Annonce
Videbæk

Landmand fra Vorgod med i ambitiøs plan: Målet er at have verdens bedste kalve

Der var mange gæster ved landmand Rasmus Alstrup onsdag, der hørte om det projekt, der gerne skal medføre både bedre kalvekød og et lavere klimaaftryk fra produktionen. Foto: Johan Gadegaard
Jagten på genetik, der kan føre til en lavere metan-udledning fra slagtekalve-produktionen og samtidig give endnu bedre kød, er gået ind. Onsdag var der åben stald hos landmand Rasmus Alstrup, Vorgod, der er med i projektet.

Vorgod: Onsdag var der åben stald hos slagtekalveproducent Rasmus Alstrup, Gråtopvej 4 ved Vorgod. På dagen kunne mælkeproducenter og slagtekalveproducenter høre om arbejdet med at finde de kvæg-gener, der giver lækkert kalvekød og samtidig et lavere klimaaftryk fra kalveproduktionen.

Der var stor interesse for projektet hos andre landmænd - knap 40 havde tilmeldt sig dagen, hvor de kunne høre om de foreløbige resultater og tale med både forskere og rådgivere.

- Allerede i dag er kalvekøds klimaaftryk på cirka en fjerdedel af rødt oksekød. Kan vi sænke det yderligere, vil det være endnu et argument hos forbrugerne til at skifte noget af det røde oksekød ud med dansk kalvekød, siger Rasmus Alstrup. Foto: Johan Gadegaard

Rasmus Alstrup er begejstret for projektet:

Annonce

- Krydsning har altid interesseret mig, og jeg har prøvet mange racer af. Allerede i dag er kalvekøds klimaaftryk på cirka en fjerdedel af rødt oksekød. Kan vi sænke det yderligere, vil det være endnu et argument hos forbrugerne til at skifte noget af det røde oksekød ud med dansk kalvekød, siger Rasmus Alstrup, der har yderligere et par argumenter for at deltage i projektet.

- Kalvekødsproduktion hænger utroligt godt sammen med mælkeproduktion. Det er også vigtigt. Og hvis vi kan spare på foderet, fordi vi kan finde frem til de mest effektive krydsninger, så vil det også betyde noget for økonomien. Vi kan også bruge de daglige målinger af foderforbrug hos de enkelt dyr til at holde øje med sundhedstilstanden. Hvis en kalv ikke spiser så meget, kan det jo være, fordi den ikke har det så godt, og det kan vi nogen gange opdage tidligere med målingernes hjælp, siger Rasmus Alstrup.

Måler CO2 og metan

I projekt ”Future Beef Cross” måles der blandt andet CO2 og metan i kalvenes udåndingsluft på fem jyske gårde. Over fem år overvåges i alt 12.000 kalve, som er krydsninger mellem malkekøer og kødkvæg.

Detaljeret viden om hver kalvs kromosomer er omhyggeligt registreret i avlsdatabaser. I stalden måles og registreres kalvens foderforbrug i opsatte foderstationer. Når kalvene æder, måles CO2 og metan i deres udåndingsluft. Det sker 14-18 gange i døgnet.

Målingerne i stalden følges op af målinger og analyser af en række parametre for kødets kvalitet, så det også lever op til krav om at være lækkert, mørt og velsmagende.

Annonce

Avl har fokus på klimaaftryk

- Vores mål er at skabe verdens bedste slagtekalv. Det gør vi ved at kombinere vores viden om avl og gener med viden om metan-udledning, foder-optag fra kalvene og viden om kødets spisekvalitet, siger Anders Fogh, afdelingsleder i Seges Husdyr Innovation, som står i spidsen for udviklingsarbejdet.

Lige som vi i dag med succes avler mod bedre tilvækst og sundhed, så er jeg slet ikke i tvivl om, at avl efter et lavere klimaaftryk og høj spisekvalitet vil få afgørende betydning for fremtidens produktion af kalvekød og afsætningen til forbrugerne.

