HOVEN: Aase Grønbæk er mere end almindelig stedkendt. Hun er 63 år gammel, er opvokset i Hoven Sogn og har boet i området mere eller mindre hele livet. Nu er hun formand for byens energi- og udviklingsfond.
Alligevel har Hoven gemt på en mulig naturperle. For indtil for et par år siden anede Aase Grønbæk ikke, at der i nærheden af byens gamle mølle ligger en mølledam. Eller lå en mølledam. Nu er den groet til og ikke lige til at finde sådan uden videre.
Tilgroede stier
I Hoven har man flere naturoplevelser, der ikke helt lever op til potentialet. I Tirsbjerg Plantage lige syd for byen er de anlagte gåstier efterhånden groet til.
Så ligesom med mølledammen findes de på papiret, men ikke rigtig i virkeligheden; væk er den nemme mulighed for at besøge plantagens vandhuller og kongestenen.
Mølledammen og plantagen er bare et par af flere natursteder, som skal have en overhaling, hvis det står til Aase Grønbæk og de andre lokale i landsbyen.
Både Hoven Energi- & Udviklingsfond og kommunen spytter nu 100.000 kroner i at få sat gang i projektet ”Naturperlen Hoven”.
- Det skal gerne trække flere folk til og måske flere indbyggere til Hoven. Turisterne kører i forvejen igennem Hoven, hver gang de kører fra kysten og ind til Billund for at besøge Lalandia og Legoland, siger Aase Grønbæk.
En vestjysk mini-Camino
Foruden borde, bænke og shelters ved mølledammen og tydelige stier i plantagen rummer ”Naturperlen Hoven” flere idéer: put and take søer ved det nedlagte dambrug Lakkenborg ved Ørbæk, en autocamperplads samme sted, el-ladestandere til biler på den lokale benzinstation, en badestrand ved Omme Å og ikke mindst en natur-vandrerute langs Omme Å.
Aase Grønbæk, formand, Hoven Energi- & UdviklingsfondDet skal gerne trække flere folk til og måske flere indbyggere til Hoven. Turisterne kører i forvejen igennem Hoven, hver gang de kører fra kysten og ind til Billund for at besøge Lalandia og Legoland.
Tanken er, at gåruten skal være en tramperute, der inspireret af den verdensberømte pilgrims- og vandrerute Caminoen skal trække turister til kommunens sydøstlige hjørne.
Den vestjyske mini-Camino er foreløbig tænkt som en rute fra Jullingsholm øst for Hoven til Borrislejren mod nordvest.
Hvis det kan lade sig gøre, vil man gerne kortlægge og sammenkoble alle de vandrestier, man i forvejen har i området.
Nu skal alle de idéer, man arbejder med i Hoven Sogn, skitseres og sættes i system, så man kan begynde at søge fonde. For hvis det hele skal blive til noget, bliver der tale om et millionprojekt. Så er spørgsmålet bare hvor mange millioner, og hvor længe det skal tage.
Hyrer firma til at søge fonde
Det står stadig hen i det uvisse. For Aase Grønbæk lægger ikke skjul på, at det her bliver det klart største byudviklingsprojekt, hun har været med til.
- Vi har aldrig prøvet det før, siger hun og griner, før hun fortsætter:
- Men hvis vi skal være realistiske, skal vi så ikke sige, at det tager to-tre år? Det kommer an på, hvor meget der bliver spændt ben. Det kan lige så nemt tage fem år også.
Til at rådgive om, hvordan idéer skal prioriteres og præsenteres med skitser, illustrationer og lignende, har folkene i Hoven hyret aarhusianske Labland. Arkitekt- og rådgivningsvirksomheden skal også hjælpe landsbyen med at søge fonde, og allerede nu har man i Hoven øjnene og håbet rettet mod store spillere som Friluftsrådet, Nordea Fonden og Realdania.