejde herude. Vi skal blive bedre til at udnytte hinandens kræfter, siger han og nævner et eksempel:

- Hvorfor skal vi have fire fodboldbaner med lysmaster, hvis man kan have et forkromet i Lem-området, hvor der allerede er gode stadionfaciliteter? Det er noget med at erkende, at vi ikke alle skal have fem forsamlingshuse eller plejehjem alle steder. I stedet skal vi bruge det, vi har og udbygge det og så bruge pengene fornuftigt andre steder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

For lidt og for meget: Pas på vores unge mennesker

Bare kom i gang! Tag dig sammen! Jeg har da aldrig taget skade af... Men på den anden side: Skal jeg ikke lige gøre det for dig? Pas nu godt på dig selv - og husk, at du altid kan spørge mig om hjælp. Det er da også alt for hårdt for dig, at ... For lidt og for meget fordærver som bekendt alt. Det gælder også for de unges fritidsarbejde. Fire rektorer på uddannelsesinstitutioner i Ringkøbing-Skjern har her i avisen hejst et advarende flag: De og deres lærere oplever, at mange unge arbejder alt for meget. Eleverne bliver trætte og deprimerede, når kalenderen byder på skoledage fra 8 til 15, efterfulgt af arbejde fra 16 til 22. Læg dertil, at der gerne skulle være tid til også at lave sine lektier - så hænger døgnet ikke ret godt sammen længere. På Facebook var nogle af kommentatorerne til rektorernes opråb ude med en opfordring til de unge om bare at tage sig sammen. Beskyldninger om curling og klassikeren 'i min tid ...' blev trukket af stalden - for set i bakspejlet har man selvsagt altid oplevet det, der var meget værre. Men er det curling at opfordre forældre og arbejdsgivere til ikke at presse de unge til for mange og for lange vagter? Jeg synes det ikke. Lige så godt, det er, at de unge i Ringkøbing-Skjern Kommune er blandt landets mest arbejdsomme, når det gælder fritidsjob ved siden af skolen - lige så skidt vil det være for både vores samfund og for de unge selv, hvis de knokler på i en grad, så de glemmer at gøre nok ved den uddannelse, som trods alt er deres hovedbeskæftigelse. Det er vigtigt og rigtigt, at vores børn og unge lærer, at ansvarlighed og arbejdsomhed betaler sig. Fritidsjob baner vejen for uddannelse og 'rigtige' voksenjob. Men for lidt og for meget fordærver alt - så kære forældre: Hold lige lidt snor i, at der er en fornuftig balance mellem skole og fritid. Kære virksomheder: Find fleksible løsninger for jeres unge ansatte, så de både kan passe jobbet og skolen. Og kære, kloge Facebook-kommentatorer: Hvis man pudser sine generationsbriller og kigger rigtig godt efter, er nutidens ungdom måske ikke så meget værre og mere forkælede, end vi selv var ...

Annonce