Tarm

Nyt biogasanlæg kan være på vej i Sdr. Vium

Nyt biogasanlæg kan være på vej syd for Sdr. Vium på Mosegårdsvej 2. Planen er, at biogasanlægget skal modtage flydende biomasse pumpet direkte fra landbruget på Mosegårdsvej 4, som anes i bunden af billedet. Foto: Googlemaps
Teknik- og miljøudvalget skal behandle en ansøgning om endnu et biogasanlæg i Sdr. Vium. Det vil passe godt ind i kommunens 2020-energiplan, lyder argumentet fra ansøger.

Hemmet: Der kan være endnu mere grøn energi i form af varme og el på vej til borgere i Sdr. Vium fremover.

Teknik- og miljøudvalget skal i hvert fald behandle en ansøgning om opførsel af endnu et biogasanlæg til produktion af el og varme. Ifølge ansøgningen skal anlægget etableres på Mosegårdsvej 2 bestå af seks tanke på hver 150 kubikmeter og en indtagningstank og vil årligt køre 10.500 tons biomasse igennem.

Anlægget skal blive en del af et forsyningsanlæg med tilknytning til et mindre varmeværk i området. Strømproduktionen i biogasanlægget vil medføre en vis mængde varme, som vil blive sendt videre til det såkaldte 'nabo-varmeværk'.

Anlægget vil med sin forventede placering komme til at ligge blot 500 meter fra et landbrug med svineproduktion på Mosegårdsvej 4, som skal stå for leveringen af den flydende biomasse til anlægget, ligesom vedkommende skal aftage de afgassede biomasser efterfølgende.

For at lette transporten af flydende biomasse til anlægget, vil man nedgrave rør til gyllen fra landbruget, mens den faste biomasse vil blive kørt til anlægget én-to gange dagligt. Ifølge ansøgningen har ejeren allerede aftaler på plads med de jordhavende naboer, der måtte komme i berøring.

Men de ikke-jordhavende naboer skal nu heller ikke frygte at blive mødt af en solid stank af svinegylle fra anlægget. Selvom det med sin forventede placering kommer til at ligge kun 300 meter fra nærmeste nabo, så vil lugtgenerne ifølge ansøger være reducerede, fordi der blive tale om et lukket anlæg, ligesom der også rejses en 10 meter høj skorsten for at give bedre røgafvikling.

Det nævnes desuden, at anlægget vil passe godt ind i Ringkøbing-Skjern Kommunes 2020-energiplan om at bruge lokale, vedvarende energiressourcer, herunder biogas.

Mosegårdsvej 2 ligger i et landzoneområde uden hverken kommune- eller lokalplan. Derfor er det nødvendigt først at udarbejde en lokalplan og et kommuneplantillæg, før ansøgningen kan imødekommes.

Administrationen indstiller desuden, at der sikres dokumentation for, at biogasanlægget ikke medfører lugtgener.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Stafet for Livet: Over 200.000 kroner til kampen mod kræften

Erhverv

Et paradis for islændere: Landi-Askja på opdagelse omkring Skjern Å

Tarm For abonnenter

73-årig giver atter Europa pedal: Mads Peder cykler ny cykel hjem fra Italien

Danmark For abonnenter

Thorbjørn har skabt millionforretning på influencere: Branchens omsætning kan tredobles i år

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Navne For abonnenter

Henriette blev kun 33 år: Hun nåede ikke med til barnedåb

Skjern For abonnenter

Galleri: 581 deltog i stafet for livet

Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Ringkøbing IF

Brændte chancer og store forsvarsfejl kostede nyt nederlag

Annonce