Anders Fogh, Seges Husdyr Innovation

- Lige som vi i dag med succes avler mod bedre tilvækst og sundhed, så er jeg slet ikke i tvivl om, at avl efter et lavere klimaaftryk og høj spisekvalitet vil få afgørende betydning for fremtidens produktion af kalvekød og afsætningen til forbrugerne, siger Anders Fogh.

- Vores mål er at skabe verdens bedste slagtekalv. Det gør vi ved at kombinere vores viden om avl og gener med viden om metan-udledning, foder-optag fra kalvene og viden om kødets spisekvalitet, siger Anders Fogh, Seges Husdyr Innovation, der her fortæller om projektet. Foto: Johan Gadegaard

- Her er det fantastisk, at vi er på vej mod at identificere endnu en knap, som vi kan skrue på i dansk kvægbrugs arbejde med at sikre en lavere klima-påvirkning - nemlig avl og gener, siger Anders Fogh.

Annonce

Landmænd er klar til at handle

I slutningen af 2023 forventes det, at de første avlstyre af kødracerne vil blive udvalgt på baggrund af resultaterne i projektet. Og det er vigtig at have fuld fokus på netop denne type kalve. Antallet af krydsningskalve stiger nemlig kraftigt i de danske stalde, fordi netop krydsningen mellem en malkeko og en kødkvægstyr giver et potentiale i forhold til klimaaftryk og gode bøffer.

Der er i foderautomaten, der her ses lige bag ved kalvens øre, at metan-udledningen bliver målt. Foto: Johan Gadegaard

Future Beef Cross

Gennem avl vil Seges, der er en del af Landbrug og Fødevarer, i samarbejde med Aarhus Universitet, Danish Crown, Allflex, Viking, Frontmatec og en række slagtekalveproducenter forsøge at skabe en krydsningskalv med lavt foderforbrug, lavere klimaaftryk og kød med høj spisekvalitet.

Projektet har et budget på 20 millioner kroner, hvoraf 13,5 millioner kroner kommer fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Landbrugsstyrelsen.


Annonce
Ringkøbing For abonnenter

48-årige Peter havde gjort alt klar. Nu er han død - og dybt savnet i byen, som han hjalp og som hjalp ham

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing IF For abonnenter

Ringkøbing IFs nye angriber Arman Taranis: Jeg er god nok til superligaen

Skjern For abonnenter

Bent blev overrasket, da han nærstuderede sin elregning: Bor i vindmølleland men får strøm fra atomkraftværker

Ringkøbing-Skjern

Karaktererne er helt i top: Ringkøbing-Skjern er de små og mellemstore virksomheders paradis

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Ringkøbing-Skjern: Fra 395.000 til 3,6 millioner

Ringkøbing IF

Minut for minut: Genlæs Ringkøbing IFs fortjente sejr på 2-0 over VRI - uden at spille prangende

Sport For abonnenter

Ingen straffekast og syv udvisninger: Rækker Mølle Håndbold mødte stor modgang mod VRI

Videbæk

Vidner og hvid varebil søges: Flugtbilist efterlod påkørt kvinde i smadret bil

Hvide Sande For abonnenter

Da manden døde, blev Grethe fast inventar ved sidelinjen: Nu elsker hun fodbold, så det kan høres over hele banen

Rejser For abonnenter

Rejsekunde ville ikke betale et restbeløb for 'corona-dødsdømt' krydstogt: Det endte med at blive en dyr beslutning

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

IPL i Lem, Mil-tek i Tim og Søndervig Supermarked kæmpede om "Erhvervsprisen 1996”, en tilskuer på Tim Stadion blev ramt i nakken af en fodbold og besvimede - og andre glimt fra gamle dage

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Vinteren bliver en dyr omgang: Vestjyske energidirektører ønsker at bruge lokalt produceret strøm i nærområdet

Ringkøbing-Skjern

Se billederne: Sådan tog vi hul på efterårsferien

Annonce